Šokiruojantys rezultatai dėl narkotikų pėdsakų Alytaus mokyklose atvėrė pandoros skrynią?

Asociatyvios pexels.com nuotraukos.

Žinia apie didžiojoje dalyje Alytaus mokyklų aptiktus narkotinių medžiagų pėdsakus ant įvairių paviršių, sukėlė ažiotažą viešoje erdvėje. Šokiruojančius prieš mėnesį Alytaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro organizuoto tyrimo rezultatus miesto vadovybė gavo dar šios savaitės pradžioje. Paaiškėjo, kad narkotinių medžiagų pėdsakų aptikta nebuvo tik pradinėse mokyklose. Tokie faktai neliks nepastebėti ir jau dabar policijos pareigūnai su tarnybiniais šunimis planuoja mokyklose atlikti patikrinimus. Pasklidus šiai nemaloniai žiniai, paaiškėjo, kad apie tokią galimą situaciją Alytaus švietimo įstaigose signalų miesto valdžios sluoksniuose būta dar prieš dvejus metus.

Pėdsakų neaptiko tik pradinėse mokyklose

Visuomenės sveikatos biuro darbuotojai prieš mėnesį tyrė įvairius aplinkos paviršius mokyklose – rankenas, klaviatūras, kompiuterio peles, poilsio zonas, rūbines, tualetus, turėklus ir pan. Mėginiai buvo paimti 20 ugdymo įstaigų.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad beveik visose Alytaus gimnazijose ir progimnazijose buvo aptikta kokaino pėdsakų, trejose ugdymo įstaigose rasta ir heroino, metamfetamino, amfetamimo, ekstazi ir kitokių svaiginamųjų medžiagų pėdsakų.
„Galima tylėti ir apsimesti, kad viskas gerai. Galima pasidžiaugti, kad jaunimas, palyginus su ankstesnėmis kartomis, alkoholio vartoja kur kas mažiau. Nebemadinga. Tačiau tiesa ta, kad tarp paauglių populiarėja kiti svaiginimosi būdai.
Ir tai – ne tik mūsų miesto problema. Tai vyksta visoje Lietuvoje ir nė neabejoju, kad didmiesčiuose – dar didesniais tempais ir mastais“, – situaciją komentavo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.
Šiuo metu Alytuje dėl šios paaiškėjusios liūdnos situacijos miesto valdžia organizuoja bendradarbiavimą su policija, visuomenės sveikatos specialistais, mokyklų vadovais.
Vyks reguliarūs ir nereguliarūs patikrinimai su specialiai apmokytais šunimis, specialūs prevenciniai mokymai.
„Mokinių tėvai taip pat turėtų reikalus atidėti į šalį ir atidžiau pasižiūrėti į savo vaikus – ką jie veikia, su kuo bendrauja, ką žino, bet dėl įvairių priežasčių – nutyli. Žiūrėti pro pirštus negalime. Privalome užkirsti tam kelią. Tai mūsų visų pareiga. Juk tai – mūsų vaikai“, – įspėja miesto vadovas.
Tyrimas neparodo narkotikų vartojimo mokyklose fakto 
Atlikto tyrimo specifikaciją ir rezultatus plačiau pakomentavo Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Ingrida Rutkauskienė ir Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

„Atliktas paviršių testas Alytaus miesto savivaldybės ugdymo įstaigose parodė narkotinių medžiagų pėdsakus, tačiau tai anaiptol nereiškia, kad narkotikai būtų vartojami ir pačiose ugdymo įstaigose“, – sakė I. Rutkauskienė.

Tyrimui buvo naudojamas I Denta bendrasis narkotikų aptikimo testas, kuomet tiriami įvairūs paviršiai. Testas gali parodyti dviejų grupių narkotinių medžiagų pėdsakus. Šis testas neaptinka marichuanos, hašišo, sintetinių kanabinoidų, LSD, morfijaus, barbituratų.

Visuomenės sveikatos biuro specialistai ištyrė įvairius paviršius dvidešimtyje Alytaus miesto ugdymo įstaigų. Mėginiai buvo imami nuo įėjimo durų rankenų, rūbinių, turėklų, nuo klaviatūrų ir pelių informatikos kabinetuose, kitose vietose. 13 ugdymo įstaigų aptikta vienos rūšies, 3 – abiejų grupių. Narkotinių medžiagų pėdsakų neaptikta 4 įstaigose.

„Testas neparodo narkotinių medžiagų vartojimo ugdymo įstaigoje, juo remiantis galima pasakyti, kad prie vieno ar kito paviršiaus lietėsi narkotikus vartojantis asmuo, jis juos galėjo pavartoti ir prieš ateidamas į mokyklą. Apie testo rezultatus informuoti ugdymo įstaigų vadovai, bus stiprinami prevenciniai dalykai, pasitelkus policijos pareigūnus, atliekami patikrinimai, dažnesni paviršių tyrimai“, – sakė A V. Valūnas.

Alytaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras panašų tyrimą dėl narkotikų pėdsakų švietimo įstaigose atliko ir prieš keletą metų. Tada kai kuriose iš jų taip pat buvo aptikta narkotinių medžiagų pėdsakų. Tiesa, jo apimtys tada buvo mažesnės.

Tyrimus dėl narkotikų pėdsakų ugdymo įstaigose atlieka ir kitos šalies savivaldybės.

Signalai iš politiko – prieš dvejus metus

Pasak kai kurių Alytaus miesto politikų, šis Alytaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistų atliktas tyrimas viešai atvėrė seną pandoros skrynią Alytaus švietimo srityje. Esą dar prieš dvejus metus apie šią situaciją Alytaus miesto merą Nerijų Cesiulį įspėjo tarybos narys Valerijus Vencius, tačiau tąkart į jo kreipimąsi dėmesys atkreiptas nebuvo.

„Apie tai, kad Alytaus mokyklose galimai yra paplitę narkotinės medžiagos žodžiu bei raštu informavau savivaldybę beveik prieš du metus.
Netikėjo, atsikalbinėjo. Nors ir sunkiai, bet pavyko inicijuoti atsakingų asmenų, t.y. Alytaus miesto narkotikų kontrolės komisijos pasitarimą, kuriame vis dėlto buvo pritarta mano reikalavimui skirti lėšas bei atlikti tokį tyrimą.
Ir štai, šiandien meras kaip visada su patosu praneša žinią, jog vis dėlto narkotikų problema Alytaus mokyklose plačiai pasklidusi.
Gerai, kad bent beveik po dviejų metų atsitokėta. Bet brangūs du metai jau prarasti“, – situaciją komentavo tarybos narys Valerijus Vencius.

2 komentarai apie “Šokiruojantys rezultatai dėl narkotikų pėdsakų Alytaus mokyklose atvėrė pandoros skrynią?

  1. Taip,esu girdejes,kad seniai apie narkotikus mokyklose buvo informuotas meras N.Česiulis. Mano manymu reiktų pratestuoti ir patį merą dėl narkotikų vartojimo..Nes sklinda tokie gandai…Įdomu tai tiesa?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *