Miesto centro apmokestinimas subliuško: neliko ir kam prisiimti atsakomybę už iniciatyvą

Ažiotažo sulaukę Alytaus miesto politikų ketinimai apmokestinti automobilių stovėjimo aikšteles miesto centre subliuško. Ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje buvo nuspręsta šį klausimą iš viso išimti iš darbotvarkės ir pasiūlyta šioje kadencijoje prie jo negrįžti. Pagrindinius motyvus dar posėdžio išvakarėse išdėstė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, pats šiam sprendimo projektui nepritaręs. Alytaus miesto tarybos narys Sigitas Leonavičius teigė, kad valdantieji neišmano miestų kūrimo ir valdymo principų, tad tokiam sprendimui dar nėra subrendę. Kilus ažiotažui, niekas neprisipažįsta dėl šio sprendimo projekto ir teiktos alternatyvos inicijavimo.

„Keli šaunūs tarybos nariai nerimsta – siekia apmokestinti automobilių stovėjimą miesto centre: šalia Rotušės aikštės, kino teatro, turgaus, šv. Angelų sargų bažnyčios, bibliotekos, kolegijos, ligoninės, policijos, knygyno, Užimtumo tarnybos ir daugybės kitų svarbių, lankomų objektų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė N. Cesiulis.

Metams – 400 eurų

Jeigu dauguma šį siūlymą būtų palaikę, valanda Alytaus centre darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. būtų kainavusi 30 centų. Nesusimokėjus – bauda 30 Eur.

Nuolatinis bilietas, galiojantis visose mokamose stovėjimo vietose, mėnesiui būtų kainavę 50 Eur, o metams – 400 Eur. Rezervuoti konkrečią vietą mieste metams atsieitų 300 Eur.

17 parkavimo automatų kaina – 183 tūkst. eurų, o jų eksploatacijai kasmet prireiktų dar apie 70 tūkst. eurų.

Tiesa, tarybos posėdžiui buvo teikta ir viena alternatyva, pagal kurią pirma valanda automobilių stovėjimui miesto centre – nemokama.

Meras kategoriškas

„Alytuje niekada niekam nereikėjo mokėti už parkavimą. Tai vienas iš daugelio mūsų miesto privalumų.

Ne visi gyventojai uždirba tiek, kad atvažiavę į ligoninę, turgų ar sutvarkyti artimųjų kapų – dar susimokėtų.

Alytiškiai puikiai žino visas gatves, gatveles ir kiemus. Nenorėdami mokėti už parkavimą, greičiausiai įsigudrins statyti automobilius daugiabučių kiemuose. Taigi vargu, ar brangiai kainavusi įranga ir jos administravimas atsipirks, o centro gyventojai dėl išaugusių spūsčių kiemuose nebus labai patenkinti. Švelniai tariant.

Iš mokamų aikštelių įrengimo neabejotinai uždirbs tie, kurie jas įrenginės. O kaip mūsų verslai? Kavinės, restoranai, grožio salonai, prekybininkai, švietimo, sporto ir kultūros įstaigos, kurioms ir taip reikia pasistengti, kad pritrauktų daugiau klientų?

Esu įsitikinęs, kad turime ieškoti kitų būdų, kaip paskatinti gyventojus rinktis viešąjį transportą ir alternatyvias judėjimo priemones: dviračius, paspirtukus, riedučius. Tačiau nuoširdžiai abejoju, kad stovėjimo vietų apmokestinimas privers gyventojus atsisakyti automobilių.

Pirmiausia turime sujungti ir išvystyti miesto ir rajono viešojo transporto sistemą, kad būtų visiems prieinama, veiktų darniai ir vieningai. Taip pat sujungti ir maksimaliai išplėtoti dviračių takų tinklą, kad gyventojai vietoj automobilio rinktųsi ekologiškas transporto priemones“, – argumentus dėstė meras.

Niekas neprisiima atsakomybės

Politiniuose užkulisiuose šio sprendimo projekto iniciatoriais yra įvardijami frakcijos „Sprendimai ir atsakomybė“ Alytaus miesto taryboje arba Aplinkos plėtros komiteto nariai, tačiau frakcijos seniūno S. Leonavičiaus tikinimu, nei vienas nei kitas teiginys nėra teisingi.

„Nuo pirminio mūsų siūlymo šis labai skiriasi“, – sakė S. Leonavičius.

Frakcija dar šios tarybos kadencijos pradžioje siūlė apmokestinti šalia prekybos centro „Nemunas“ esančią aikštelę ir argumentavo, kad valdininkai, atvykę į darbą, visas parkavimo vietas užima ir miesto svečiams bei papietauti atvykusiems alytiškiams vietų automobilių statymui nelieka.

Esą Alytaus miesto savivaldybės administracija ėmėsi iniciatyvos šią idėją generuoti plačiau ir kvietė politikus, gyventojus teikti pasiūlymus.

„Šį sprendimo projektą rengė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus atstovai, kurie išplėtė apmokestinti siūlomų Alytaus miesto centro vietų sąrašą. Kadencijos pradžioje teiktas sprendimo projektas buvo atmestas.

Prieš mėnesį ar du į Aplinkos plėtros komitetą kreipėsi miesto centre įsikūrusi stomatologijos klinika, kuri susiduria su automobilių statymo vietų trūkumo problema, dėl kurios praranda klientus ir ši klinika jau traukiasi iš miesto.

Tada iškėlėme klausimą dėl rezervacijos vietų mokesčio pakeitimo ir bediskutuojant buvo grįžta prie pasiūlymo apmokestinti automobilių stovėjimą miesto centre, siekiant išspręsti srautų, judėjimo ir dinamikos problemą.

Projektą tarybai teikė administracija ir miesto meras, tačiau jis taip ir liko nepakoreguotas nuo to varianto, kuris buvo teikiamas kadencijos pradžioje“, – taip situaciją apibūdino S. Leonavičius, pirmininkaujantis Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos plėtros komitetui.

Politikas taip pat tikino, kad jam nesuprantamas yra siūlymas apmokestinti Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės aikštelę, vietą prie bažnyčios ir Alytaus kolegijos.

S. Leonavičius teigė, kad Alytaus valdantieji neišmano miestų kūrimo ir valdymo principų, todėl ir nėra subrendę priimti sprendimą apmokestinti bent dalį automobilių stovėjimo aikštelių miesto centre.

„Niekas neprisiima atsakomybės, kas tą pasiūlymą teikė ir kas į apmokestinti ketintų aikštelių sąrašą įtraukė vietas prie ligoninės, kolegijos ir bažnyčios. Todėl nėra prasmės daryti kipišą ir vertėjo šį siūlymą išimti iš darbotvarkės. Siūlyčiau 50 vietų miesto centre padaryti mokamomis, kurios pasitarnautų papietauti, papramogauti ar sutvarkyti reikalus atvykusiems žmonėms. O apmokestinti visą Alytų aš nematau prasmės. Klausimas lieka neišdiskutuotas ir atviras“, – sakė S. Leonavičius.

Vienas komentaras apie “Miesto centro apmokestinimas subliuško: neliko ir kam prisiimti atsakomybę už iniciatyvą

  1. Kuo arčiau rinkimai, tuo Cesiulis šlykščiau elgiasi. Jau ne pirmas kartas, kai išaiškinus jo kėslus, meras feisbuke skalambina kitaip, negu buvo pasielgęs. Taip buvo su butų nuomuotojų klausimu, taip ir dabar. Veidmainis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *