Jaunųjų bendrovių „Expo“ nugalėtojams ir nominantams – miesto vadovų dėmesys

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Iš „Litexpo“ parodų rūmuose vykusios kalėdinės jaunųjų bendrovių „Expo“ mugės alytiškiai parsivežė ne tik nugalėtojų titulą, bet ir antrąją vietą ir dar septynias nominacijas. Taip pat įvertintas ir daugiau kaip penkerius metus „Junior Achievement“ Dzūkijos regiono vadovo Donato Vasiliausko darbas – jis gavo Europos „Junior Achievement“ vadovo Salvatorės Nigro pasirašytą pasiekimų sertifikatą.

Nugalėtojų titulas atiteko Putinų gimnazijos bendrovei „Šilčiausios rankos“, pasiūliusiai platformą, kurioje galima įsigyti senelių rankdarbius. Ji taip pat tapo socialiai atsakinga jaunąja bendrove, taip pat įvertinta ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos padėka.

Antroji vieta atiteko Šv. Benedikto gimnazijos „Goldfish“ bendrovei, sukūrusiai programėlę, kurioje galima rasti visą aktualiausią informaciją žvejams. Ji taip pat tapo ir startuoliškiausia, originaliausia jaunąja bendrove.

Didžiausia eksporto potencialo, perspektyviausio vienaragio ir geriausio sprendimo verslui bendrove pripažinta Alytaus Jotvingių gimnazijos „Trusty“ bendrovė, sukūrusi kibernetinio saugumo sprendimus pasauliui: dirbtinio intelekto tinklalapių apsaugą, greitesnius svetainės įkrovimus.

Antradienį šiais laimėjimais kartu su jų dalyviais pasidžiaugė ir Alytaus miesto vadovai.

„Tokios idėjos dažnai yra gan paprastos, bet daugelis jų nesugalvoja. Kaip ir daugelis šiandien įprastų dalykų kažkada atrodė kosmosas, nepagalvojome, kad taip gali būti, o dabar tai lengvina mūsų gyvenimą. Dabar galime maistą užsisakyti telefonu, pavėžėjai randa mus pagal GPS ir panašiai. Tokie žmonės kaip jūs kuria ir užkariauja  pasaulį, tačiau be puikių vadovų ir vaikų idėjų tokių apdovanojimų Alytuje nebūtų“, – sveikindamas parodos nugalėtojus ir nominantus sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

„Junior Achievement“ Dzūkijos regiono vadovo D. Vasiliauskas teigimu, be jau dešimtmetį užsidegusių idėjomis mokytojų, aktyvaus jaunimo, miesto vadovų ir savivaldybės administracijos, verslo palaikymo tokių rezultatų nebūtų.

„Mes, kaip feniksas, pakilęs iš pelenų, tapome matomi ir į mus kreipiasi pagalbos bei žinių kitų miestų bendrovės. Ačiū už palaikymą, ačiū mokytojams kurie geba sudominti vaikus, pasiekti, kad garsas apie jų idėjas sklistų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Alytus iš tiesų turi vienus profesionaliausių ekonomikos mokytojų, tikėtina, kad tai ir yra mūsų sėkmė“.

Jaunieji  bendrovių kūrėjai sako, kad jei ne atrasta mėgstama veikla, daugelis nežinotų, kur būtų buvę. Mokytojų teigimu, moksleiviai, kurie dar negalvojo stoti į ekonomikos ar verslo studijas pirmose gimnazijos klasėse, po patirties bendrovėse įstojo ir kai kurie jau dabar yra sukūrę įmones arba toliau plėtoja idėjas. Jie čia gauna lyderystės, atsakomybės, kritinio mąstymo, komandinio darbo savybes.

„Kai kada eini per gyvenimą, dirbi darbus ir nepastebi žmonių, kurie pilni idėjų. Gal vieni toliau jų, užsidarius mokyklos durims, ir nevystys, o kiti gal taps vienaragiais. Tikiuosi, kad auginsite įmones ir įkursite čia veiklos centrus. Linkiu sėkmės, jei norėsite, uždirbkite tą pirmąjį milijoną, o ta patirtis kurią gavote mokykloje, jums ateityje labai pravers.  Kalbant su „Junior Achievement“ atstovais, jie sako, kad Alytus yra Lietuvos flagmanas, tuo mes ir džiaugiamės. Kurkite, nesustokite, nesusipykite“, – pridūrė meras.

Susitikime su miesto vadovais taip dalyvavo ir viena iš bendrovės „Armelano“ įkūrėjų. Ši bendrovė kuria daugkartinius maišelius su atšvaitais ir savo pasirinktu dizainu. Ir pernai, ir šiemet ji įvardyta geriausia Dzūkijos moksleivių bendrove ir yra tapusi daugiausiai uždirbusia bendrove.

Pagal atliktus tyrimus, „Junior Achievement“ dalyviai 2,5 karto dažniau įkuria verslą, nei tokių žinių negavę jaunuoliai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *