Aerozoliniai flakonai: kuriuos į konteinerį mesti galima, kurių – ne?

ARATC nuotr.

Vienoje rankoje – tuščias flakonas nuo plaukų lako, kitoje – tuščias balionėlis nuo gerklės purškalo, o galvoje klausimas: kur juos mesti – nešti į komunalinių atliekų konteinerį ar vežti į rūšiavimo centrą?

Tuščius aerozolinius balionėlius nuo kūno priežiūros priemonių, plaukų lako ar putų, vaistų, kosmetikos, indų plovimo, skalbimo bei valymo priemonių galima mesti į pakuočių atliekų konteinerį.

Į kurį pakuočių atliekų konteinerį juos mesti, priklauso iš kokios medžiagos jie pagaminti: metalinius ir plastikinius –į plastiko, stiklinius – į stiklo.

Prieš išmesdami būtinai įsitikinkite, kad flakonai nuo aerozolių ar kitos pakuotės yra tuščios – paspaudus purškimo mygtuką, iš balionėlio niekas nepasklinda.

Jei flakonuose yra kokių nors priemonių likučių, mesti į konteinerius jų negalima – juos būtina vežti į rūšiavimo centrus – atliekų surinkimo aikšteles. Valymo ir asmens higienos priemonių sudėtyje dažnai yra tirpiklių, rūgščių, šarmų ir kitų kenksmingų sudedamųjų dalių.

Be kitų pavojų, šios priemonės gali būti degios ir ėsdinančios, todėl jų jokiu būdu negalima pilti bet kur, o flakonai su aerozolinių priemonių likučiais, patekę į rūšiavimo įrenginius, nuo slėgio gali sprogti, sužaloti žmones.

Į komunalinių atliekų konteinerius negalima mesti jokių pakuočių, aerozolinių flakonų nuo statybos, remonto darbams naudojamų priemonių, automobilių priežiūros priemonių. Net ir tuščios pakuotės nuo automobilinės alyvos, dažų, lakų, klijų yra pavojingos buities atliekos, jas būtina vežti į atliekų surinkimo aikšteles.

Aikštelėse surinktos pavojingos atliekos yra saugiai sutvarkomos, jos nepatenka į sąvartyną, nekelia pavojaus aplinkai ir žmonių sveikatai.

Pavojingos atliekos, pakuotės su pavojingų atliekų likučiais Alytaus regiono rūšiavimo centruose iš gyventojų priimamos nemokamai.

Išrūšiuotos atliekos – nepavojingos!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *