Kainų kilimo bumas – ir prekyboje kalėdinėmis eglėmis: alytiškiams – pigesnė alternatyva

VĮ „Valstybinių miškų urėdijos“ Prienų regioninio padalinio Alytaus medelyno vadovas, vykdantis girininko funkcijas, Darius Truncė sakė, kad jau dabar pavieniai žmonės užsuka į medelyną pasirinkti vazonuose augančių eglučių.

Internete jau pasipylė Kalėdoms puošti skirtų žaliaskarių pasiūla. Jau dabar galima rezervuoti vazonėliuose sodintas arba kirstines paprastąsias, sidabrines eglutes ar iš užsienio atkeliavusius ir mūsų šalyje išpopuliarėjusius kėnius. Kai kuriuose skelbimuose šių metų žaliaskarių kainos taip pat šoktelėjusios į viršų, tačiau galima surasti ir pigesnių alternatyvų. Pavyzdžiui, šiemet paskutinį kartą didžiųjų metų pabaigos švenčių žaliųjų puošmenų pigiau įsigyti bus galima ir Alytaus medelyne. Tiesa, kaip ir kasmet žaliaskarės čia šluote iššluojamos.

Kilo ir žaliaskarių kainos

Nors gyvai prekybai nukirstomis žaliaskarėmis dar kiek per anksti, internete prekybininkai jau kviečia rezervuotis žaliaskares Kalėdoms ir net siūlosi Alytaus mieste jas pristatyti į namus nemokamai.

Pastaraisiais metais į populiarumo viršūnes šoktelėjusių kirstinių kėnių nuo 1 iki 2 m aukščio kainos – nuo 14 iki 28 eurų. Paprastąją nukirstą eglutę nuo 1,5 iki 2 m ūgio galima įsigyti už 12-18 eurų.

Nuo 0,8 iki 1,2 m ūgio kėnis vazone gali atsieiti 28 eurus.

Lyginant praėjusių ir šių metų žaliaskarių kainas, galima pastebėti, kad jos keliais eurais šiemet šoktelėjo į viršų. Pavyzdžiui, pernai už kėnį nuo 1,75 iki 2 m pas tą patį prekybininką teko mokėti 25 eurus su nemokamu pristatymu Alytuje. Šiemet už tokį pat kalėdinį medį prašoma 28 eurų.

Tiesa, internete gausu ir brangesnių pasiūlymų – už 2 m ūgio kirstinį kėnį Alytuje galima pakloti ir iki 40 eurų.

Medelyne – pigiau

Paskutiniais metais gyvuojančiame Alytaus medelyne taip pat jau išrikiuotos vazonėliuose augančios ir naujųjų šeimininkų laukiančios eglutės. Tiesa, kirstinių eglių dar teks palūkėti – jų medelynas aktyviai prekybai parūpins maždaug nuo gruodžio 10 dienos. O dėl pandemijos pernai nutrūkusi eglių šakų dalijimo Alytaus miesto centre akcija šiemet vėl bus atnaujinta ir gruodžio 16 dieną alytiškiai kviečiami į namus parsinešti po eglės šaką.

VĮ „Valstybinių miškų urėdijos“ Prienų regioninio padalinio Alytaus medelyno vadovas, vykdantis girininko funkcijas, Darius Truncė sakė, kad jau dabar pavieniai žmonės užsuka į medelyną pasirinkti vazonuose augančių eglučių.

„Šiuo metu turime sidabrinių ir sitkinių eglučių. Kiek vėliau turėsime ir populiariųjų mažyčių, iki 1 metro aukščio kėnių vazonėliuose ir jie kainuos 15 eurų“, – sakė D. Truncė.

Alytaus medelyne vazonėlyje augančią paprastąją, baltąją, serbinę arba sitkinę eglutę nuo 0,5 iki 0,7 m ūgio galima įsigyti už 8 eurus. Už eglutę nuo 0,7 m iki 1 m teks pakloti 9 eurus, o nuo 1 m iki 1,5 m – 11 eurų.

Dygiosios eglutės yra brangesnės: nuo 0,5 iki 0,7 m ūgio – 8 eurai, 0,7 m iki 1 m – 12 eurų, nuo 1,1 iki 1,3 m – 15 eurų, nuo 1,4 iki 1,5 m – 20 eurų.

Medelyne bus galima įsigyti ir kirstų eglučių, tačiau jomis šiuo metu prekiaujama tik pagal užsakymą. Aktyvi prekyba kirstinėmis eglutėmis prasidės maždaug nuo gruodžio 8-10 dienos.

Kirsta eglutė iki 1 metro kainuos 2 eurus, nuo 1 m iki 1,5 m – 3 eurus, 1,5 iki 2 metrų – 8 eurus, nuo 2 iki 3 m – 13 eurų.

Prekybą eglutėmis Alytaus medelynas vykdys tik darbo dienomis nuo 8 iki 16 val. Savaitgaliais prekyba nevyks.

„Peržiūrėjus kainyną, galima pastebėti, kad šiek tiek pakilo kėnių kainos, o visos kitos išliko tokios pačios. Mes patys kainų nenustatome, tai padaro centrinė mūsų administracija“, – sakė D. Truncė.

Kirstų eglučių paklausa mažėja

Pasiteiravus, kokias pastarųjų metų tendencijas tenka stebėti renkantis žaliaskares Kalėdoms, medelyno vadovas tikino, kad kasmet vis daugėja žmonių, ieškančių eglučių vazonėliuose, mat jos ilgiau laikosi ir nenumeta spyglių.

„Nors didžiąją dalį parduodame būtent kirstų eglučių, pastebime, kad jų paklausa sumažėjusi maždaug 30 procentų ir jų ieškoti žmonės pradeda prieš pat Kalėdas. Populiariausios kirstos eglės būna nuo 1,5 iki 2,5 metro aukščio, o vazonėliuose – nuo 1 iki 1,5 metro“, – pasakojo medelyno vadovas.

Jis patikino, kad praktiškiau rinktis eglę vazone, mat tinkamai ją prižiūrint, spyglių ji nenumeta, o atėjus pavasariui, ją dar galima pasodinti.

„Svarbiausia palaikyti tinkamą drėgmę vazone. Kambario temperatūroje laikomą eglutę reikia lieti du kartus per savaitę, kad vanduo persisunktų per visą vazoną, o jo perteklius išbėgtų į lėkštutę. Dar geriau būtų, jeigu eglutė būtų apipurškiama vandeniu. Po švenčių negalima jos iš karto išnešti į šaltį, turėtų būti išnešama į tarpinę patalpą, kurioje palaikyti reikėtų apie savaitę ir tik tada galima nešti į lauką. Svarbu, kad likusią žiemos dalį ji stovėtų ant žemės grunto arba su vazonėliu įleidžiama į žemę, o ne kur nors ant pakylos ar betoninio pagrindo, mat yra grėsmė, kad peršals šaknys“, – pasakojo girininkas.

Jeigu eglutė išgyvena, puošimui ji tinkama būna jau tik po dviejų ar trijų metų.

Vienas komentaras apie “Kainų kilimo bumas – ir prekyboje kalėdinėmis eglėmis: alytiškiams – pigesnė alternatyva

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *