Ledai pajudėjo: požeminius rūšiavimo konteinerius įsirengia ir įmonės

Pavyzdys, kuriuo verta sekti: Alytuje, prie prekybos centro „IKI“ ir Prienų rajone „Harmony Park“ teritorijoje įmonės įsirengė požeminius rūšiavimo konteinerius. ARATC nuotr.

Modernūs rūšiavimo konteineriai jau atsiranda ir įmonių kiemuose. Vieni pirmųjų požeminių konteinerių regione įrengti prie Alytuje, Naujoje gatvėje, esančio „Iki“ prekybos centro.

„Seni konteineriai nederėjo prie atnaujinto mūsų pastato fasado, todėl buvo įrengti, šiuolaikiški ,“ – sakė bendrovės „Baltisches Haus“ regiono administratorius Raimondas Tamulynas.

Rūšiavimo konteineriai prie prekybos centro įrengti šių metų vasarą. Netrukus prie jų buvo sumontuota ir vaizdo stebėjimo kamera – ji padeda kontroliuoti, kad darbuotojai nemestų atliekų į bet kurį konteinerį, o jas tinkamai išrūšiuotų. „Taip žingsnis po žingsnio einame link to, kad žmonės įprastų rūšiuoti. Ateitis bus tokia, o ne kitokia, tad kam reikia laukti?“, – kalbėjo R. Tamulynas.

Požeminius atliekų rūšiavimo konteinerius įsirengė ir Prienų rajone įsikūręs „Harmony park.“ Jo teritorijoje pačios įmonės iniciatyva, rūpesčiu ir lėšomis įrengti penki požeminiai konteineriai.

Įmonės atstovai sako, kad toks sprendimas pasirinktas kaip puiki investicija į harmoningą, tvaresnę ir gražesnę aplinką. Siekiant sukurti vientisą estetinį vaizdą pasirinktas naujų konteinerių dizainas, kuris yra labai panašus į Prienų savivaldybėje įrengtų požeminių konteinerių.

„Esame įsikūrę gamtos prieglobstyje, tad stengiamės ją saugoti ir tausoti. Tvarkingai išrūšiuotų atliekų iš požeminių konteinerių neišnešioja vėjas, jos apsaugotos nuo graužikų, nesklinda nemalonus kvapas“, – kalbėjo „Harmony Park“ atstovai, besiviliantys, kad jų pavyzdžiu įsirengti modernius rūšiavimo konteinerius paseks ir daugiau įmonių.

To labai norėtų ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras. Jo specialistai pastebi, kad įmonės atliekas rūšiuoja gerokai prasčiau nei gyventojai.

Daugelis įmonių naudojasi kubiniais konteineriais, o atlikus jų patikrą paaiškėja, kad į vieną konteinerį metamos įvairios neišrūšiuotos atliekos. Nustačius tokį pažeidimą pirmą kartą, atliekų nerūšiuojančios įmonės yra įspėjamos. Užfiksavus pakartotinį pažeidimą, informacija perduodama Aplinkos apsaugos departamentui nuobaudai skirti.

„Įmonės, kaip ir visi atliekų turėtojai, privalo rūšiuoti tiek komunalines, tiek jų veikloje susidarančias gamybos atliekas. Raginame visas įmones įsigyti rūšiavimo konteinerius, sudaryti sutartis su vežėjais, tinkamai sutvarkyti savo atliekas, nesinaudoti gyventojų konteineriais ir nepermesti ant jų pečių mokestinės naštos“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas.

Anot jo, įmonių įsirengiančių modernius požeminius konteinerius regione kol kas yra vienetai. Tačiau ledai jau pajudėjo ir tikimasi, kad atsakingi pavyzdžiai paskatins ir kitas keisti savo požiūrį į atliekų tvarkymą bei elgesį su jomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *