Vieną žymiausių JAV kardiologų į Alytų atviliojo „skruzdžių takas“

Į Alytų atvyko lietuviškų šaknų turintis, vienas žymiausių JAV kardiologų, Arizonos universiteto profesorius Josephas Alpertas (nuotraukoje ketvirtas iš kairės) su savo žmona profesore farmakologe Qin Mary Chen.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės ir Santaros klinikų bendradarbiavimas kardiologijos srityje galėtų būti pavyzdys ne tik kitoms šalies gydymo institucijoms, bet ir užsienio valstybėms. Apie tai daug girdėjęs ir tuo pats įsitikinti į Alytų atvyko lietuviškų šaknų turintis, vienas žymiausių JAV kardiologų, Arizonos universiteto profesorius Josephas Alpertas su savo žmona profesore farmakologe Qin Mary Chen. Juos atlydėjo žinomas Lietuvos kardiologas profesorius Pranas Šerpytis, kuris sėkmingą ligoninių bendradarbiavimą praminė skruzdžių taku.

Alytuje pagalba – profesionali

Vizito metu buvo aptarti Lietuvos bei Amerikos sveikatos apsaugos sistemos panašumai ir skirtumai. Paliestos ir kitos aktualijos – žmonių gyvenimo būdas, Covid-19 pandemija ir skiepai nuo šios infekcijos.

Svečiai iš JAV apsilankė ne tik ligoninės kardiologijos, bet ir kituose įstaigos skyriuose, domėjosi, kokios yra diagnostikos galimybės, pajėgumai bei kokio lygio medicininės pagalbos galima tikėtis regioninėje ligoninėje. Profesorių domino ir kaip vyksta bendradarbiavimas tarp regioninės ir respublikinės ligoninės.

Pasivaikščiojimas po ligoninę svečiui iš JAV paliko gerą įspūdį.

„JAV taip pat vyksta panašus mažesnių ligoninių bendradarbiavimas su didžiosiomis. Ligoninės turima aparatūra yra tokia pati, tad pacientams teikiamos pagalbos lygmuo irgi yra ganėtinai panašus. Labai svarbi yra pirmoji sveikatos priežiūros grandis ir faktas, kad visi gyventojai turi galimybę gauti bazinę sveikatos priežiūrą“, – sakė profesorius.

Svečius iš JAV į Alytų atlydėjęs kardiologas profesorius P. Šerpytis tikino turėjęs tikslą parodyti, kaip sėkmingai vyksta regioninės ir respublikinės ligoninės bendradarbiavimas ir kad regione kardiologinių sutrikimų patiriantiems pacientams itin profesionaliai suteikiama pagalba. Vėliau pacientai pervežami į Santaros klinikas, kur tęsiamas tolesnis jų gydymas. Baigus gydymą, pacientai vėl iš Vilniaus parvežami į Alytų.

„Esame labai patenkinti bendradarbiavimu su Alytaus ligonine. Turime labai gerą pramintą skruzdžių taką. Kardiologiniai ligoniai gauna visokeriopą pagalbą – Alytaus ligoninėje suteikiama labai svarbi pirminė pagalba, o vėliau jie perduodami Santaros klinikoms. Iš jų po gydymo pacientai vėl parvežami į Alytų. Alytaus medikai labai profesionaliai suteikia pirminę pagalbą ir kardiologijos srityje šalies kontekste atrodo išties gerai“, – kalbėjo prof. P. Šerpytis.

Akcentavo gyvenimo būdą

Profesorius J. Alpertas patikino, kad JAV širdies ir kraujagyslių ligos yra numeris vienas, visai kaip ir Lietuvoje.

Deja, tam įtakos turi ir žmonių gyvenimo būdas bei žalingi įpročiai – rūkymas, dažnas greito maisto vartojimas, netinkamo mitybos raciono pasirinkimas, mažas fizinis aktyvumas. Viršsvoris vaidina labai didelį vaidmenį kardiooginių ligų atsiradime. JAV per 40 metų širdies ir kraujagyslių ligų kreivė krito žemyn, tačiau per pastaruosius metus ji tapo tiesi ir jau net matomos kilimo tendencijos.

Pasak. J. Alperto, JAV gyventojų nutukimo rodikliai pastaruoju metu labai padidėjo, o su tuo išaugo ir cukrinio diabeto atvejų skaičius.

Svečias akcentavo sveikos mitybos svarbą ir pabrėžė, kad reikėtų iš mitybos raciono išbraukti baltuosius produktus – miltinius patiekalus, batonus ir t.t. Esą geriau valgyti dažniau ir po mažiau, pakankamai vartoti vaisių, daržovių bei pilnagrūdžių produktų.

Svečias kalbėjo ir apie statinų (vaistų, vartojamų cholesterolio kiekiui kraujo plazmoje sumažinti) naudą. Esą jų žmonės naudoja nepakankamai, nes yra įtikėję įvairiais stereotipais, kad šie gali turėti ilgalaikių neigiamų padarinių organizmui, šautinių poveikių. Tačiau tyrimai rodo, kad šios grupės vaistai nedaro jokio poveikio sveikatai, kad organizmas juos labai gerai toleruoja.

„Statinai yra labai efektyvi gydymo priemonė, kuri infarktų tikimybę sumažina net 40 procentų. Yra ir naujesnių vaistų, tokių kaip PCSK9. Jie žymiai efektyvesni, kartą per mėnesį leidžiami į paodį, tačiau labai daug kainuoja ir nėra kompensuojami“, – tikino profesorius J. Alpertas.

JAV gydymas – ne visiems

Profesorius J. Alpert patikino, kad Lietuvos sveikatos apsaugos sistema yra dėkinga tuo, kad kiekvienas žmogus gali gauti sveikatos priežiūrą. Amerikoje maždaug 20 procentų žmonių yra neapdrausti sveikatos draudimu ir jie negali gauti sveikatos priežiūros paslaugų, nebent gydytis nemokamose ligoninėse, tačiau jų paslaugų kokybė yra ženkliai prastesnė.

Kalbėdamas apie Lietuvos ir JAV sveikatos sistemų skirtumus, profesorius pabrėžė, kad pirmojo lygmens medicinos paslaugų kokybė yra itin svarbi, mat nuo to priklauso kaip užkertamas kelias trečiojo lygmens medicinos paslaugoms, kurios yra ženkliai brangesnės.

„Galbūt širdies transplantacijos prireiks nedaugeliui, tačiau gero šeimos gydytojo reikia visiems“, – kalbėjo profesorius J. Alpertas.

Svečias pasakojo ir apie tai, kad Amerikoje labai svarbų vaidmenį atlieka aplinka, kurioje gyveni – kokiame name, kokiame rajone, kur dirbi, ką valgai. Dėl to vienuose rajonuose mirtingumas yra labai aukštame, kituose – labai žemame lygmenyje.

„Didžioji dalis Amerikos žmonių gyvena gerai, tačiau maža dalis gyvena gan prastai ir dėl to jie negali sau leisti gydytis. Pavyzdžiui, Tusono mieste, kur aš ir gyvenu, gyvenimo trukmės skirtumas tarp ilgiausiai ir trumpiausiai gyvenančių žmonių yra net 20 metų“, – pasakojo profesorius.

Sprendimui nesiskiepyti – vaizdingi palyginimai

Buvo paliesta ir Covid-19 pandemijos bei skiepų tema. Profesorius iš JAV yra įsitikinęs, kad žmonės, kurie nesiskiepija, žaidžia tarsi Covid ruletėje, kur viena kulka bus tikra ir ji kam nors tikrai atiteks.

Palyginimų sprendimui nesiskiepyti profesorius negailėjo ir daugiau. Pasak jo tai tarsi važiavimas motociklu užrištomis akimis, nedėvint šalmo.

„Gudrūs žmonės skiepijasi. Taip, yra šalutinių reiškinių, tačiau tai rodo, kad imuninė sistema veikia ir susidaro imunitetas. JAV pilnai vakcinuota apie 50 procentų gyventojų. Galimybių paso mes neturime, nes mūsų šalyje labai stipriai išreikšta laisvės teisė, o žmogaus teisių negalima niekaip varžyti“, – pasakojo profesorius, kuris jau pasiskiepijęs ir trečiąja vakcina nuo koronaviruso.

Profesorius P. Šerpytis sako, kad pasirinkimas nesiskiepyti yra visai kaip šaltą žiemą turėti degtukų, tačiau taip ir nepasišildyti, o geriau sušalti.

„Vakcinacija šiuo metu yra vienintelis kelias apsisaugoti“, – tikino P. Šerpytis.

Turi lietuviškų šaknų

Profesorius J. Alpertas turi lietuviškų šaknų, kurios jau ketvirtą kartą atveda jį į Lietuvą. Jo seneliai prieš maždaug 150 metų gyveno Kapčiamiestyje.

Profesorius J. Alpertas ilgus metus dirbo Bostone, Harvardo medicinos mokykloje, buvo klinikos vadovas. Jis yra Amerikos medicinos žurnalo vyriausiasis redaktorius. J. Alperto žmona Qin Mary Chen yra Arizonos universiteto medicinos mokyklos Farmakologijos katedros vedėja, profesorė, mokslininkė. Ji dirba su farmakologiniais vaistais, tiria vaistus ir jų poveikį genetikai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *