Politikų siūlymas biudžeto raikymui: negalima taupyti socialiai jautrių grupių sąskaita

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai Alytaus miesto taryboje Dmitrij Kačiurin ir Valdas Račkauskas. Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos.

Nors Alytaus miesto biudžetas ateinantiems metams planuojamas apie 5 milijonais eurų didesnis, taupyti vis tiek teks ir užlopyti visų skylių nepavyks. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai Alytaus miesto taryboje – Dmitrij Kačiurin ir Valdas Račkauskas – įsitikinę, kad taupyti būtina, tačiau ne socialiai jautriausių visuomenės grupių ir poreikių sąskaita, todėl jie teikia pasiūlymus, kuriuos įgyvendinti per ateinančius metus, jų nuomone, yra itin svarbu.

Būtina infrastruktūra neįgaliesiems ligoninėje

LVŽS savo rinkiminėje programoje ypač daug dėmesio skiria socialinėms problemoms spręsti. Šios krypties tendencingai laikosi ir šios sąjungos atstovai Alytaus miesto taryboje. Stebėdami pirmuosius biudžeto pyrago raikymo žingsnius, politikai ragina atkreipti dėmesį į socialiai jautriausias visuomenės grupes, kurių svarbiausių poreikių tenkinimui mažinti finansavimo negalima.

„Negalime taip drastiškai visose srityse mažinti finansavimo, ypač šiuo metu jautriausioms sritims ir grupėms. Galime pataupyti miesto apšvietimo, naujų trinkelių klojimo sąskaita, bet neįgalių gyventojų reikalai turėtų būti sprendžiami efektyviau, ypač ten, kur jiems teikiamos itin svarbios paslaugos.

Ligoninėje turėtų veikti neįgalių pacientų apžiūrai skirtas kabinetas, kuriame šiai žmonių grupei turėtų būti pritaikytas ir specialus inventorius.

Labai reikalingas ir keltuvas, kurio pagalba negalią turintys asmenys galėtų be kliūčių patekti į jiems skirtą kabinetą. Prie neįgaliųjų keltuvo reikalinga įrengti ir neįgaliųjų vežimėlių stotelę.

Be to, daugybė fizinių sveikatos problemų turinčių žmonių susiduria su sunkumais patenkant į ligoninę, mat laiptai yra pernelyg statūs, nevienodo aukščio jų pakopos, todėl galima lengvai susižeisti.

Negalių ir rimtų fizinių sveikatos sutrikimų turinčių asmenų problemos turėtų būti ir toliau sprendžiamos, o biudžeto taupymas neturėtų būti vykdomas jų sąskaita“, – sakė D. Kačiurin.

Būtinybė – ir švietimo aplinkos gerinimui

V. Račkauskas dėmesį atkreipė ir į dar keletą svarbių aspektų.

„Kalbant apie mokinių ugdymo kokybę, turėtume įvertinti ne tik mokinių pastangas, jų pasirengimo lygį, bet ir atsižvelgti į švietimo aplinką ir jos infrastruktūros nuoseklų gerinimą. Ypač svarbu dėmesį skirti socialiai pažeidžiamiausioms grupėms. Negalią turinčius vaikus auginantiems tėvams iššūkių kelia mokyklų aikštelės“, – kalbėjo V. Račkauskas.

LVŽS Alytaus miesto taryboje atstovaujantys politikai gavo Šaltinių gatvės ir mokyklos bendruomenės kreipimąsi dėl išlaipinimo/įlaipinimo aikštelės įrengimo. Aikštelės nėra pritaikytos patogiai ir saugiai išlaipinti ir įlaipinti vaikus.

Ta pati problema yra ir Vidzgirio mikrorajone, netoli Vidzgirio progimnazijos, į kurią tėvai atveža negalią turinčius vaikus. Šie klausimai buvo svarstomi ir Saugaus eismo komisijoje, kuri pritartų tokių aikštelių įrengimo būtinybei.

„Vertiname ir suprantame ilgalaikėje programų perspektyvoje numatytus rezultatus – mokyklų remontai, jų aplinkos gerinimo darbai. Dažniausiai sakoma, kad biudžete tam trūksta pinigų, bet jų visoms sritims visuomet stinga. Šie argumentai neturėtų tapti susilaikymo nuo inovacijų priežastimi. Tokius visuomenės aplinkos gerinimui skirtus darbus tikslinga planuoti ir numatyti iš anksto“, – kalbėjo V. Račkauskas.

Politikas svarstė, kad jau kitąmet planuojant šalyje maždaug dešimties procentų infliacijos kilimą, ar nebūtų tikslinga pagalvoti apie biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų koeficientų peržiūrėjimą.

Taip pat, LR Seimas priėmė sprendimą dirbti kontaktiniu būdu ir Seimo nariams taikoma prievolė turėti galimybių pasą. Tarybos narys kviečia pasvarstyti, ar nebūtų laikas ir savivaldybės tarybos darbe taikyti tuos pačius principus, mat per nuotolį svarstyti ypač aktualius miestui klausimus, tokius kaip biudžeto tvirtinimas, nėra lengva.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *