Gyvenimo kokybės reitingai: sužibėjo Birštonas, signalai – trims regiono savivaldybėms

Finansų ministerija skelbia Lietuvos savivaldybių 2013-2018 m. Gyvenimo kokybės indekso (GKI) duomenis. Labiausiai iš visų Pietų Lietuvos savivaldybių bendroje reitingų lentelėje sužibėjo Birštonas. Jo gyventojai yra ne tik geriausiai materialiai gyvenantys, bet ir turintys geriausius demografinius rodiklius bei viešąją infrastruktūrą. Be to, ši savivaldybė padarė didžiausią teigiamą pokytį per penkerius metus. Paaiškėjo, kad versliausi ir geriausias sveikatos paslaugas turi druskininkiečiai. Geriausias švietimo paslaugas turi Lazdijai.

Signalai – trims Pietų Lietuvos savivaldybėms

Reitingai atskleidė ir silpnąsias savivaldybių sritis. Alytaus rajono savivaldybei reikėtų pasitempti švietimo ir sveikatos srityse, o Verslumo ir materialinių gyvenimo sąlygų srityje turėtų pasitempti Lazdijai. Pagal šiuos rodiklius šios savivaldybės užima vienas žemiausių vietų bendroje savivaldybių reitingų lentelėje. Varėna per penkerius metus pasiekė vieną mažiausių teigiamų pokyčių rodiklių.

Aukščiausias vidutinis GKI 2013-2018 m. laikotarpiu Lietuvoje buvo Vilniaus m., Klaipėdos m., Kauno m. ir Neringos savivaldybėse.

Iš Pietų Lietuvos savivaldybių bendrame reitinge aukščiausią 7 vietą užima Birštonas. Nuo jo vos per 0,01 punktą atsilieka Druskininkai, esantys 8 vietoje. Alytaus miesto savivaldybė yra 15-oje bendros lentelės pozicijoje. 30-toje vietoje rikiuojasi Varėnos rajono savivaldybė, 40-oje – Alytaus rajonas, Lazdijų rajono savivaldybė – 53 vietoje.

Per penkerius metus GKI paaugo visose 60 savivaldybių, bet ne visose srityse. Didžiausią penkerių metų laikotarpio bendro gyvenimo kokybės pokytį iš visos šalies pasiekė Birštono savivaldybė, o Varėna buvo viena mažiausią pokytį per penkerius metus pasiekusi savivaldybė iš visų šalies savivaldybių.

Lyginant tik Pietų Lietuvos savivaldybių indeksą pagal padarytą pokytį per penkerius metus, antrą vietą užima Druskininkai, trečią – Alytaus miesto, ketvirtą – Alytaus rajonas, penktą – Lazdijai, šeštą – Varėna.

Reitingavo ir pagal atskiras gyvenimo sritis

Gyvenimo kokybės indeksas (GKI) sudarytas iš gyvenimo kokybę atspindinčių rodiklių šešiose srityse: materialinės gyvenimo sąlygos, gyventojų verslumas ir verslo konkurencingumas, sveikatos paslaugos, švietimo paslaugos, demografija, pilietinis ir visuomeninis aktyvumas bei viešoji infrastruktūra, gyvenamosios aplinkos kokybė ir saugumas.

Analizuojant pagal atskiras GKI sritis, Pietų Lietuvos savivaldybių reitingai bendroje lentelėje skiriasi. Pavyzdžiui, pagal materialines gyvenimo sąlygas iš Pietų Lietuvos savivaldybių geriausiai gyvena birštoniečiai (8 vieta), po to druskininkiečiai (16 vieta), alytiškiai (20 vieta), Alytaus rajono (28 vieta), Varėnos (39 vieta) ir Lazdijų rajonų gyventojai (55 vieta).

Pagal gyventojų verslumą ir verslo konkurencingumą geriausiai sekasi Druskininkams (16 vieta), po to Alytaus miestui (19 vieta), Birštonui (22 vieta), Alytaus rajono savivaldybei (31 vieta), Varėnos (46 vieta) ir Lazdijų rajonų (59 vieta) savivaldybėms.

Pagal sveikatos paslaugas – Druskininkai (5 vieta), Alytus (7 vieta), Birštonas (9 vieta), Varėna (19 vieta), Lazdijai (29 vieta) ir Alytaus rajonas (60 vieta).

Pagal švietimo paslaugas – Lazdijai (12 vieta), Alytus (13 vieta), Varėna (19 vieta), Birštonas (27 vieta), Druskininkai (40 vieta) ir Alytaus rajonas (55 vieta).

Pagal demografiją, pilietinį ir visuomeninį aktyvumą – Birštonas (4 vieta), Druskininkai (10 vieta), Alytaus rajonas (12 vieta), Alytaus miestas (19 vieta), Lazdijai (22 vieta) ir Varėna (25 vieta).

Pagal viešąją infrastruktūrą, gyvenamosios aplinkos kokybę ir saugumą – Birštonas (2 vieta), Druskininkai (3 vieta), Varėna (7 vieta), Lazdijai (12 vieta), Alytaus rajonas (28 vieta) ir Alytaus miestas (49 vieta).

Išsamesnius duomenis galima rasti: https://lietuvosfinansai.lt/gki/.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *