Dzūkų melodijos grožis – Alytaus kultūros centro kamerinio choro „Varsa“ dainose

Dzūkiškas tradicijas puoselėjantis Alytaus kultūros centro kamerinis choras „Varsa“  kviečia į chorinės muzikos koncertus.

Alytaus kultūros centro kamerinis choras „Varsa“ chorinės muzikos gerbėjams šį sezoną ruošia išskirtinę koncertinę programą „Dzūkų godos“, kurioje pristatys dzūkiškos melodijos grožį.

Alytiškius ir miesto svečius gruodžio 11 d. 17 val. ir 15 d. 17.30 val., kolektyvas kviečia į išskirtinius chorinės muzikos koncertus Alytaus kultūros centre (Pramonės g. 1B) ir naujoje miesto kultūrinėje erdvėje – audiovizualiųjų menų centre (Kauno g. 7).

Kitąmet kolektyvas švęs 50-metį

1972 m.  buvusiame Alytaus medvilnės kombinate buvo įkurtas liaudies dainų  ir šokių ansamblis „Varsa“.  Nuo 2007 m. kamerinio choro „Varsa“ repertuare atsirado klasikinės chorinės muzikos kūriniai. Šiandien kolektyvo gretose – muzikalūs alytiškiai, kuriems artimas klasikinės bei šiuolaikinės chorinės muzikos repertuaras. Choras yra apkeliavęs didžiąją dalį Lietuvos miestų, iki pandemijos kasmet surengdavo gastroles ir į užsienio šalis.

Artėjant choro penkiasdešimties metų jubiliejui, kolektyvas atsigręžia į savo šaknis – dzūkišką dainą. „Esame dainingas Lietuvos kraštas – Dainava, kuriame skamba dainingiausia Lietuvos tarmė. Išmaišyta daug šalių, susipažinta su kitų valstybių kultūra, muzika, žmonėmis. 2022 m. lapkričio mėnesį „Varsa“ švęs savo veiklos 50-metį. Tai dzūkiškas tradicijas, papročius bei folklorą puoselėjantis alytiškių kolektyvas. Išplėtotos ir harmonizuotos dzūkiškos chorinės dainos – didžioji „Varsos“ repertuaro dalis“,  – sako kolektyvo vadovas Vidas Simanauskas.

Išskirtiniai chorinės muzikos koncertai ir „Dzūkų godos“

Nors kolektyvo nariams repeticijos – tai kūrybingo laisvalaikio ir bendraminčių laikas, kolektyvas nuolat siekia profesionalumo ir ieško kūrybiškų sprendimų. Projektas „Dzūkų godos“ – tai bendras režisieriaus Jono Gaižausko ir choro darbas, papildytas puikiais Onos Gudaitytės aktoriniais sugebėjimais klausytoją įtrauks į cikro dzūko kasdienybę, perpildytą meilės gamtai, artimui ir tėvynei.

„Ne pirmus metus bendraujame su režisieriumi Jonu Gaižausku. Sėkmingai pristatę „Ko nerimsti,  žmogau“ teatralizuotą chorinės muzikos programą, šiemet ruošdami naują programą, ieškome naujų sprendimų, atsižvelgiame į profesionalų pasiūlymus“, – sako kolektyvo nariai.

Choras bendradarbiauja su kompozitoriumi Algirdu Martinaičiu, kuris specialiai „Varsai“  parašė naują dainą „Meilės istorija“, plėtodamas dzūkų melodijai būdingą skambesį. Sena kūrybinė draugystė „Varsos“ kolektyvą sieja su kompozitoriumi, kurio kompozicijos išsiskiria ypatingu poetiškumu, giliu emociniu poveikiu, dzūkiškos dvasios suvokimu.

Aktyvus choro ruduo – duoklė dzūkiškai melodijai

Nors pandemija neaplenkė kolektyvo veiklos, choras tradiciškai rudenį pradėjęs naują sezoną ruošia koncertinę programą „Dzūkų godos“ ir įrašinėja kūrinius. „Įrašysime gerai žinomų kompozitorių kūrinius, kuriuose yra plėtojama dzūkiška tarmė ir melodija. Tikimės, kad muzikos įrašai skambės ne tik Dzūkijos sostinėje Alytuje, bet ir papildys Lietuvos chorinės muzikos archyvus. Kitąmet planuojame įrašyti ir daugiau kūrinių, kurie galėtų sudaryti mūsų naują muzikinę plokštelę, tai taptų dovana mūsų klausytojams“, – kolektyvo planais dalinasi chormeisterė Klaudija Aleksandravičiūtė.

Kamerinis choras „Varsa“ alytiškius ir miesto svečius kviečia į nemokamus koncertus gruodžio 11 d. 17 val. Alytaus kultūros centre ir gruodžio 15 d. 17:30 val. audiovizualiųjų menų centre. Lankytojų prašoma turėti galimybių pasus ir koncertų metu dėvėti burną ir nosį dengiančias kaukes.

Renginius organizuoja Alytaus miesto liaudies studija „Varsa“. Projektą „Dzūkų godos“ finansuoja Alytaus miesto savivaldybės projektinė iniciatyva „Tau, Alytau“. Projekto partneriai: Alytaus kultūros centras ir Alytaus miesto muziejus.

Chorinės muzikos vakaras „Dzūkų godos“

Kamerinis choras „Varsa“

Meno vadovas Vidas Simanauskas

Chormeisterė Klaudija Aleksandravičiūtė

Akompaniatorė Lina Abromavičienė

Režisierius Jonas Gaižauskas

Aktorė Ona Gudaitytė

Choro koncertai:

Gruodžio 11 d. 17 val. Alytaus kultūros centre (Pramonės g. 1B). Koncerto svečias: Punsko lietuvių kultūros namų choras „Dzūkija“.

Gruodžio 15 d. 17.30 val. Audiovizualiųjų menų centre (Kauno g. 7).

Alytaus kamerinio choro „Varsa“ informacija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *