Policijos patikrinimai Alytaus mokyklose: šunys aptinka net menkiausius narkotikų likučius

Asociatyvi lrytas.lt, A. Vaitkevičiaus nuotr.

Plačiai pasklidus žiniai apie narkotinių medžiagų pėdsakus, aptiktus ant didžiosios dalies Alytaus mokyklų paviršių, Alytaus policija penktadienį surengė ir pirmuosius patikrinimus. Net ir viešai paskelbus apie tokius policijos planus, ši prevencinė priemonė, pasak policijos atstovų, turi prasmę, mat net ir pašalinus narkotines medžiagas iš jų laikymo vietų, tarnybiniai šunys geba aptikti net menkiausius jų likučius, o psichotropinių medžiagų pėdsakai tiek ant paviršių, tiek organizme išlieka dar ilgai.

Patikrinimus rengia nuolat

„Kalbėti apie rezultatus dar nėra tikslinga, nes dar tik prasidėjo pirmieji patikrinimai, kurie bus tęsiami ir kitą savaitę. Tai nėra pirmą kartą policijos pareigūnų vykdoma prevencinė priemonė mokyklose. Tokius patikrinimus pareigūnai vykdo nuolat, kai gauna ugdymo įstaigų vadovų prašymus tai atlikti. Dažniausiai tai daroma, kai turima įtarimų, kad mokiniai gali turėti ar vartoti narkotines medžiagas“, – sakė Alytaus vyriausiojo policijos komisariato atstovė Kristina Janulevičienė ir pridūrė, kad Alytuje yra susiformavusi ir geroji patirtis, kai viena Alytaus ugdymo įstaiga nuolat bendradarbiauja su policija ir prašo atlikti patikrinimus, vos kyla įtarimų.

„Narkotinių medžiagų pėdsakų aptikimas ant švietimo įstaigų įvairių paviršių dar neparodo paties psichotropinių medžiagų vartojimo pačioje įstaigoje fakto. Tai reiškia, kad ten lankėsi narkotikais disponuojantys asmenys. Reikėtų nepamiršti, kad mokyklų gyvenime dalyvauja ne tik mokiniai, bet ir kitas mokyklos personalas“, – tikino policijos atstovė.

Kurių Alytaus mokyklų vadovai kreipėsi dėl pareigūnų organizuojamų patikrinimų, K. Janulevičienė neatskleidė.

Patikrinimų metų pareigūnai į įstaigas vyksta su tarnybiniais šunimis, kurie apieško bendrojo naudojimo patalpas. Patikrinimuose dalyvauja ir švietimo įstaigų įgalioti asmenys. Jeigu šuo aptinka kažką įtartino mokinių daiktuose, tuomet detalesniame patikrinime turi dalyvauti ir jų teisėti atstovai (vienas iš tėvų, globėjų).

Narkotikų pėdsakai išlieka ilgai

Ar tikslinga policijos su tarnybiniais šunimis patikrinimus organizuoti po to, kai apie tai paskelbta viešai? Policijos atstovė patikino, kad nors ir paskelbiama viešai apie būsimą patikrinimą, net ir pašalinus narkotines medžiagas iš jų laikymo vietų, net ir menkiausius jų likučius tarnybiniai šunys geba užuosti.

„Be to, apie tokius planuojamus patikrinimus privaloma iš anksto pranešti ir mokiniams, ir jų teisėtiems atstovams, nes tai susiję su nepilnamečiais asmenimis“, – paaiškino policijos atstovė.

Ne visi tėvai  ir įstaigų atstovai linkę bendradarbiauti

Pasiteiravus, kokios atsakomybės gresia už narkotinių medžiagų vartojimą, laikymą, platinimą, policijos atstovė pabrėžė – arba administracinė, arba baudžiamoji atsakomybė ir tai priklauso nuo veikos pobūdžio.

„Administracinę atsakomybę užtraukia narkotinių medžiagų vartojimas, kuris nustatomas atliekant šlapimo arba kraujo tyrimą, padedantį nustatyti psichoaktyviųjų medžiagų buvimą organizme. Tuomet gresia piniginė bauda nuo 30 iki 150 eurų. Atsakomybė taikoma priklausomai nuo amžiaus. Šešiolikmečiai atsakomybę prisiima patys, o už jaunesnio amžiaus vaikų padarytas veikas – jų teisėti atstovai.

Baudžiamoji atsakomybė taikoma už narkotinių medžiagų disponavimą ir gali grėsti iki 2 metų laisvės atėmimo bausmė“, – situaciją komentavo K. Janulevičienė.

Su narkotinėmis medžiagomis susiję asmenys yra įtraukiami ir į įvairias reabilitacijos programas.

Policijos atstovė pabrėžė ir dar vieną labai svarbų  niuansą – tėvų geranoriškumo bendradarbiauti su policijos pareigūnais, siekiant užkardyti nepilnamečių su narkotinėmis medžiagomis susijusias veikas, trūkumą.

„Praėjusios vasaros pabaigoje policija gavo iškvietimą į vieną iš Alytaus miesto parkų, kur buvo nurodyta apie nepilnamečių galimą narkotinių medžiagų vartojimą. Ne visų rastų nepilnamečių asmenų tėvai leido atlikti tyrimus, nustatančius psichotropinių medžiagų buvimą organizme.

„Labai gaila, nes tokiu atveju neužkardomos tolesnės tų nepilnamečių neteisėtos veikos. Tačiau turime ir gerų pavyzdžių, kai tėvai patys kreipiasi į policijos pareigūnus, siekdami užkardyti netinkamą jų vaiko elgesį“, – pasakojo K. Janulevičienė.

Pasak jos, panašių tendencijų Alytuje galima apčiuopti ir kalbant apie mokyklų vadovų elgesį. Esą, deja, bet yra atvejų, kai siekiant išsaugoti ugdymo įstaigų reputaciją, apie neteisėtas veikas, susijusias su narkotinėmis medžiagomis, įstaigų vadovai policijai nepraneša, o tvarkosi įstaigos viduje.

Apskrities statistika – neiškalbinga

Pasak K. Janulevičienės, Alytaus apskrityje statistika, susijusi su narkotinėmis medžiagomis, nėra labai iškalbinga.

„Per šiuos metus turime 7 tokius atvejus visoje Alytaus apskrityje – Alytaus mieste ir rajone – 5 atvejai, dviem iš jų vykdomi ikiteisminiai tyrimai. Dėl likusių penkių pradėtos administracinės teisenos“, – pasakojo K. Janulevičienė.

Vienas komentaras apie “Policijos patikrinimai Alytaus mokyklose: šunys aptinka net menkiausius narkotikų likučius

  1. Puiki reklama Cesiuliui!
    Patikrinkite visą savivaldybę!
    Kodėl ten alkoholio ir žolės kvapas jaučiamas.
    Sos sos sos policija!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *