Ieškoma galimybių dar labiau padėti priklausomybių turintiems žmonėms

Alytaus rajono savivaldybės nuotr.

Alytaus rajono savivaldybė ne vienerius metus įgyvendina įvairias iniciatyvas, skirtas priklausomybių ligų mažinimui. Nuo 2012 metų savivaldybėje įgyvendinama priklausomybių mažinimo programa, įvairios gydymo, socialinės ir kitos pagalbos priemonės pritaikytos keliems šimtams rajono gyventojų.

2020 metų pradžioje Alytaus rajono savivaldybė kartu su dar 14 šalies savivaldybių bei Respublikiniu priklausomybių ligų centru pradėjo įgyvendinti projektą „Integruotų priklausomybės ligų gydymo paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas“, kurio metu siekiama sukurti metodiką, padėsiančią žmogui, sergančiam priklausomybės ligomis, gauti reikalingas paslaugas.

Kurnėnuose Lauryno Radziukyno mokykloje vyko viena iš projekto veiklų, kurių metu Alytaus rajono sveikatos priežiūros ir socialines paslaugas teikiančių įstaigų specialistai, vaiko teisių, policijos, probacijos tarnybos bei kitų įstaigų atstovai buvo susirinkę diskusijai, kurioje buvo ieškoma galimybių pagalbos priemones, reikalingas priklausomybės ligomis sergantiems asmenims priartinti dar arčiau jų. Renginyje buvo pristatytas diegiamas Alytaus rajono savivaldybės psichoaktyvias medžiagas žalingai vartojančių ar priklausomybės ligomis sergančių asmenų integruotos pagalbos sistemos tvarkos aprašas ir iškelti pagrindiniai klausimai bei problemos, su kuriomis susiduria pagalbą teikiantys specialistai.

„Patirties šioje srityje tikrai turime, rezultatų, kuriais galime pasidžiaugti – taip pat. Tai, kad mūsų savivaldybėje situacija priklausomybių srityje gerėjanti, rodo sveikatos rodikliai: sumažėjęs ligotumas alkoholine priklausomybe, alkoholine intoksikacija ir kitomis ligomis, susijusiomis su šios psichotropinės medžiagos vartojimu, tačiau kalbėti tik apie sėkmes kol kas negalime. Yra problemų, bet beveik visos jos spręstinos jau ne savivaldybės lygmenyje. Šiandien diskusijoje dalyvavę specialistai akcentavo detoksikacijos paslaugų trūkumą ir didelį jų poreikį, akcentavo teisinio reglamentavimo trūkumą, kuri reikalingas kompleksinės pagalbos teikimui ir iškėlė dar nemažai klausimų, kurie būtini atsakyti, kad pagalba būtų dar efektyvesnė“, – kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

Renginys buvo skirtas ir psichikos sveikatos svarbos akcentavimui, atkreipiant dėmesį, kad holistiniu požiūriu sveikata ir ligų gydymas – tai kompleksiškumo koncepcija, pagal kurią serga visas organizmas, o ne tik kai kurie organai. Liga – tai individualus procesas, kuris vyksta kiekviename organizme skirtingai ir todėl reikalauja individualiai pritaikyto gydymo, tai ypač aktualu kalbant apie priklausomybės ligas. Priklausomybės ligų prevencijos, o ypač gydymo ir reabilitacijos procesuose, aktualūs savęs pažinimo, streso valdymo klausimai, darbo / socialinės veiklos įtvirtinimas, todėl renginio metu tai buvo akcentuojama. Renginyje dalyvavusieji su malonumu įsitraukė į Brigitos Paulauskienės fraktalinio piešimo užsiėmimą.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *