Alytaus darželyje – unikali, mieste vienintelė tokia erdvė

Alytaus miesto savivaldybės nuoraukos.

Praėjo penkeri metai nuo netikėtai užgimusios idėjos iki realybe virtusios galimybės pasimėgauti ramybe Alytaus lopšelyje-darželyje „Girinukas“ įrengtame druskų kambaryje. Tai unikali, Alytuje vienintelė sveikatinimuisi skirta erdvė, kokių šalyje yra vos kelios. Tam darželio bendruomenė atkakliai taupė iš tėvelių skirtų 2 proc. paramos lėšų, taip pat pagalbos ranką tiesė verslo organizacija bei dar viena švietimo įstaiga.

Vyko oficialus atidarymas

„Tai labai daug laiko, energijos ir pastangų pareikalavęs projektas, todėl jis mums yra be galo brangus ir taip glosto širdį. Pirmiausia svėrėme galimybes, ar iš viso techniškai įmanoma tą padaryti, o po to atkakliai taupėme penkis metus“, – sakė darželio direktorė R. Naujalienė.

Ketvirtadienį vyko ir oficialus druskų kambario durų atvėrimo kambarys. Simbolinę atidarymo juostelę perkirpo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis, mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė ir lopšelio-darželio direktorė R. Naujalienė. Vėliau  čia pirmą kartą apsilankė ir vaikai, kurie sėdėdami druskų kambaryje, ėmė svajoti apie saldainių ir šokolado kambarį.

Nuo idėjos – iki realių galimybių

Prie darželyje esančio baseino daugybę metų buvo nenaudojama šiluminio mazgo patalpa. Būtent ši apleista erdvė ilgai nedavė ramybės idėjų niekada nepritrūkstančiai darželio bendruomenei ir kaip tik tada direktorei Rasai Naujalienei toptelėjo mintis apie druskų kambarį. Tiesa, pati darželio vadovė kuklinasi ir sako negalinti teigti, kad tai buvo išskirtinai jos mintis.

Tada nuo minties buvo pereita prie domėjimosi, ar realu iš šiluminio mazgo patalpą paversti druskų kambariu. Prireikė visos komandos, kuri įvertintų galimybes. Galiausiai šilumos mazgas buvo perkeltas kitur, Alytaus miesto savivaldybė skyrė lėšų patalpos remontui, o paties druskų kambario įrengimu rūpinosi druskos generatorius ir halogeneratorius gaminanti ir druskos kambarius įrenginėjanti Vilniuje veikianti įmonė „Halomed“.

Unikali erdvė – sveikatos naudai

Naujojoje sveikatinimosi erdvėje sienas, lubas ir grindis dengia storas druskos sluoksnis.  Būtent speciali druska yra ypač naudinga kvėpavimo takų ir peršalimo ligų profilaktikai, gydo įvairias odos ligas, saugo nuo infekcijų ir bakterijų, mažina stresą ir įtampą, stiprina imunitetą.

Ypač didelę naudą sveikatai druskų kambarys teikia kvėpavimo problemų turintiems, peršalimo ligomis dažnai sergantiems, odos problemų turintiems ar įtampą jaučiantiems žmonėms.

Terapinę nuotaiką ir jaukumą čia sukuria  specialus apšvietimas ir spalvingi, patogūs minkštasuoliai.

Būtent jų gamybai UAB „Swenheim“ padovanojo medienos, o Alytaus profesinio rengimo centro mokiniai pasirūpino jų gamyba.

„Ko gero, tai vienas gražiausių aktyvios, stiprios ir vieningos bendruomenės pavyzdžių“, – taip iniciatyvą įvertino Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Vienos lopšelio-darželio vaikų grupės apsilankymui Druskų kambaryje skiriama iki 30 minučių, kartą per savaitę. Pasak lopšelio-darželio vadovės R. Naujalienės, po mažųjų apsilankymo Druskų kambaryje, patalpa bus vėdinama ir paruošiama kitai vaikų grupei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *