Lapkritį Alytuje – didelis nutikimas: praskleistas paslapties šydas

dzukijosveidas.lt nuotraukos.

Lapkritį Alytuje laukia didelis nutikimas. Užuomazgos apie jį trečiadienį atsirado Jotvingių gatvėje 7 A esančiame skverelyje. Alytaus miesto teatras žurnalistus pakvietė į interaktyvią jau dešimtojo tarptautinio teatrų festivalio „Commedia“ spaudos konferenciją, kurios metu buvo atkleista didžioji paslaptis.

Minėtame skverelyje praeiviai stebėjo spalvotą skulptūrą, kurią dengė tarptautinio teatrų festivalio „Commedia“ simboliu tapusi skrybėlė. Po ja slėpėsi trys skirtingomis spalvomis papuoštos figūros – geltona, mėlyna ir rožinė. Kiekviena jų slėpė po paslaptį – tris sudedamąsias festivalio dalis: „COM.@“, „COM.MOON.A“ ir „COM.MEDIA“. Šalia jų dar buvo pažymėtas ir nežinomasis „X“.

Praskleisti paslapties šydo iki galo Alytaus teatralai neskubėjo, o pirmiausia kvietė kartu su X Menu leistis į e(x)kursą po svarbiausias Alytaus miesto vietas.

Pirmasis aplankytas objektas buvo Alytaus miesto prieplauka, kurioje laukė pirmoji geltona figūra „COM.@“. Tai buvo pirmoji atskleista paslaptis ir buvo pristatyta teatrinė programa vaikams.

Jubiliejinio tarptautinio teatrų festivalio metu „COM.@“ vyks tris dienas – lapkričio 9-11 dienomis. Vaikams ir visai šeimai subalansuotas spektaklių rinkinys susideda iš aštuonių spektaklių ir keturių edukacijų.

Tarptautinio teatrų festivalio „Tegyvuoja komedija“ užuomazgos prasidėjo nuo trijų žmonių – pirmojo Alytaus miesto teatro vadovo Vidmanto Ežerskio, aktorės, dabartinės teatro vadovės Inesos Pilvelytės ir visuomenininko Dariaus Babijono.

Pasiteiravus V. Ežerskio, kokie jo lūkesčiai iš dabartinio tarptautinio teatrų festivalio, jis atsakė, kad besitikintis įvairumo.

„Įvairumas duoda naujų potyrių žmonėms“, – sakė V. Ežerskis.

D. Babijonas džiaugėsi, kad pati festivalio idėja tęsiasi ir palinkėjo, kad būtų išlaikyta festivalio dvasia, kad teatras atrastų savo identitetą, o festivalis gyvuotų savarankiškai.

Antroji mėlyna figūra slėpėsi Alytaus aerodrome. Tai buvo naktinė teatrinių įvykių sesija „COM.MOON.A“. Didžioji naktis lauks jau lapkričio 13-ąją. Planuojama sulaukti svečių iš Ukrainos, Rumunijos, kitų Lietuvos miestų teatrų. Šventė tęsis nuo 18 val. vakaro iki pat 5 val. ryto. Baigsis ragaujant „kritiko kiaušinienę“, bus renkami, vertinami geriausieji. Be spektaklių planuojamos ir kūrybinės dirbtuvės.

Paskutinioji teatrų festivalio dalis „COM.MEDIA“ slėpėsi Alytaus miesto rotušėje. Tai ilgiausiai besitęsianti festivalio dalis – nuo lapkričio 9 iki pat 29 dienos.

„COM.MEDIA“ sujungs visas festivalio dalis. Nežinomųjų šioje dalyje netruks. Lapkričio 12-ąją Alytaus miesto teatro prieigose planuojamas reginys ir Oskaro Koršunovo spektaklis „Remyga“. Per visą „COM.MEDIA“ laikotarpį pasirodymus planuoja ne tik Alytaus miesto teatras, bet ir Šiaulių dramos teatras, Klaipėdos jaunimo teatras, Lietuvos rusų dramos teatras, Ukrainos „Golden Gates Theatre“, Sakartvelo Poti Valerian Gunia profesionalus valstybinis teatras, Nacionalinis Kauno dramos teatras, Lietuvos Nacionalinis dramos teatras, Vilniaus Valstybinis mažasis teatras, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras, Valstybinis jaunimo teatras, „Knygos teatras“ ir „Labas teatras“.

Taip pat vyks respublikinis dramaturgų konkursas, kuriame dalyvauti gali visi norintys. Nėra ir amžiaus cenzo.

„Lieka festivalis ir laukimas, kada pagaliau susitiksime gyvai. Labai jūsų pasiilgome. O kitąmet Alytus taps Lietuvos kultūros sostine, kurios šūkis „Alytus sujungia“. Sujungia kultūra, menas. Paskutinysis interaktyvus objektas „Galvosūkis“ Rotušėje taip pat sujungia. Jūs galite tapti bet kuriuo iš čia esančių žmonių“, – sakė Alytaus miesto teatro vadovė Inesa Pilvelytė.

E(x)kurse po Alytų lydėjęs X Menas atskleidė, kad prie kiekvienos figūros pažymėtas „X“ žymi ne ką kita, o skaičių 10. Būtent tiek metų šiemet švenčia tarptautinis teatrų festivalis „Commedia“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *