Seimo narys R. Šarknickas – tvirtas dėl pozicijos sąjungoje ir net svarsto pasiūlymą dėl mero posto

Seimo narys Robertas Šarknickas. Zitos Stankevičienės nuotr.

Seimo narys Robertas Šarknickas šiuo metu yra ne tik užtikrintas dėl savo pozicijų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS), bet ir išskirtinio pasitikėjimo sulaukia iš šios politinės jėgos pirmininko Ramūno Karbauskio, kuris R. Šarknickui pasiūlė artėjančiuose savivaldos rinkimuose kandidatuoti į mero postą. Kol kas apie tokius planus pats politikas mįslingai nutyli, tačiau patikino, kad sprendimą priims jau netrukus. Pastabų gavo ir dabartiniai Alytaus valdantieji ir netgi pasidalijo pamąstymais, ką, tapęs miesto vadovu, darytų kitaip.

LVŽS valdybos pasiūlymą svarsto

Pasiteiravus, kokie praėję metai buvo Seimo nariui R. Šarkinickui, jis pirmiausia įvardijo išbandymus, su kuriais susidūrė visas pasaulis. Esą tai kiekvienam buvo gera proga pasitikrinti save žmogiškumo egzamine.

„Praėję metai parodė, kad Lietuvai reikia vienytis, kad nebūtų trys Lietuvos, o viena. Net nelaimėje nesugebame susivienyti, susitarti ir vis išlenda egoizmo protrūkiai. Labai gaila, kad pamirštami paprasti žmonės – vaikai, seneliai, neįgalieji. Taip pat negali žinoti, ar tas žiaurumas neatsisuks prieš pačius“, – kalbėjo Seimo narys.

Praėjusių metų gruodžio 17 dieną Alytuje įvyko LVŽS suvažiavimas, kuriame dalyvavo ir pats partijos pirmininkas R. Karbauskis su vicepirmininku A. Veryga. Jie pasidžiaugė, kad Alytuje šios politinės jėgos atstovų gretos išaugo ir narių skaičius yra arti šimto, nepaisant vienos tarybos narės Skaistės Ulčickaitės pasitraukimo. Anot skyriaus pirmininko, ji jau prieš metus nebedirbo LVŽS tarybos nariams kaip frakcijos seniūnė, tad buvo tik laiko klausimas, kada ji trauksis.

Taip pat LVŽS pirmininkas R. Karbauskis su kolegomis R. Šarknickui pasiūlė artėjančiuose savivaldos rinkimuose dalyvauti kaip kandidatas į merus.

Tokį pasiūlymą Seimo narys laiko kaip solidų jo penkių metų darbo Alytaus mieste įvertinimą ir pasitikėjimą juo, o atskleisti savo planų, ar jis priims šį pasiūlymą, neskubėjo. R. Šarknickas kalbėjo ir apie vietinių Alytaus politikų jaučiamą palaikymą.

„Palaikymą jaučiu ir iš gyventojų, ypač per pastaruosius pusantrų metų. Per penkerius darbo Seime metus atsirado patirtis. Turbūt reikėjo išlaukti natūralios brandos, bet atsakingą sprendimą priimsiu kiek vėliau, nes tai rimtas žingsnis, be to yra dar vienas galimas kandidatas į merus. Nenorime užsiimti šou“, – sakė R. Šarknickas.

Jeigu vis tik jis apsispręstų kandidatuoti į Alytaus miesto mero postą ir galiausiai juo taptų, Seimo narys pirmiausia sukviestų visas politines jėgas, visuomenės grupes kalbėtis, susitarti, kaip dirbtų tuos ketverius metus, mat dabartinis susiskaldymas ir perversmai mieste, yra dideli.

„Mus nuliūdino, kad dabartiniai Alytaus miesto valdantieji nesilaikė susitarimų, kad išdavė savo partnerius LVŽS narius Alytaus miesto taryboje ir kad tiesiog nebeliko politinės kultūros, kad aplink per daug arogancijos, nešvarių pirkimų konkursų, šou elementų, nesusikalbėjimo. Nuolatos egoistiškai vienas dominuojantis vadovas prisiima darbų laurus sau, nors prie jų ženkliai prisidėjo ir kiti tarybos nariai bei mažosios daugumos koalicijos partneriai. Tenka apgailestauti, kad bendražygiai taip pakišinėjami.

Teko patirti miesto valdžios akibrokštą ir savo kailiu, kai, dar man būnant pirmoje kadencijoje Seime, pavyko pritraukti daug lėšų Alytaus viaduko atnaujinimui, gatvių asfaltavimui, pastatų renovacijai ir sinagogos atnaujinimui. Deja, iki šiol nors mažo ačiū nei man, nei kolegoms neteko išgirsti.

Paskutinis akibrokštas buvo neįtraukti manęs į dalyvių sąrašus sinagogos atidaryme, nors šiam projektui pavyko pritraukti virš milijono eurų. Renginio vedėjas ir žiūrovai buvo šokiruoti dėl šio savivaldybės vadovo poelgio.

Bet tokiems dalykams nešvaistau energijos, miestas turi būti gyvas organizmas, kurį reikia prižiūrėti, grąžinti, kad mūsų žmonės būtų laimingesni, turėtų darbus, gerai leistų laisvalaikį.

Esu laimingas žinodamas savo tiesą ir gerai jaučiuosi pravažiuodamas pro renovuotus pastatus, prie kurių teko prisidėti.

Be galo džiaugiuosi, kad apie tris šimtus tūkstančių eurų pavyko išsiderėti Pirmojo Alytaus bažnyčios stogo keitimui. Dėl šių darbų noriu padėkoti, kad į pagalbą atėjo ir kiti miesto tarybos nariai bei mano kolega Laurynas Kasčiūnas“, – kalbėjo R. Šarknickas.

Kas džiugina ir neramina?

Kaip Seimo narys savo akimis dabar  mato Alytaus miestą? Kas labiausiai džiugina ar liūdina?

Pasak R. Šarknicko, džiugina, kad Alytus šiais metais tapo Kultūros sostine ir dėkoja tiems kultūros žmonėms, kurie prisidėjo, kad miestas pelnytų šį statusą.

„Prie to ranką pridėjęs esu ir pats, nes dėl to dažnai teko varstyti Kultūros ministerijos duris, kalbėtis su tuometiniu LVŽS deleguotu ministru Mindaugu Kvietkausku. Tai buvo svajonė. Man ir mano miesto kultūros kolegoms tai yra labai brangu“, – sakė R. Šarknickas.

Jis tikino paruošęs jau ir kitą projektą, kad kiti metai būtų paskelbti Dainavos krašto metais.

Seimo narys mato būtinybę didinti ir darbo užmokestį Alytaus kultūros, muziejaus, bibliotekos darbuotojams.

„Labai norėtųsi, kad ta Kultūros sostinė, būtų šventė ne tik kultūros mėgėjams, lankytojams, bet ir tiems, kurie prisideda prie kultūrinio miesto vardo garsinimo“, – sakė R. Šarknickas.

Jis apgailestavo, kad Seimo rinkimai, pasikeitusios valdančiosios politinės jėgos koregavo Alytaus miesto teatro siekius tapti nacionaliniu teatru. Esą dabar ši iniciatyva yra įstrigusi, o R. Šarknickas kaip Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas šiuo klausimu kalbėjosi su kultūros viceministru, tačiau buvo gautas atsakymas, jog iniciatyvos pasigesta iš pačios miesto valdžios.

Seimo nariui neramu, kad Alytaus verslai jau dabar susiduria su darbuotojų trūkumu, kad šios problemos įveikti nepadeda net solidaus darbo užmokesčio pasiūlymai.

„Miesto savivaldybė galėjo aktyviau kalbėtis su žmonėmis, susitikti su socialines išmokas gaunančiais gyventojais ir motyvuoti juos dirbti ir taip padėti įmonėms įveikti darbuotojų trūkumo iššūkį. Pas mus į Alytų neateis investuotojai, jeigu truks darbo jėgos. Kam apgaudinėti alytiškius, pasirašant investicines sutartis ir lengvabūdiškai žadant darbo vietas?“, – kalbėjo politikas, tikinęs, kad jam pačiam pavyko įkalbėti keturis išmokas gaunančius žmones įsilieti į darbo rinką, reikia tik kalbėtis.

Seimo narys įvertino ir Alytaus politikės atsitraukimą

Kalbėdamas apie LVŽS perspektyvas Alytuje artėjančiuose savivaldos rinkimuose, politikas tikino besijaučiantis tvirtai, juolab kad ši politinė jėga Alytuje savo pozicijas tvirtina ir Alytaus skyriaus narių augimu.

Pasiteiravus, kaip jis vertina S. Ulčickaitės pasitraukimą iš sąjungos, R. Šarknickas teigė, kad jau prieš metus jautė, kad ši politikė dirbti pradėjo ne LVŽS komandai. „Supratome, kad ji nebegali dirbti kartu. Apie tai daug diskutavome, kalbėjomės, bandėme kalbėtis ir su Skaiste, kad, pasitikėdami ja, žmonės į tarybą išrinko su LVŽS judėjimu ir programa, kad būtų neetiška visa tai išduoti. Ji pasirinko kitą kelią, o tokio sprendimo priežastį geriausiai žino ji pati. Galbūt ji papuolė į politines pinkles. Tebūnie taip, kaip yra. O jai linkiu sveikatos“, – sakė R. Šarknickas.

Nepaisant S. Ulčickaitės atsitraukimo, Seimo narys pasidžiaugė, kad pradėjus byrėti LVŽS narių gretoms, Alytaus skyrius prieš šį reiškinį atsilaikė ir net priešingai – narių skaičius išaugo. Pasak jo, Alytuje atidarius atstovybę, joje tebuvo 14 narių, o dabar jų yra arti šimto.

Politikas pasidžiaugė, kad ir Lazdijuose LVŽS skyrius vėl atsinaujino, dabar jų yra daugiau nei penkiasdešimt.

Kodėl nesirinko Skvernelio?

„Aš taip pat gavau ne vieną siūlymą pereiti pas Saulių (Skvernelį – aut. past.), tačiau mačiau, kokie žmonės ten buriasi – skirtingų ideologijų, interesų. Įprasta, kad politinė jėga turi bendrą ideologiją, žino, į ką orientuojasi. Jie nėra centro kairės atstovai, kaip bando save pozicionuoti. Jų balsavimai labai panašūs į Liberalų, valdančiųjų. Manau, kad tai vienkartinis projektas, kaip tai nutiko su Valinsko, Kedžio ir kitais analogiškais politiniais judėjimais. Dabar jų jau nebėra Seime. Istorija rodo, kad yra ambicijos, kurios galiausiai nepasiteisina, išryškėja interesai. Dažnai girdžiu, kad Sauliaus tikslas yra patekti į Europarlamentą. Be to, S. Skvernelio komanda Seime pasisako už lenkiškų raidžių atsiradimą pasuose bei kitais panašiais klausimais, kuriuos palaiko Laisvės partija, o man lietuvybė yra aukščiau visko.

Per daug atrodo lengvabūdiškai ir neįtikinamai, kodėl turėčiau palikti LVŽS. Lieku ištikimas Lietuvos, Alytaus žmonėms, kurie mane daugiamandatėje išrinko į Seimą“, – kalbėjo R. Šarknickas.

6 komentarai apie “Seimo narys R. Šarknickas – tvirtas dėl pozicijos sąjungoje ir net svarsto pasiūlymą dėl mero posto

  1. Alytaus Miesto Pensininkų Bendrijos “Bočiai” pabalsuos, dar savus paagituos ir laimės šitas Alytaus pūlinys.. Slidus Robertėlis, žino ir moka kaip įlysti į pensininkų dūšias.. Neduok dieve tokio mero..

  2. Mieli tautiečiai ar jau pamiršote LVŽS Karbauskio šutvės darbelius su Skverneliu ir Veryga priešakyje? Balsuokite atsakingai, kad nereikėtų vėliau spjaudytis!

  3. Kad neturi iš ko rinkt. Dar yra po politika gatvinių metodų nuo savo intrigų prieš alytiškius alpinėjantys teismo salėse. Tokie mentalitetai Alytuj. Šis dar nebėga nuo rinkėjų, nes neprisidirbęs, kaip kurie vengiantys rinkėjų.

  4. Nėra susiskalymo taryboj vos nevieningai nutylint info apie paskolas, didinant paslaugų kainas, nematant ar pasyvumu pritariant iškylančių mobingų atvejų slopinime..O ir valstiečių atstovai kadencijos pradžioj džiugiai valdančių gretose vyko į Kinijas komandiruitėm, tvirtino palaikydami taryboj daug sprendimų ir kaip už pasekmes atsakyt, kalti kiti. O ką jie gerint teikė, apart baltų pirštinaičių kaip stebėtojų lygių..?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *