Trečiasis „Dzūkų pitchas“ – gyvai, bet saugiai: žada pasauliui aktualių idėjų

Lietuvos Junior Achievement Dzūkijos regiono vadovas Donatas Vasiliauskas sako, kad šių metų mokinių verslų idėjos pasižymės tiek pandeminių iššūkių įveikimo, tiek gamtos išsaugojimo, tiek žiedinės ekonomikos skatinimo sprendimais.

Ateinantį penktadienį, 13 val., vyks tradicinis „Dzūkų pitchas 2021“, kurio metu Dzūkijos krašto mokiniai pristatinės savo verslo idėjas. Jomis jaunųjų bendrovių kūrėjai sieks įtikinti investuotojus, kad šie pradiniu kapitalu prisidėtų prie jų planuojamų startuolių. Kaip tikina Lietuvos Junior Achievement Dzūkijos regiono vadovas Donatas Vasiliauskas, šių metų idėjos pasižymės tiek pandeminių iššūkių įveikimo, tiek gamtos išsaugojimo, tiek žiedinės ekonomikos skatinimo sprendimais.

Pitchas – gyvai, bet saugiai

Dalyvauti „Dzūkų pitche 2021“ šiemet užsiregistravo 16 komandų – 10 iš Alytaus miesto, 4 iš Alytaus rajono, viena iš Druskininkų krašto ir viena svečio teisėmis – iš Kauno LSMU gimnazijos.

„Pernai šis renginys buvo organizuojamas virtualioje erdvėje. Šiemet buvo nuspręsta tai daryti gyvai, tačiau dėl esamos nepalankios epidemiologinės situacijos ir saugumo apribojant dalyvių skaičių. Įprastai jaunąsias bendroves daugiausiai galėjo sudaryti keturi nariai ir vadovas, o šiemet skaičių sumažinome iki dviejų mokinių ir mokytojo. Taip pat šiemet kiekviena mokykla galėjo deleguoti tik po vieną jaunąją bendrovę“, – paaiškino D. Vasiliauskas.

Renginys vyks ir neįprastoje, verslumo atmosferą labiau atspindinčioje aplinkoje – maitinimo, laisvalaikio  ir pramogų erdvės „Dzūkijos dvaras“ konferencijų salėje, Alytaus rajone.

Čia bus laikomasi visų saugumo reikalavimų – išlaikomi atstumai, dėvimos veidą ir nosį dengiančios kaukės. Į renginį asmenys bus įleidžiami tik su galimybių pasais, o mokiniai – tik su neigiamais testavimosi rezultatais.

Nominantus rinks kompetentinga komisija

„Dzūkų pitcho 2021“ metu bus renkamas vienas idėjų mugės nugalėtojas, taip pat bus renkamos dar septynios nominacijos – geriausia idėja, geriausias technologinis sprendimas, geriausias gamybinis sprendimas, socialiai atsakinga idėja, tvariausias produktas ir geriausias pitchas. Taip pat vienas mokinys bus renkamas kaip geriausias lyderis.

Mokinių idėjas kaip ir kasmet vertins profesionali komisija, susidedanti iš įvairių verslus vienijančių organizacijų ir pačių verslų.

Šiemet komisijoje bus penki nariai – Alytaus Rotary klubo prezidentas, UAB „Autodis“ savininkas Dainius Juozaitis, SEB banko atstovas Darius Lynykas, „Aljansas“ draudimo brokerė, BNI Alytis klubo atstovė Rasa Michnovič, UAB „Prevence legal“ atstovas, taip pat BNI Alytis klubo narys Justinas Bieliauskas, ir MB „Autorėjas“, Alytaus Bosch Car Service bei Alytaus krašto mokslininkų draugijos „Vizija“ vadovas, BNI Alytis klubo narys, Rytis Zautra.

Mokinių verslumo renginių ciklas Alytuje prasidėjo dar 2015 metais, o nuo 2019-ųjų prisijungė ir jaunųjų bendrovių idėjų mugė.

Nuotolis koją kišo ne visiems

D. Vasiliauskas tikino, kad verslumo ugdymas kaip ir visos kitos gyvenimo sritys sėkmingai prisitaikė prie pandeminių iššūkių, darbo nuotoliu. Tiesa, vieniems mokiniams tokiomis aplinkybėmis realizuoti savo idėjas, sukurtus produktus sekėsi prasčiau, o kitiems tai kaip tik tapo sėkmės faktoriumi.

„Viena Alytaus Jotvingių gimnazijos jaunoji bendrovė net gi padarė rekordinį skaičių pardavimų nuotoliniu būdu. Yra jaunųjų bendrovių, kurios įsikūrę praėjusiais metais veiklą sėkmingai tęsia iki šiol. Kaip ir bet kurioje kitoje srityje taip ir čia vyksta natūrali atranka – kai kas prisitaiko sėkmingiau, kai kam tai sekasi prasčiau. Šiemet jau daugiau matome hibridinių dalykų.

Keičiasi pasaulis, keičiasi ir mokinių idėjos. Jaunųjų bendrovių kūrėjai pastebi pokyčius, greitai juos įsisavina ir pradeda atpažinti rinkai reikalingus produktus, atrasti problemų sprendimo būdus“, – pasakojo D. Vasiliauskas ir atskleidė, kad šiemet bus ir idėjų, susijusių su pasaulį tebekamuojančios pandemijos keliamais iššūkiais. Taip pat jis pastebi tendenciją, kad daugėja kuriamų tvarių produktų, tausojančių gamtą, netrūksta ir žiedinės ekonomikos apraiškų.

Verslumo ugdymo vaidmuo stiprėja

„Junior Achievement kaip organizacija labai sparčiai auganti ir stiprėjanti ir šiuo metu bendradarbiauja su Švietimo, mokslo ir sporto bei Inovacijų ministerijomis. Yra įvairių projektų, plečiamos programos ir jaunesnių amžiaus grupių mokiniams, kas leidžia daugėti verslumo ugdymo apraiškų skaičiui mokyklose. Lygybės ženklo tarp verslo ir verslumo dėti negalima, tačiau verslumas yra reikalingas visose gyvenimo srityse. Tai padeda ugdyti tokias mokinių savybes kaip lyderystė, gebėjimas dirbti komandoje, kritinis mąstymas, atsakomybės prisiėmimas. Karjeros srityje išsilavinimas nebėra pagrindinis dalykas, šalia jo darbdaviams svarbios ir visos šios minėtos savybės“, – kalbėjo D. Vasiliauskas.

Kalbėdamas apie lyderystę,  Lietuvos Junior Achievement Dzūkijos regiono vadovas pabrėžė, kad nebūtinai visi turi būti lyderiais, svarbiausia atrasti save tinkamame vaidmenyje ir gebėti jį pritaikyti komandoje siekiant konkrečių tikslų.

„Dabar išties mokiniai drąsesni, turintys mažiau nematomų sienų ir labiau išreiškia savo matymą, aktyviai siekia užsibrėžtų tikslų ir ne visada paiso autoritetų“, – taip šiuolaikinius vaikus apibūdino D. Vasiliauskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *