Ukmergės darželinukams – ekologiški maisto produktai. Ar jais bus maitinami ir mažieji alytiškiai?

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Lapkričio 10 d. Alytaus miesto savivaldybės ir savivaldybės administracijos vadovai, savivaldybės tarybos nariai, Švietimo ir sporto bei Viešųjų pirkimų skyrių darbuotojai lankėsi Ukmergėje, kur domėjosi ukmergiškių patirtimi ikimokyklinėse ugdymo įstaigose organizuojant maitinimą ekologiškais maisto produktais.

Pirmiausia Alytaus miesto savivaldybės delegacija kartu su Ukmergės rajono savivaldybės meru Rolandu Janicku ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju Vaidotu Kalinu apsilankė Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo (RVK) logistikos sandėlyje. Čia alytiškiams sandėlius aprodė bei apie ekologiškų ir nacionalinės kokybės produktų tiekimą Ukmergės rajono savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigoms papasakojo Ukmergės RVK direktorė Angelė Andrikonienė.

Apsilankymo Ukmergės rajono savivaldybėje metu Alytaus miesto savivaldybės delegacijai pristatytos Ukmergės vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ nuo 2018 metų vykdomos ekologiško vaikų maitinimo organizavimo sėkmės istorijos. Jas susirinkusiems pristatė šios įstaigos direktorė Birutė Jucevičienė ir sekretorė Agnė Maksimovičienė.

Ukmergėje  didžiąją dalį – net 84 proc. darželinukų valgiaraščio sudaro sveiki, ekologiški, vietos ūkininkų užauginti produktai: įvairiausios daržovės, vaisiai, grūdai, pieno produktai, sultys, liesesnė mėsa (vištiena, jautiena).

Darželinukų maisto racioną papildžius minėtais ekologiškais maisto produktais, ukmergiškių teigimu, vaikai serga mažiau, yra kur kas žvalesni, guvesni, turi mažiau antsvorio problemų.

„Manau, kad pokyčiai neabejotinai atneštų daugiau sveikatos mūsų mažiesiems miesto gyventojams, o kartu tai – puiki galimybė paremti vietos ūkininkus. Naują valgiaraštį galėtų įvertinti ir patys vaikų tėvai – išbandyti, paragauti. Ar ekologiškas maitinimas darželiuose pabrangtų? Nei savivaldybei, nei tėvams kaina išaugti neturėtų, nes tokį sveiką valgiaraštį palaiko valstybė –  kainos padidėjimą ji kompensuoja. Mūsų tikslas  – konkretus ir aiškus: mažiesiems alytiškiams – viskas, kas geriausia. Turime daryti viską, kad mūsų vaikai augtų sveiki, stiprūs ir laimingi,“  – po susitikimo su Ukmergės rajono savivaldybės vadovais ir specialistais sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Alytaus miestas taip pat planuoja į lopšelius-darželius lankančių mažųjų racioną įtraukti ekologiškus maisto produktus, tad Alytaus miesto savivaldybės vadovus ir tarybos narius, savivaldybės administracijos specialistus domino,kokius veiksmus būtina atlikti, norint vaikus maitinti ekologiškai.

Pirmasis žingsnis, anot ukmergiškių, turėtų būti valgiaraščio parengimas. Parengus valgiaraštį, jo degustuoti turėtų būti pakviesti mažųjų tėveliai. Vėliau reikėtų organizuoti viešuosius pirkimus šio ekologiško maitinimo paslaugoms pirkti. Paaiškėjus viešųjų pirkimų konkurso laimėtojui, su juo būtų pasirašoma sutartis.

Svarbiausia šiame procese – kuo trumpesnė maisto tiekimo grandinė, kad pieno produktų, daržovių ir t.t. nereikėtų vežti iš tolimų rajonų, o juos būtų galima įsigyti iš Alytaus rajono ūkininkų.

Susipažinę su ukmergiškių patirtimi, Alytaus miesto savivaldybės vadovai ir tarybos nariai, administracijos specialistai nusprendė nedelsti dėl ekologiškų maisto produktų idėjos įgyvendinimo Alytaus miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir jau ėmėsi pirmųjų darbų.

Alytaus miesto savivaldybės meras N. Cesiulis savo feisbuko paskyroje paskelbė apklausą, kurioje teiravosi,  ar tėveliai būtų už ar prieš tai, jog  lietuviškuose ūkiuose užaugintais ekologiškai maisto produktais būtų maitinami mūsų lopšeliuose-darželiuose ugdomi vaikai, o lapkričio 15 d. Alytaus miesto savivaldybės vadovai ir tarybos nariai, administracijos specialistai susitiks su ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovais. Šio susitikimo metu lopšelių-darželių direktoriams bus pristatyta ekologiško darželinukų maitinimo idėja ir aptariami tolesni jos įgyvendinimo veiksmai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *