Dėl gyvybės kovojančio V. Grigaravičiaus laukia širdies persodinimas

Vytautas Grigaravičius.

Žiauriausias nusikaltėlių gaujas triuškinęs buvęs policijos vadovas Vytautas Grigaravičius jau metus grumiasi su visai kitokiu priešu. Tai – kova dėl savo gyvybės.

Pernai rugsėjį infarktą patyręs buvęs šalies policijos generalinis komisaras 64 metų V.Grigaravičius praėjusią savaitę vėl atsidūrė ligoninėje. Jam bus atlikta dar viena operacija, o po to teks laukti širdies persodinimo. Prieš metus gelbėti širdies smūgio ištikto V.Grigaravičiaus buvo mestos geriausios Kauno klinikų pajėgos – iš pradžių po dirbtinai sukeltos komos V.Grigaravičius buvo prijungtas prie gyvybę palaikančios aparatūros, o kai atgavo sąmonę, jam buvo praplėsta kraujagyslė, įdėtas stentas ir dirbtinis skilvelis.

Kardiologai neslėpė, kad tokios sudėtingos būklės pacientus išgelbėti pavyksta toli gražu ne visuomet. Dirbtinio skilvelio operacija Kauno klinikose per metus atliekama maždaug 7–8 ligoniams, nes dažniausiai panašiais atvejais to nespėjama padaryti – išgelbėti žmonių nepavyksta. „Atvėrus krūtinę prie širdies viršūnės buvo prijungtas aparatas, kuris pumpuoja kraują į aortą“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Kauno klinikų profesorius Rimantas Benetis, kartu su savo komanda tomis lemtingomis dienomis kovojęs dėl V.Grigaravičiaus gyvybės.

Tačiau po šių sudėtingų operacijų iškilo naujų sveikatos bėdų, dėl kurių buvęs policijos vadovas ir Alytaus meras praėjusią savaitę buvo paguldytas į R.Benečio vadovaujamą Širdies, krūtinės ir kraujagyslių kliniką.

Ėmė jausti dusulį

„Tapo sunkiau kvėpuoti, pradėjau jausti dusulį – jis nesibaigia iki šiol. Specialistai nusprendė, kad reikės dar vienos operacijos, ją planuojama atlikti artimiausiu metu“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo V.Grigaravičius.

„Po infarkto jis ilgai gulėjo pas mus – kelias savaites buvo prijungtas prie medicinos aparatūros, o į trachėją buvo įstatytas specialus vamzdelis. Tokiais atvejais spindį palaikantys trachėjos žiedai aptirpsta, susilpnėja, aplinkiniai audiniai pradeda ją spausti. Įvyko trachėjos spindžio susiaurėjimas, pacientas pajuto nemalonius simptomus“, – kalbėjo R.Benetis.

Operacijos metu bus siekiama grąžinti spindį į normalią būseną – po to turėtų pradingti negalavimai, palengvėti kvėpavimas. V.Grigaravičius klinikose lankėsi ir šių metų balandį, kai jo organizme buvo aptikta pavojinga bakterija. Šiek tiek anksčiau jis persirgo koronavirusu, bet simptomų nejautė.

Laukia donoro širdies

Ateityje V.Grigaravičiaus gali laukti dar viena itin sudėtinga operacija – širdies persodinimas. Iš pradžių buvo stebima, ar širdis pakankamai sustiprėjo.

„Šešioms valandoms širdis buvo atjungta nuo aparato, kuris pumpuoja kraują į aortą. Matyt, vis tiek ji yra nusilpusi. Ji dirba pati ir dabar, bet nepakankamai“, – pasakojo buvęs generalinis komisaras.

Donoras buvo atsiradęs šių metų vasarą, tačiau tuo metu atostogavo geriausi Kauno klinikų kardiochirurgai, tarp jų ir šios srities korifėjumi įvardijamas R.Benetis.

„Atsisakiau, nes nebuvo kam persodinti naujos širdies“, – sakė V.Grigaravičius.

Širdies persodinimo operacijų klinikose kasmet atliekama po keturias penkias. Kada tokios operacijos sulauks buvęs šalies policijos vadovas, dar nežinia – naujas donoras gali atsirasti labai greitai, bet jo gali tekti laukti ir ne vieną mėnesį.

Sukniubo prie parduotuvės

Lietuvos policijai vadovavęs V.Grigaravičius vėliau tapo politiku, 2015 metais buvo išrinktas Alytaus meru, tačiau baigiantis kadencijai savo kandidatūros į miesto vadovo postą nusprendė nebekelti. 2020 metų pradžioje jis buvo paskirtas Patariamosios policijos kolegijos pirmininku.

Į naują veiklą pasinėrusį pareigūną širdies smūgis pakirto rugsėjo 15-osios pavakare Kaune, Islandijos plente, esančio prekybos centro aikštelėje – jis staiga susmuko prie savo automobilio ir prarado sąmonę. Praeiviams iškvietus pagalbą V.Grigaravičius skubiai buvo pristatytas į klinikas. Sustojus širdžiai jį ištiko klinikinė mirtis.

Malonus rūpestis – anūkai

Du kartus – rugsėjį ir spalį – medikai buvo priversti V.Grigaravičiui sukelti dirbtinę komą. Didžiulėmis medikų ir paties ligonio pastangomis mirtį pavyko aplenkti, o po reabilitacijos jis sugrįžo į namus Alytuje.

„Gyvenu kaip gyvenau, aišku, pagal išgales. Sportuoti dėl trachėjos negaliu – pradedu dusti, tačiau vis tiek stengiuosi suteikti organizmui krūvio. Pavyzdžiui, nuolat einu pasivaikščioti. Mankštintis kol kas sudėtinga, nes prie šono visą laiką tebėra krepšelis su mygtukais ir akumuliatoriais“, – pasakojo V.Grigaravičius.

Į politiką sugrįžti jis neketina, tačiau aktyvios veiklos jau pasiilgo – sustiprėjęs tikisi tęsti darbus Patariamojoje policijos kolegijoje, kurios pirmininko pareigas eina iki šiol.

„Vaikai atvyko gyventi kartu su mumis Alytuje. Atsiradus laisvo laiko daugiau bendrauju su anūkais. Kartais mažieji šiek tiek nuvargina, bet vis tiek labai smagu su jais būti, prižiūrėti. Tai malonus rūpestis“, – apie pokyčius kalbėjo buvęs komisaras.

Buvo brangi kiekviena akimirka

Rimantas Benetis Kauno klinikų profesorius, Širdies, krūtinės ir kraujagyslių klinikos vadovas: „Išgelbėti gyvybę padėjo staigus veiksmai. Klinikas nuo tos vietos, kur susmuko V.Grigaravičius, skiria palyginti nedidelis atstumas – vos keli kilometrai. Be to, aplinkui buvo nemažai žmonių, jie iškart iškvietė pagalbą. Tokiais atvejais brangi kiekviena minutė – kuo greičiau žmogus į ligoninę atvežamas, tuo didesnė galimybė likti gyvam. Kai žūsta širdis ir smegenys, tenka skubiai spręsti, ką daryti, ar tęsti gydymo, gaivinimo procedūras. Dažnai būna taip, jog smegenys būna tiek nukentėjusios, kad net kraujotakos atkūrimas jau neduoda rezultatų. Bet gelbėjant V.Grigaravičių buvo svarbių momentų. Pavyzdžiui, jis pats pradėjo busti iš komos, kuri jį ištiko pačioje širdies sustojimo pradžioje. Tai rodė, kad galimybių dar yra. Žinojome, kad atsigaus smegenų veikla. Galbūt ne 100, o 99 procentais, bet atsigaus. Ir tai pasitvirtino.“

Vygandas Trainys, lrytas.lt

6 komentarai apie “Dėl gyvybės kovojančio V. Grigaravičiaus laukia širdies persodinimas

  1. Svarbu geriausios medikų pajėgos važiavo padėti.
    Kai paprastas valstietis patiria infarktą arbdar kažką. Tai visiem p****i.
    Ot šauni mūsų valdžia ir žurnaliūgos.

  2. Tikėkite, kad viskas bus gerai, o dabartinis laikotarpis liks kaip blogas prisiminimas. Stiprybės ir sveikatos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *