Liberalė Nijolė Makštutienė: „Darbas taryboje dar niekada nebuvo toks sudėtingas“

Nijolė Makštutienė. Asmeninio albumo nuotr.

Dirbti taryboje vienai atstovaujant Liberalų sąjūdį Alytaus miesto politikei Nijolei Makštutienei – rimtas iššūkis, tačiau būti koalicijoje jai reiškia galimybę įgyvendinti rinkiminės programos pagrindus. Ilgametę politinę patirtį turinti tarybos narė atvirauja, kad ši kadencija išsiskiria ir tuo, kad valdančioji dauguma niekuomet nebuvo tvirta ir apgailestauja, kad, priimant miestui svarbius sprendimus, viršų paima interesai. Praėję metai, N. Makštutienei taip pat buvo kupini iššūkių, tačiau, pasak jos, likus metams iki kitų savivaldos rinkimų, svarbu ne dairytis atgal, o skubėti įgyvendinti tai, kas buvo žadėta rinkėjams.

Baigėsi dar vieni politiniai metai. Kokie jie?

Metai buvo kupini išbandymų, iššūkių. Pandemija ryškų pėdsaką įmynė tiek politiniame, tiek profesiniame darbe gimnazijoje, mat daugybė veiklų vyko nuotoliniu būdu. Žinoma, tai turėjo ir privalumų – darbo laiko sąnaudos visai kitokios, nuotoliniu būdu įvyko daugiau posėdžių negu kontaktiniu būdu.

Kai sprendžiami ypač miestui aktualūs ir svarbūs klausimai, geriau tai daryti kontaktiniu būdu.

Į tarybą jau daugybę metų esate išrenkama kaip Liberalų sąjūdžio atstovė. Įprasta, kad į rinkimus visuomet keliaujama su darbų programomis. Kiek ir kokių darbų pavyko įgyvendinti per praėjusius metus?

Į rinkimus ėjome savo programoje nusibrėžę tris didžiuosius prioritetus – užimtumas, saugumas ir gerovė.

Vienas iš pagrindinių mūsų programos uždavinių buvo įgyvendintas – parengtas ir patvirtintas miesto strateginis plėtros planas. Šio dokumento rengime dalyvavau ir pati. Tai ilgai trukęs procesas, būta ir atidėjimų, tačiau pagaliau jis buvo patvirtintas.

Programoje buvome numatę skatinti daugiabučių renovaciją, tačiau ji nevyko taip, kaip norėtųsi – per praėjusius metus Alytuje baigti renovuoti buvo tik trys daugiabučiai. Šiuo metu projektų parengimo ir projektavimo įvairiose stadijose laukia apie 20 daugiabučių, tačiau rengiant investicinius projektus, praeina metai ir daugiau. Be to, daugiabučių renovacijos procesą stabdo ir ženklus kainų kilimas.

Vienas iš mūsų siekių buvo ir Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) steigimas. Šiuo klausimu daug dirbome, susitikinėjome su Alytaus aerodromo vadovybe. Matėme ir jų planus, todėl siūlėme bendradarbiauti ir taip suteikti galimybę kurti LEZ, o vietos aerodrome būtų užtekę ir moderniam šiuolaikiniam mažųjų orlaivių uostui.

Gaila, kad visa situacija įsisuko į teismo pinkles ir idėja steigti Alytuje LEZ taip pat įstrigo į nežinią.

Vienas iš mūsų tikslų buvo užtikrinti vaikų saugumą švietimo įstaigose ir labai džiaugiuosi, kad per šiuos metus pavyko pabaigti ikimokyklinio ugdymo įstaigų teritorijų aptvėrimą.

Džiaugiuosi, kad patvirtintame tinklo pertvarkos bendrajame plane yra numatyta nustatyti bendrojo ugdymo įstaigų etatų normatyvus, kuriuos nustatyti buvo stengiamasi metai iš metų.

Taip pat džiugina, kad buvo galimybių praėjusios vasaros vaikų užimtumui, buvo organizuojamos stovyklos visiems vaikams.

Esate Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkė. Kokių esminių darbų pavyko nuveikti per praėjusius metus šiose srityse?

Džiugina, kad pavyko įgyvendinti ne vienos kadencijos siekį – patenkinti švietimo pagalbos specialistų poreikį. Turime maksimaliai patvirtintą mokytojų padėjėjų, specialiųjų pedagogų pareigybių skaičių, tačiau yra kita problema – jų paprasčiausiai trūksta. Žinoma, dėl to dar labiau išaugo išlaidos švietimo sričiai.

Dalies gyventojų nepasitenkinimą sukėlė pailgintos dienos grupių apmokestinimas, tačiau šią problemą reikėjo spręsti, mat užsirašančiųjų lankyti šias grupes būna daug, tačiau realiai jas lanko ženkliai mažiau. Galbūt šis mokestis sumažins vaikų užimtumą popamokiniu metu, tačiau tikimasi, kad parodys realų šios paslaugos poreikį. Finansinių sunkumų turinčioms šeimoms visos lengvatos paliekamos.

Būta puikių pokyčių ir ikimokyklinėse įstaigose sporto srityje. Dauguma lopšelių darželių dalyvavo tarptautiniame projekte „Būk aktyvus ir būsi sveikas“, kurio metu jų teritorijose buvo įrengtos futbolo – krepšinio aikštelės su dirbtine danga.

Kultūros srityje labiausiai džiaugiamės Sinagogos restauravimo darbų pabaiga ir objekto atvėrimu visuomenei bei Kultūros sostinės statusu.

Šiaip ne taip švietimo tinklo pertvarkos traukinys pravažiavo. Kaip jį vertinate? Kokių pokyčių švietimui vis dar reikėtų?

Liberalų programoje taip pat buvo numatyta įgyvendinti švietimo įstaigų tinklo optimizavimą. Per šią kadenciją tos tikrosios optimizavimo pertvarkos neįvykdėme, tik lapkritį patvirtinome bendrąjį tinklo pertvarkos planą, kuriame nėra numatytas įstaigų uždarymas. Patį planą vadinčiau kaip darbo grupių protokolo išrašą, kuriame išdėstyta, kas numatoma daryti.

Mano nuomone, antrus metus didėjant mokinių skaičiui mokyklose, tuščias patalpas įveiklinant įvairių kitų įstaigų veiklomis, nelieka tikslo jas uždarinėti.

Pirminis pertvarkos planas, kuriam priimti pritrūko politinės valios, galbūt ir buvo teisingas, tik esminių klaidų buvo padaryta kalbantis su įstaigų bendruomenėmis ir viskas pasisuko visai kita linkme, kur galiausiai virto į politinį šou.

Sporto sritis šioje kadencijoje taip pat sulaukia nemažai dėmesio – yra ambicijų Alytuje statyti ledo areną, futbolo maniežą. Ar šie du objektai, Jūsų manymu, turėtų potencialą? Ar jie miestui reikalingi ir ar duotų kokios nors grąžos?

Mūsų programoje buvo ir Ledo arenos įrengimas Alytuje. Šiuo metu kaip tik rengiamas investicinis projektas, o kai jis bus parengtas, paaiškės ir sąmata, kuri ir lems sprendimą, ar verta Alytuje statyti ledo areną. Manau, kad tai turėtų remtis į ekonominį naudingumą ir išlaidas.

Kalbant apie futbolo maniežą, jo miestui tikrai labai reikia, juolab kad ši sporto šaka Alytuje turi gilias tradicijas ir iki šiol yra paklausi. Neabejoju, kad šis projektas bus įgyvendintas. O jam numatyta vieta prie Gulbynės tvenkinio yra išties tinkama.

Sporto mokyklos pastato pardavimo idėja sporto bendruomenėje sukėlė ažiotažą. Kaip manote, koks geriausias sprendimas būtų?

Pirmiausia, nežinia iš kur atsirado ši idėja, bet pasipriešinus miesto, ypač sporto bendruomenei, ji užgeso. Manau, kad ši istorines šaknis turinti sporto mokykla privalo išlikti, tik būtina ją renovuoti.

Alytus oficialiai perėmė Lietuvos kultūros sostinės 2022 regalijas ir jau šiemet Dzūkijos sostinėje netruks kultūrino judesio. Ar, Jūsų manymu, įprastai kultūriniam miesto gyvenimui dėmesio skiriama ne per mažai? Kodėl iki šiol Alytus neturi savo tradicinio renginio ar festivalio, dėl kurio žmonės į mūsų miestą suplūstų ne tik iš visos Lietuvos, bet ir užsienio?

Kultūros sostinės statusas šiemet alytiškiams leis pasidžiaugti maždaug 200 renginių. Bendra sąmata kartu su visais šiais metais vyksiančiais renginiais biudžeto projekte yra numatyta apie pusę milijono eurų.

Bus daug įdomių reginių, kultūrinių simpoziumų ir judesio. Gal tik norėtųsi tos vyšnios ant torto, kuri vainikuotų visus Kultūros sostinės metus.

Nevertinant Kultūros sostinės aspekto, mano įsitikinimu, bendrai kultūros sričiai dėmesio ir finansavimo vis tiek skiriame per mažai.

O to išskirtinio Alytaus kultūrinio renginio ieškoma metai iš metų, kadencija iš kadencijos, tačiau taip ir neatsiranda entuziastų, kurie galėtų ką nors įdomaus, neįprasto, unikalaus pasiūlyti mūsų miestui. Norisi tikėti, kad įgyvendinus Kultūros sostinės renginių programą, išryškės renginys, kuris mus visus nustebins.

Esate valdančiojoje daugumoje, tačiau iki šiol nesijungėte į jokią frakciją. Kodėl?

Iš tiesų atstovauti vienai taryboje, neturint frakcijos, išties sudėtinga, tačiau dėl to ir esu valdančiojoje daugumoje, kad turėčiau galimybę įgyvendinti kuo daugiau mūsų programos principų.

Būnant opozicijoje tai padaryti būtų sudėtinga, nes oponuojančiųjų uždavinys ir yra oponuoti.

Siūlymo jungtis prie frakcijos turėjau ne vieną. Nesijungiu todėl, kad esame priėmę sprendimą dirbti savarankiškai, nepriklausomai nuo kitų frakcijų, nes jeigu jungčiausi su kokia nors kita frakcija, tai jau būčiau kitos frakcijos atstovė.

Būti nepriklausomai nuo jokių frakcijų irgi yra privalumas – tai kartais tam tikrų sprendimų priėmimo metu leidžia būti labai svarbiai.

Kaip vertinate vėl susvyravusius koalicijos pamatus bei dabartinės daugumos situaciją? Ar, Jūsų nuomone, ji yra tvirta?

Nė vienoje kadencijoje koalicija nebuvo tokia netvirta ir nuolat svyruojanti, besikeičianti kaip šioje. Nuo pat pradžios ši valdančioji dauguma nebuvo tvirta ir tokia nebus.

Nežinau, kodėl taip sunkiai sekėsi dėlioti koaliciją, ją išlaikyti, tačiau kaip viena priežasčių galėtų būti vadovo nesugebėjimas suburti, rasti bendros kalbos su tarybos nariais.

Galima įžvelgti ir šioje kadencijoje ypač ryškią interesų įtaką, nes yra daug skirtingų frakcijų, politinių judėjimų ir kiekvienas jų politinę paklodę traukia į save.

Dabartinė valdančioji dauguma taip pat nėra tvirta, nesu užtikrinta, kad iki kadencijos pabaigos ji išsilaikys.

Turite didžiulę politinę patirtį. Kuo ši kadencija išsiskiria iš kitų? Ar Jums joje dirbti lengva?

Per visą savo politinę karjerą dar niekada neteko Liberalų taryboje atstovauti vienai. Tai ir yra didžiausias išskirtinumas. Galbūt dėl to tenka padaryti daugiau politinių klaidų. Nors dirbti nėra lengva, tačiau visuomet su Liberalų sąjūdžio Alytaus skyriaus nariais tariamės dėl įvairių politinių sprendimų.

Kiti savivaldos rinkimai – jau po kiek daugiau nei metų. Ar turite siekių vėl būti išrinkta į Alytaus miesto tarybą ar siekti mero posto?

Savivaldos rinkimuose dalyvausiu  ir sieksiu būti išrinkta dar vienai kadencijai, juolab kad esu perrinkta Liberalų sąjūdžio Alytaus skyriaus pirmininkė.

Patirtis turi savų pliusų, tačiau esu už tai, kad savivaldoje turi dalyvauti ir jauni žmonės.

Liberalų kandidatas į Alytaus miesto merus tikrai bus, tačiau neskubame jo įvardyti.

Suprantu, kad artėjantys rinkimai bus nelengvi, tačiau turime savo aiškią viziją, programą ir savo matymą, kaip Alytus turėtų gyventi toliau. Mūsų komanda tuo tiki, o ar patikės rinkėjai, netrukus pamatysime.

Ačiū už pokalbiui skirtą laiką!

Tarybos narės metinė veiklos ataskaita skelbiama ir apmokėta pagal Alytaus miesto tarybos veiklos reglamente numatytą tvarką.

2 komentarai apie “Liberalė Nijolė Makštutienė: „Darbas taryboje dar niekada nebuvo toks sudėtingas“

  1. Amzina visu daugumu dalyvautoja. O jei nepasiseka savivaldybeje , tai kokia silta kede nubyra pavaduotojos arba direktores kedeje. I pensija sita tetuke jau .

  2. Šita politikė jau seniai tuščia vieta mieste. O nuotrauka tiek retušuota, kad net juokinga

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *