Alytaus miesto tarybos daugumoje ir opozicijoje – pokyčiai

Rugsėjo mėnesio Alytaus miesto tarybos posėdis prasidėjo pareiškimų lavina, lėmusia pokyčių Alytaus miesto tarybos valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Dviem Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovams Alytaus miesto taryboje pareiškus apie pasitraukimą iš valdančiosios daugumos, iširo ir LVŽS frakcija. Opozicijos gretas papildė Mišri tarybos narių grupė.

„LVŽS Alytaus miesto savivaldybės taryboje yra besąlygiškai įsipareigojusi laikytis savo savivaldybės rinkimų programos punktų bei sąjungos vertybių tiek savivaldos, tiek nacionaliniu lygmeniu. Šių nuostatų nesilaikymas reikštų rinkėjų apgavystę. Šiuo metu LVŽS frakcija Alytaus miesto taryboje su valdančiąja Alytaus miesto dauguma yra sudariusi koaliciją. Alytaus miesto savivaldybės tarybos daugumos sprendimai yra nukreipti prieš LVŽS frakciją. Atsižvelgiant į tai, LVŽS frakcija Alytaus miesto taryboje pareiškia, kad jos nariai – Dmitrij Kačiurin ir Valdas Račkauskas – pasitraukia iš valdančiosios daugumos. Taip pat praneša, kad LVŽS frakcijos sprendimu frakciją palieka Alytaus miesto tarybos narė Skaistė Ulčickaitė. Su lig šiuo momentu LVŽS frakcija Alytaus miesto taryboje dėl per mažo jos narių skaičiaus nustoja egzistuoti“, – pranešimą pristatė Dmitrij Kačiurin.

Politiniuose užkulisiuose neatmetama tikimybė, kad S. Ulčickaitė gali jungtis prie valdančiosios daugumos Alytaus miesto taryboje.

Susisiekus su S. Ulčickaite, ji patikino, kad iš frakcijos gretos ji buvo pašalinta kitų dviejų frakcijos kolegų iniciatyva ir kad toks jų sprendimas ją nustebino.

Esą jos ir kitų dviejų kolegų nuomonės dėl galimybės trauktis iš valdančiosios daugumos išsiskyrė, tačiau, jos manymu, tai tikrai neturėjo būti priežastis pašalinti ją iš frakcijos.

„Kol kas nežinau, ką darysiu, neturiu priėmusi jokių sprendimų“, – sakė S. Ulčickaitė. Pasiteiravus, ar ji svarsto galimybę jungtis prie valdančiosios daugumos, politikė patikino, kad dar tokios galimybės nesvarstė, nes nėra gavusi jokio pasiūlymo, tačiau artimiausiomis dienomis situacija turėtų tapti aiškesnė.

Tarybos narė tikino, kad kol kas niekas nesprendė ir dėl jos likimo LVŽS gretose.

Pareiškimą teikė ir Mišri tarybos narių grupė Alytaus miesto taryboje. Nuo 2021 metų rugsėjo 10 dienos Mišrios tarybos narių grupės vadovu išrinktas tarybos narys Valerijus Vencius, o jo pavaduotoju – Gintautas Andriuškevičius.

Naujasis Mišrios tarybos narių grupės vadovas V. Vencius pareiškė, kad ši politikų grupė papildo Alytaus miesto tarybos opozicijos gretas.

Naujoji opozicija pareiškime raštu išdėstė ir savo veiklos kryptis:

  1. Sieksime būti konstruktyvia opozicija, palaikančia racionalius ir naudingus žmonėms valdančiosios daugumos sprendimus, tačiau netoleruosime veiksmų, darančių neigiamą įtaką viešiesiems Alytaus miesto savivaldybės gyventojų interesams.
  2. Stengsimės užkirsti kelią bet kokioms neskaidrumo apraiškoms Tarybos ar savivaldybės administracijos darbe.
  3. Sieksime administracijos kompetencijų didinimo, atsakomybės užtikrinimo, reikalaujant teikiamų tarybai sprendimų projektų teisinio pagrįstumo, ekonominio ir socialinio efektyvumo.
  4. Sieksime ekonominės atskirties mažinimo, bendruomenių poreikių tenkinimo, bendruomeniškumo puoselėjimo, neišskiriant nė vienos socialinės gyventojų grupės.
  5. Sieksime, kad Alytaus miesto savivaldybės biudžetas būtų naudojamas skaidriai ir atsakingai, prioritetus skiriant švietimo, socialinės apsaugos, sveikatos ir kultūros sritims.
  6. Sieksime prieinamesnio bei kokybiškesnio vaikų papildomo ugdymo ir užimtumo, nedidinant finansinės naštos tėvams.
  7. Sieksime Alytaus viešųjų erdvių tvarkymo efektyvumo bei tikslingumo.
  8. Sieksime atsakingo ir racionalaus savivaldybės turto naudojimo.
  9. Sieksime subalansuotos savivaldybės infrastruktūros ir naujų projektų plėtros.
  10. Sieksime savivaldybės administracijos valdymo kokybės gerinimo.
  11. Sieksime greitesnio švietimo įstaigų pastatų bei kitos infrastruktūros atnaujinimo.

Dabar iš viso Alytaus miesto tarybos opozicijoje dirba septyni tarybos nariai – „Alytaus piliečiai“: Vytautas Jastremskas, Vilija Ramanauskienė ir Valė Gibienė; Mišrios tarybos narių grupės nariai: Valerijus Vencius, Gintautas Andriuškevičius, Laura Radzevičiūtė ir Česlovas Daugėla.

Valdančiąją daugumą šiuo metu sudaro 14 tarybos narių iš 4 politinių jėgų – socialdemokratų, konservatorių, Liberalų sąjūdžio bei visuomeninio rinkimų komiteto „Už Alytų“.

Vienas komentaras apie “Alytaus miesto tarybos daugumoje ir opozicijoje – pokyčiai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *