Alytaus rajono Verslo tarybos posėdis – su Seimo ir Vyriausybės nariais

Alytaus rajono Verslo tarybos posėdis – su Seimo ir Vyriausybės nariais. Alytaus rajono savivaldybės nuotr.

Šeštadienį mero Algirdo Vrubliausko kvietimu Alytaus rajono savivaldybėje lankėsi Lietuvos Respublikos Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas bei Vyriausybės atstovė – finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Susitikime su savivaldybės vadovais aptarta planuojama sveikatos priežiūros  sistemos pertvarka, kompensavimo už laikiną nelegalių migrantų apgyvendinimą ir kiti reikalai.

Svečiai apžiūrėjo atnaujintą Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos kompleksą ir dalyvavo ten surengtame Alytaus rajono verslo tarybos posėdyje.

Finansų ministrė G. Skaistė juokavo, kad darbo dienomis jos darbotvarkė per daug įtempta, jog galėtų ištrūkti į susitikimus su verslo, politikos ar kitų bendruomenių atstovais, todėl džiaugėsi kvietimu ir galimybe tokią gražią rudens dieną pabūti Dzūkijoje, pabendrauti su Verslo tarybos nariais, savivaldybės vadovais.

Mero Algirdo Vrubliausko kvietimu Alytaus rajono savivaldybėje lankėsi finansų ministrė Gintarė Skaistė. Alytaus rajono savivaldybės nuotr.

Pasak ministrės, šiuo metu Vyriausybėje vienas iš aktualiausių darbų – kitų metų biudžeto formavimas ir aiškus prioritetų nustatymas, Šešėlio mažinimo plano įgyvendinimas. Siekiama kurti saugią Lietuvą, atsižvelgiant į COVID-19 pandemijos valdymo būtinybę, stabdant nelegalių migrantų srautus, stiprinant krašto apsaugos sistemas.

G. Skaistė taip pat aptarė minimalaus atlyginimo kėlimo ir neapmokestinamųjų pajamų dydžių subalansavimo svarbą. Planuojama, kad darbo užmokestis didės 9 proc.

Ministrė pažymėjo, kad Lietuva labai operatyviai reagavo į Europos Komisijos kvietimą parengti nacionalinį COVID-19 sukeltų ekonominių ir socialinių pasekmių gaivinimo bei atsparumo didinimo planą. Parengta ir patvirtinta programa „Naujos kartos Lietuva“, kurios lėšomis bus finansuojamos struktūrinės reformos, skatinamas ūkio atsigavimas, plečiama žalioji ir skaitmeninė pertvarka. „Naujos kartos Lietuva“ programoje numatyta 2,225 mlrd. Eurų Europos Sąjungos parama mūsų šaliai. Žalioji pertvarka ir skaitmeninė transformacija yra visos ES prioritetai, todėl jiems  turėsime skirti atitinkamai 37 ir 20 proc. priemonėje numatytų lėšų. Kiti nacionalinio plano projekte išskirti prioritetai taip pat yra susiję su Europos Tarybos rekomendacijų Lietuvai įgyvendinimu.

Seimo narys L. Kasčiūnas dėkojo Alytaus politikams ir verslininkams, kad jie suprato nelegalių migrantų invazijos pavojų ir vieni iš pirmųjų atėjo valstybei į pagalbą, organizavo migrantų apgyvendinimą, maitinimą, sprendė kitas su jais susijusias problemas. L. Kasčiūnas įsitikinęs, kad su savivaldybe bus tinkamai atsiskaityta, visos išlaidos kompensuotos.

Svečiai su Verslo tarybos nariais aptarė ir klausimus, susijusius su Alytaus krašto, viso Pietų Lietuvos regiono verslo plėtra, naujų įmonių kūrimo galimybėmis. Meras A. Vrubliauskas, kuris yra ir Verslo tarybos pirmininkas,  sakė, kad rajono gyventojai yra gana verslūs. Net COVID-19 pandemijos sąlygomis jie nenuleido rankų, registravo naujas veiklas, kūrė darbo vietas. Meras lygino naujų įmonių skaičių 2019, 2020 ir 2021 metais, jų atitinkamai įregistruota 59, 86 ir 96. Verslo aplinką, pasak A. Vrubliausko, teigiamai veikia ne tik geri skiepijimo nuo  COVID-19 rodikliai, bet ir dvejus metus iš eilės didėjantis gyventojų, ypač jaunų, darbingo amžiaus žmonių skaičius.

Diskusijose Verslo tarybos nariai ir svečiai kėlė ne tik Alytaus rajonui, bet ir kitoms šalies savivaldybės aktualias viešųjų pirkimų procedūrų supaprastinimo, neadekvataus valstybės institucijų centralizavimo, pagalbos gyventojų užimtumo projektams problemas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *