Kalėdiniai džiaugsmai – penkioms rūpesčių nestokojančioms šeimoms

Kalėdinio stebuklo laukia ir nepasiturinčios, rūpesčių, nelaimių ir kitokių vargų prispaustos šeimos. Alytaus rotariečiai per Kūčias šiemet šventinio džiaugsmo įnešė į penkių šeimų namus. Tokia tradicija Alytaus Rotary klube skaičiuoja jau 25-erius metus ir turi žymiai didesnį tikslą nei suteikti tik vienkartinę paramą į gyvenimą kabintis bandančioms šeimoms.

Svarbiausi – strateginiai tikslai

„Šiemet dėmesį tiek finansine parama, tiek socialiniu ryšiu skiriame penkioms šeimoms. Bendradarbiaujant su organizacija „SOS vaikų kaimas“, buvo atrinktos tos šeimos, kurios susiduria su gyvenimo sunkumais ir iššūkiais, tačiau į gyvenimą kabinasi visomis išgalėmis“, – pasakojo Dainius Juozaitis, Alytaus Rotary klubo prezidentas.

Jis pabrėžė, kad su Kalėdiniais darbais rūpestis tomis šeimomis nesibaigia, kad pagalbos ranką joms ties ir pasibaigus šventėms.

„Nuolat pasidomime, kaip sekasi toms šeimoms, kurioms jau kažkada tiesėme pagalbos ranką. Tai nėra tik vienkartinis tikslas Kalėdoms nupirkti maisto, žaislų ar išpildyti kitas svajones. Turime ir strateginių tikslų. Siekiame tas šeimas ištraukti iš sunkaus, uždaro gyvenimo burbulo, jas socializuoti, įtraukti į pilnavertį gyvenimą, mokslus, įvairias veiklas, parodyti, kad gyvenimas gali būti geresnis, gražesnis, kad ateityje savimi jie galėtų pasirūpinti patys ir būti pavyzdžiu kitiems, kad joms pavyko atrasti savyje jėgų ir išminties bei kitokį gyvenimo kelią ir tikslą“, – sakė D. Juozaitis.

Aplankė su liga kovojančią Viltę

Alytaus rotariečiai per Kūčias lankėsi už kelių dešimčių kilometrų nuo Alytaus esančiame kaime, netoli Žuvinto biosferos rezervato, kur su tėčiu Tomu gyvena devynerių Viltė. Jai likimas skyrė išbandymą – kovą su piktybiniu smegenų augliu. Dar praėjusiais metais Alytaus rotariečiai jai dovanojo reabilitaciją su delfinais Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume ir trumpą atokvėpį prie jūros, kurią tąkart mergaitė pamatė pirmą kartą.

Šiemet rotariečiai prieš Kalėdas Viltę aplankė vėl ir atvežė Kalėdų senelį, kuris jai atvežė dovanų.

Išpildė svajonę turėti spausdintuvą

Alytaus Rotary klubo broliai aplankė ir Vankiškių kaime, Alytaus rajone, gyvenantį šešiolikmetį Alaną Rudaitį bei jo šeimą.

Alanas – aktyvus jaunuolis, jis yra Miroslavo gimnazijos mokinių tarybos pirmininkas, lanko projektą „Jaunimas gali“, taip pat yra šaulys savanoris.

Po pamokų jis jau ne pirmus metus bėga padirbėti pas ūkininką, kad galėtų pagelbėti mamai ar susitaupyti pinigų savo svajonei.

Šeimoje be Alano auga dar trys vaikai – šešerių Samanta, ketverių Linas ir trejų Simas. Jų mama vis dirba atsitiktinius darbus arba yra jų paieškose. Šiuo metu moteris save išbando naujose pareigose – pardavimų vadybininkės. Moteris apibūdinama kaip labai pozityvi. Šeimoje yra patėvis, visų Alano brolių tėtis, kuris šiuo metu nedirba. Šeima gyvena nuomojamame name. Pečiai seni, namas vėsus. Jiems vis sunkiau savarankiškai pasirūpinti malkomis.

Alytaus rotariečiai išpildė Alano svajonę turėti spausdintuvą, taip pat šeimai dovanojo įvairių kalėdinių skanumynų.

Į gyvenimą – visomis jėgomis

Svečių namuose sulaukė ir Vaida Žuklijienė, gyvenanti Zizėnų kaime, Alytaus rajone. Moteris viena užaugino ir dar tebeaugina devynis pavyzdingus vaikus. Keturi jų jau savarankiški. Dviem suaugusiems vaikams reikalinga mamos parama ir pagalba. Mamos globoje – dar trys nepilnametės – Agnė, Justė ir Vytė.

Agnė – sportiška Miroslavo gimnazijos gimnazistė, ji aktyvi projekto „Jaunimas gali“ dalyvė. Šešiolikmetė Justė – šaulių savanorė, o vienuolikmetė Vytė – nuo mažų dienų Dziudo šalininkė.

Mama Vaida užpernai baigė vidurinę, pernai Alytaus profesinio rengimo centre įgijo virėjos specialybę. Pakeitė darbą – paliko darbą baldų įmonėje ir įsidarbino virėja vienoje Alytaus mokyklų. Beveik visą savo atlygį ji atiduoda būsto paskoloms padengti, valgo tai, ką užsiaugina (daržovės, vaisiai, paukščiai ir pan.) ir duoda maisto banko parama.

Moteris papasakojo ir apie didžiuosius savo rūpesčius – labai sena elektros instaliacija name, gyvenimas be geriamojo vandens. Šeima bandė kasti šulinius, deja, vandens neatsirado. Galvoja apie gręžinį, bet tai jiems per daug sudėtinga.

Kaip mažuosius rūpesčius, kuriems finansų visada pritrūksta, Vaida įvardija drabužius dukroms.

Alytaus rotariečiai ateityje svarsto apie galimybę padėti šiai šeimai remontuojant būstą, o Kalėdoms padeda visą šeimą aprūpinti drabužiais. Taip pat buvo pasirūpinta ir šios šeimos Kalėdinėmis vaišėmis.

Pagalba – ir negalią turinčiam berniukui

Alytaus rotariečiai pagalbos ranką tiesia ir Varėnos rajone, Matuizų kaime gyvenančiai trijų asmenų šeimai. Aušra Vaičiūtė ir jos vyras augina nuo gimimo negalią turintį penkiametį sūnų Armandą.

Šeimos tėtis dirba atsitiktinius darbus, dažnai statybose. Berniukas lanko darželį, sveikų vaikų grupę, turi jam priklausantį padėjėją.

Berniukui labai greitai bus reikalinga terapinė, reabilitacinė pagalba, todėl Alytaus rotariečiai ateityje planuoja padėti šeimai. Kalėdoms šeima sulaukė Kalėdinio stalo vaišių.

Išpildė šachmatus dievinančio vaiko svajonę

Netikėtų bet malonių svečių sulaukė ir Junčionių kaime gyvenantis dešimtmetis Naidželas Savickas. Berniukas lanko Pivašiūnų dienos centrą ir aplinkiniai jame pastebi labai daug jėgos ir gebėjimų.

Naidželas – maksimalistas visose srityse: jeigu šaukia – girdi visa mokykla, jeigu laimingas, tai iki dangaus, jeigu ko nors nori, gali įjungti savo žavesį ir atkaklumą. Tai labai judrus, aktyvus ir žingeidus vaikas,  mėgsta žaisti šachmatais.

Jis gyvena su mama Jūrate, o savo tėvo vaikas nepažįsta. Nors šeima turi socialinį būstą Pivašiūnuose, šiuo metu jie apsistoję pas negalią turinčią močiutę, kuri neteko abiejų kojų, sunkiai valdo rankas.

Močiutės namų aplinka labai apleista, bet Naidželas turi atskirą kambarį. Berniuko mama niekur nedirba, gyvena iš socialinių pašalpų. Deja, neturi motyvacijos ir noro kažką keisti savo gyvenime.

Šį vaiką artimai pažįstantys žmonės į šį berniuką deda daug vilčių, kad jis bus pavyzdingas pilietis, tačiau jam labai reikia pagalbos ir postūmio.

Alytaus rotariečiai šiai šeimai padėjo įsigyti naują šaldytuvą ir miegamojo lovą ir tai jiems padės greičiau įsikurti naujajame socialiniame būste bei greičiau socialiai integruoti vaiką į bendraamžių būrį.

Berniukui labai patinka žaisti šachmatais ir svajojo turėti savo šachmatų lentą, todėl dovanų iš rotariečių jis gavo šį žaidimą ir daugiau kitokių dovanų.

2 komentarai apie “Kalėdiniai džiaugsmai – penkioms rūpesčių nestokojančioms šeimoms

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *