Dėl privačių patalpų Alytaus jaunimo centre – politikų ietys: pirkimui nepritarta

Alytaus jaunimo centro nuotrauka.

Alytaus politikai ietis sukirto dėl Alytaus jaunimo centre privačiam juridiniam asmeniui priklausančių patalpų, kurias savivaldybė turėjo planų nupirkti už 25 tūkst. eurų. Kai kurie tarybos nariai tokį valdančiųjų siūlymą vertino kaip galimą aferą ar politinių interesų metų pabaigoje tenkinimą ir siūlė ekonomiškiau leisti biudžeto lėšas, juolab kad skylių biudžete yra labai daug. Galiausiai didžioji dalis politikų tokiam pasiūlymui nepritarė.

Iki šiol Alytaus jaunimo centras UAB „Alytaus statyba“ priklausančias patalpas keli dešimtmečius nuomojosi ir per mėnesį už nuomą mokėjo po 120 eurų.

Savivaldybė siekė už 25 tūkst. eurų įsigyti 73,03 kv. m ploto patalpas, esančias Alytaus jaunimo centre, Tvirtovės g. 3, Alytuje. UAB „Alytaus statyba“ priklausančios patalpos išsidėsčiusios pirmajame ir trečiajame aukštuose.

Nepriklausomas turto vertintojas UAB „STIVVF“ (paslauga nupirkta viešųjų pirkimų būdu) minėtas patalpas įvertino 35,4 tūkst. Eur, tačiau šių metų spalį vykusių derybų metu buvo suderėta 25 tūkst. eurų kaina.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad įsigyti patalpas norėta siekiant įgyvendinti savarankiškąją savivaldybės funkciją (ikimokyklinio ugdymo, vaikų ir suaugusiųjų neformaliojo švietimo organizavimas, vaikų ir jaunimo užimtumo organizavimas) patenkinti savivaldybės viešosios įstaigos Alytaus jaunimo centro, įsikūrusio Tvirtovės g. 3, Alytuje, veiklai reikalingų patalpų poreikį. Įsigijus patalpas, jas planuojama perduoti įstaigai valdyti, naudoti ir disponuoti jomis patikėjimo teise.

Politikai tikino, kad per tiek metų, nuomojant patalpas, už jas buvo stipriai permokėta. Gediminas Daukšys pabrėžė, kad savivaldybė ir taip turi daugybę laisvų ir neįveiklintų patalpų, todėl pirkti dar kitas yra netikslinga ir suabejojo tokio pasiūlymo skaidrumu, mero klausė, ar tai nėra susiję su kokiais nors korupciniais susitarimais.

Laura Radzevičiūtė domėjosi, iš kokios eilutės planuojama skirti pinigų minėtų patalpų pirkimui. Pasak administracijos direktorės Onos Balevičiūtės, būtų panaudotos šių metų biudžeto lėšos iš administracijos direktoriaus rezervo. L. Radzevičiūtė atkreipė dėmesį, kad tokie pirkiniai nėra tikslingi ir kad taip biudžeto lėšos naudojamos neekonomiškai.

Vytautas Jastremskas pritarė L. Radzevičiūtei ir pabrėžė, kad planuojamas žingsnis yra nelogiškas, o patalpas vertino kaip nelikvidžias, nevertas tokios pinigų sumos.

Sigitas Leonavičius šį sprendimo projektą vertina kaip politinių interesų tenkinimą metų pabaigoje, be to, esą Alytaus jaunimo centro patalpos nepritaikytos neįgaliesiems.

Valerijus Vencius prabilo apie tai, kad administracijos direktorę Oną Balevičiūtę ir minėtų patalpų Alytaus jaunimo centre savininkę sieja ilgametė draugystė.

Tarybos narys Gintautas Andriuškevičius teikė ir alternatyvą sprendimo projektui, kuria buvo siūloma, kad šis projektas įsigaliotų tik Alytaus miesto savivaldybės tarybai patvirtinus 2022 metų biudžetą, kuriame būtų numatytos šios lėšos, kompleksiškai atsižvelgiant ir įvertinant visų programų poreikį. Politikas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu yra bepasibaigiantys kalendoriniai metai ir nekilnojamam turtui įsigyti reikalingos lėšos nebuvo numatytos 2021 m. Alytaus miesto savivaldybės biudžete. Galiausiai, išklausęs kolegų pastabas, kad iš esmės šio sprendimo projekto įgyvendinimą nukėlus kitiems metams, šį klausimą kitąmet tektų svarstyti iš naujo, sprendimo projekto alternatyvą atsiėmė.

Alytaus jaunimo centro direktorė Jūratė Treigienė patikino, kad nuomotos patalpos nuolat buvo naudojamos, įveiklintos ir dabar jos reikalingos. Esą viena patalpa buvo naudojama anglų kalbos užsiėmimams, o kita – darbuotojų darbo vietoms. Tokį sprendimo projekto atsiradimą inicijavo pati Alytaus jaunimo centro vadovė.

Galiausiai balsuodami politikai pasisakė prieš šių patalpų pirkimą. Patalpų pirkimui pritarė vos 5 tarybos nariai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *