Pirmasis „Alytus 2022“ renginys muziejuje – spalvomis žaižaruojantys DZŪKŲ DIVONAI

Aistė Noreikaitė. Miško motės nuotr.

Autentiškumu alsuojanti lovatiesių paroda, išskirtinio katalogo pristatymas, talentingos tapytojos darbai ir audiovizualinis performansas – net keturis kultūrinius akcentus sujungs pirmasis Alytaus kraštotyros muziejaus renginys, skirtas „Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“ metams.

Sausio 27 d. 17 val. džiaugiamės, galėdami lankytojus pakviesti į dvigubą renginį – parodą ir katalogo pristatymą DZŪKŲ DIVONAI. Muziejaus Etnografijos rinkinyje saugoma turtinga dzūkiškų lovatiesių kolekcija – net 178 autentiški eksponatai, į muziejų atkeliavę iš įvairių Dzūkijos kampelių. Parodoje eksponuosime ne tik tradicinės tekstilės paveldą, bet ir ieškosime jo sąsajų su mūsų dienomis.

Ką tik iš spaustuvės atkeliavęs to paties pavadinimo katalogas –daugiau nei metus trukusių divonų tyrinėjimo rezultatas, kurį nekantraujame savo lankytojams pristatyti parodos atidarymo metu.

Paroda turtinga ir meninių objektų. Lankytojams bus pristatyti talentingos tapytojos INGOS NOIR MRAZAUSKAITĖS darbai, įkvėpti jos močiutės austų drobių. Visu parodos eksponavimo metu bus galima stebėti ir alytiškės garso dizainerės AISTĖS NOREIKAITĖS audiovizualinį performansą AUDŽIU MINTĮ.

O kas galėtų būti užkoduota lovatiesių spalvose, raštuose? Juose išryškėja begalinis divonus audusių moterų kruopštumas. Spalvose įžvelgsime tiek subtilius mus supančios natūralios gamtos derinius (dalis siūlų pačių audėjų dažyti natūraliais augaliniais dažais), tiek vėlesnį dirbtinio šilko siūlų spindesį, įrodantį puošnumo, ryškumo poreikį kasdienybėje. Raštų gausa pasakoja apie ornamentų – geometrinių, augalinių, gyvūninių – ritmikos sąskambius, kurie, perduodami iš kartos į kartą, įgaudavo vis naujų bruožų.

Jei AUDINIO metaforą pasitelktume pačiai audimo tradicijai apibūdinti, tai tokio audinio pagrindas – METMENYS – būtų juos audusių moterų darbštumas, preciziškumas, savo darbo išmanymas, o ATAUDAI – jų polėkis, kūrybiškumas, jautrumas ir, žinoma, didžiulė pagarba tradicijai.

Alytaus kraštotyros muziejaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *