Druskininkų meras R. Malinauskas: „Elektros gedimai neturi pasikartoti“

Įvykus gedimams elektros tinkluose, Druskininkai jau du kartus po keletą valandų skendėjo tamsoje. Šie gedimai turėjo pasekmių visam kurortui. Siekdamas, kad tokie atvejai daugiau nesikartotų, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas dalyvavo susitikime su ESO atstovais. Paaiškėjo, kad elektra kurortui ir aplinkinėms teritorijoms buvo nutraukta dėl rekonstruojamos pastotės ir netikėtų gedimų, tačiau kurorto vadovas nusileisti neketina ir reikalauja, kad daugiau tai nesikartotų.

Be elektros pirmą kartą kelioms valandoms Druskininkai liko šeštadienio vakarą, o antradienį gedimas pasikartojo. Pasak R. Malinausko, bene 3 valandos be elektros nepraėjo be pasekmių: žmonės užstrigo liftuose, jiems prireikė ugniagesių ir medikų pagalbos, kai kur namuose dingo vanduo, tad žmonės negalėjo patenkinti elementarių poreikių, sustojo didžiųjų SPA centrų darbas, buvo sugadintos asmeninės šventės – pandemijos nualintos įmonės buvo priverstos dengti nuostolius iš savo biudžeto.

„Net nenoriu galvoti, kas būtų, jei elektra ilgesniam laikui dingtų lauke esant -25 ar -30 temperatūrai – turėtume katastrofišką Telšių atvejį, kai viduryje žiemos namuose užšalo, sprogo radiatoriai“, – teigė meras.

Trečiadienį vykusiame nuotoliniame pasitarime su ESO atstovais buvo aptartos Druskininkuose susidariusios situacijos priežastys, padariniai ir galimi sprendimo būdai.

Paaiškėjo, kad šios situacijos priežastis – šiuo metu yra rekonstruojama pastotė, kurioje turi veikti du transformatoriai. Pasak ESO atstovų, šeštadienį veikė tik vienas, nes seni buvo atjunginėjami. Sugedus tam vienam transformatoriui kurortas ir aplink esantys miesteliai ir kaimai liko be elektros.

„Akivaizdu, kad tokie dalykai žiemos metu yra itin pavojingi ir kartotis negali.

Susitikime aptarėme, kad sprendimai galėtų būti arba sustabdyti pastotės rekonstrukciją iki pavasario, arba tęsti darbus maksimaliai laikantis saugumo ir atsargumo priemonių.

Mano nuomone, terminai negali būti svarbesni už patikimumą. Mes nežinome, koks bus gruodžio, sausio, vasario mėnuo – rizikuoti druskininkiečių saugumu negalime.

Iškėliau klausimą dėl investicijų į sistemų sužiedinimą – tai padėtų užtikrinti nepertraukiamą ir patikimą elektros tiekimą vartotojams avarijų, sutrikimų, rekonstravimo ar remonto atvejais“, – teigė meras R. Malinauskas.

Kitą savaitę vėl vyks nuotolinis pasitarimas šiuo klausimu, kuriame turėtų paaiškėti ir ESO priimti sprendimai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *