Ką verta žinoti apie paslaugos pasiekiamumą (SLA)?

Tam, kad mūsų sukurta svetainė taptų prieinama interneto naudotojams, reikalingas hostingas. Užsisakius šią paslaugą, svetainė patalpinama serveryje ir pradeda veikti. Naudodamiesi tiek hostingu, tiek bet kuria kita paslauga, bene visuomet tikimės, kad ji atitiks nustatytus reikalavimus. Vienas iš kriterijų, padedančių tai įvertinti, yra paslaugos pasiekiamumas, arba SLA. Kokius svarbiausius aspektus verta apie jį žinoti?

Kas yra SLA?

SLA (angl. ServiceLevelAgreement) apibrėžia paslaugų mastą ir jų teikimo sąlygas. Tokiame susitarime nurodomi rodikliai, pagal kuriuos bus vertinamos konkrečios paslaugos, kokių priemonių bus imtasi įvykus trikdžiams, kaip bus atlyginta žala ir panašiai. SLA svarbus visuose technologijų paslaugų teikimo susitarimuose. Tai vienas iš pagrindinių kriterijų renkantis ir hostingo teikėją, nes nuo jo priklauso interneto svetainės pasiekiamumas. SLA šiuo atveju paprastai išreiškiamas procentais.

Nežinant, gali pasirodyti, kad 98 proc. paslaugos pasiekiamumas yra pakankamai aukštas. Tačiau tik ne tuomet, kai kalbame apie svetainės prastovas. Tam, kad suprasti būtų paprasčiau, įvertinkime paslaugos pasiekiamumą valandomis. Jei numatytas SLA yra 98 proc., tai reiškia, kad per 100 val. mūsų svetainė gali būti nepasiekiama 2 val. Per tiek laiko galima prarasti nemažai lankytojų ir potencialių klientų.

Patikimu hostingas laikomas tuomet, kai jo SLA yra ne mažesnis nei 99,95 proc. Kodėl ne 100 proc.? Nes bent jau kol kas to neleidžia įgyvendinti techninės galimybės. Taigi, jei kažkas žada 100 proc. paslaugos pasiekiamumą, tokį pasiūlymą reikėtų įvertinti kritiškai.

Kokie yra pagrindiniai SLA komponentai?

Galima išskirti du pagrindinius SLA komponentus: paslaugas ir jų valdymą. Juos sudaro skirtingi elementai. Pirmasis komponentas apima paslaugų specifiką, jų prieinamumo ir naudojimo sąlygas, kiekvienos šalies atsakomybes, reakcijas ir užklausų sprendimo laikus (darbo valandomis ir po jų), būdus, kuriais informuojama apie nesklandumus.

Valdymo elementai apima metodus, kuriais matuojamas paslaugų patikimumas, ataskaitų teikimą, jų turinį ir dažnumą, ginčų sprendimo procesus, žalos atlyginimo sąlygas, apsaugančias klientą nuo trečiosios šalies bylinėjimosi dėl paslaugų lygio pažeidimų. Valdymo dalyje taip pat pateikiama ir susitarimo atnaujinimo, jei tokio reikia, tvarka. Pastarasis aspektas labai svarbus: paslaugų reikalavimai ir tiekėjo galimybės keičiasi, todėl turėtų būti užtikrinamas nuolatinis SLA atnaujinimas.

Kodėl svarbus SLA?

Šis susitarimas padeda išvengti daugybės ginčų tarp paslaugos teikėjo ir kliento, leisdamas pasirūpinti efektyvesniu bendradarbiavimu. Tiesa, norint, kad SLA kuo įmanoma geriau atspindėtų kliento poreikius ir teikėjo galimybes, jis turėtų būti peržiūrimas periodiškai, atsižvelgiant į veiklos specifikos, aplinkos ir kitus pokyčius.

Norite pasirūpinti, kad jūsų interneto svetainė būtų pasiekiama lankytojams kuo didesnę laiko dalį? Tuomet spauskite ant šios nuorodos https://www.iv.lt/talpinimo-planai/ ir užsisakykite tai užtikrinantį hostingo planą. Pasinaudokite tikrų šios srities profesionalų teikiamomis paslaugomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *