Savivaldybei – padėka už svarų indėlį, iniciatyvą ir aktyvų bendradarbiavimą

Šiandien Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė priėmė Kauno regioninio valstybės archyvo direktorių Gintarą Dručkų ir Alytaus filialo vedėją Zenę Bernatavičienę. Susitikimo metu O. Balevičiūtei įteikta Alytaus miesto savivaldybės administracijai skirta Kauno regioninio valstybės archyvo padėka už svarų indėlį, iniciatyvą ir aktyvų bendradarbiavimą minint Archyvų metus. Atskiru Lietuvos Vyriausiojo archyvaro tarnybos vyriausiosios archyvarės Kristinos Ramonienės padėkos raštu už iniciatyvumą ir reikšmingą indėlį minint Archyvų metus apdovanota Alytaus miesto savivaldybės administracijos Vidaus administravimo skyriaus vedėja Asta Guzienė.

2021-uosius Lietuvos Respublikos  Seimas paskelbė Archyvų metais. Pažymint juos alytiškiai buvo kviečiami „pasimatuoti“ savo žinias apie Alytų, jo istoriją, žmones. Tai jie galėjo padaryti dalyvaudami keturiuose protmūšiuose, menančiuose vis kitą istorijos tarpsnį. Pirmojo protmūšio tema buvo „Alytus – Žygimanto Augusto meilės dovana Barborai. Magdeburgo teisės“, antrasis protmūšis alytiškius kvietė pasižvalgyti, kokie buvo „Kasdieniai nutikimai tarpukario Alytuje“, trečiasis  – suteikė galimybę sužinoti „Keletą pokario epizodų apie „Žaliąją“ ir Alytaus pušis“, o istorinį pasakojimą apie Alytų užbaigė protmūšis tema „Laisvės paukščiai. Persitvarkymo dekados“.

Protmūšiai buvo organizuojami po atviru dangumi Alytaus miesto teatro amfiteatre, o jų nuotaiką kūrė meniniai etiudai, dainos ir šokiai.

Archyvų metams skirtus protmūšių klausimus rengė Alytaus kraštotyros muziejaus istorikai Birutė Malaškevičiūtė ir Vilmantas Dunderis, vaidybinius etiudus kūrė Alytaus miesto teatro aktoriai.

Minint Archyvų metus Alytuje vyko ne tik protų kovos – šią vasarą Rotušės aikštėje buvo surengta ir paroda „Alytus: iš praeities į ateitį“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *