Teismo pinklėse skendėjęs sklypas Alytuje jau turi naują šeimininką

Trečiadienį Alytaus pramonės parką oficialiai papildė dar vienas investuotojas – Alytaus statybų įmonė „VA statyba“, žadanti sukurti naujų darbo vietų ir į savivaldybei priklausantį, teismuose keletą metų skendėjusį daugiau kaip 3 ha žemės sklypą investuoti per 1,8 mln. eurų. Kolonomis apstatytame sklype jau greitai iškils gamybinės patalpos.

Kolonas nupirko Alytaus įmonė

Panašu, kad Alytaus pramonės parke, Fortų g. 3, esantis sklypas po dešimtmetį trukusios stagnacijos artimiausiu metu įgaus gyvasties. Vaisvandenų gamyklos „Juice & water group“ pastatytas kolonas nupirko Alytaus statybų bendrovė „VA statyba“.

Šį faktą patvirtino ir pats „VA statybos“ vadovas Virginijus Almanaitis.

„Kolonos registrų centre įregistruotos kaip 20 procentų baigtumo statinys ir mes jį nupirkome. Dar yra galiojantis statybų leidimas ir mes statybas tęsime“, – sakė V. Almanaitis.

Atskleisti tikslios pirkinio sumos verslininkas nenorėjo, tik užsiminė, kad tai atsiėjo kelis šimtus tūkst. eurų.

Apie planus kalba atsargiai

„Sklypas ganėtinai nemažas, o statybos leidimas vis dar galiojantis. Bandysime investicijas suskirstyti į tris etapus. Dabar planuojame baigti nupirkto statinio statybas ir jame paleisti gamybą, kad jis funkcionuotų. Apie gamybą plačiau komentuoti nenorėčiau, nes pirmiausia noriu įgyvendinti pirmąjį etapą. Alytaus pramonės parke yra daug kalbų, tačiau mažai kas ką daro, galiausiai sklypų atsisakoma“, – kalbėjo V. Almanaitis.

UAB „VA statyba“ išnuomotame 3,6887 ha ploto žemės sklype bendrovė planuoja per metus pastatyti gamybos paskirties statinį, medinių, metalinių konstrukcijų gamybos veiklai vykdyti. Bus sukurta ne mažiau kaip 37 darbo vietos bei investuota ne mažiau kaip 1 844 350 Eurų.

Tolesnius planus ir galimybes V. Almanaitis linkęs vertinti labai atsargiai, ypač po pandemijos sukeltų padarinių visame pasaulyje.

„Norime padaryti daug nekalbėdami, o kai jau statybos bus priduotos, tuomet bus lengviau kalbėti ir apie veiklą, ir apie darbo vietas. Galiu pasakyti, kad tai bus gamybos, o ne sandėliavimo pastatas. Nenoriu spekuliuoti, kol nėra jokio konkretumo“, – tikino bendrovės vadovas.

Vienu šūviu – du zuikiai

Šia investicija džiaugiasi ir Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, trečiadienį su bendrove pasirašęs inveticijų sutartį.

„Vienu šūviu buvo nušauti du zuikiai. „N“ metų apleistas sklypas buvo išnuomotas rimtai veiklą vykdyti nusiteikusiam investuotojui. Taip pat buvo išspręsti ir teisminiai reikalai, nes „VA statyba“ nupirko kolonas iš vaisvandenių gamyklos ir toliau planuoja statyti gamyklą. Po pusmečio jau turėtume matyti pastatus, o artimiausiu metu turėsime ir naujų darbo vietų, kurių darbo užmokestis tikrai nebus minimalus. Džiaugiamės ir tuo, kad tai Alytaus įmonė, gerai žinanti rinkos, darbuotojų situaciją. Tai galbūt paskatins ir emigrantų sugrįžimą bei pridėtinę darbo vertę kurti Alytuje. Įmonei linkime sėkmės“, – sakė N. Cesiulis ir pridūrė artimiausiu metu pranešiantis dar daugiau gerų naujienų.

 Ieškinį atsiėmė

Alytaus miesto savivaldybė dar 2011 metais sudarė investicijų sutartį su vaisvandenių gamykla „Juice & water group“, kuri ir turėjo veiklą vykdyti Fortų g. 3 esančiame sklype. Ši įmonė turėjo tapti viena pirmųjų ir viena didžiausių investuotojų Alytaus pramonės parke.

Dar 2016-aisiais veiklą turėjusi pradėti gamykla pagal sutartį buvo įsipareigojusi investuoti 4,411 mln. eurų ir sukurti mažiausiai 20 darbo vietų.

Gamykla pradėjo statyti statinį, tačiau sklype išdygo tik kolonos, kurios vėliau registrų centre buvo įregistruotos kaip 20 proc. baigtumo statinys. Deja, gamykla per septynerius metus taip ir nepasistūmėjo į priekį.

Nesulaukusi investuotojų veiklos, 2018 metų rudenį Alytaus miesto taryba priėmė sprendimą nutraukti investicijų sutartį su vaisvandenių gamykla ir sklypui ieškoti naujų investuotojų.

„Juice & water group“ tokį tarybos sprendimą kaip neteisėtą 2019 metų spalį apskundė Alytaus teismui. Alytaus apylinkės teismo rūmai šių metų rugpjūčio 10 dieną priėmė nutartį nutraukti civilinę bylą pagal ieškovės „Juice & water group“ ieškinį atsakovei Alytaus miesto savivaldybei dėl sutarčių nutraukimo prieš terminą pripažinimo neteisėtu. Ieškinį atsiėmė pati ieškovė, mat kolonos buvo parduotos „VA statybai“.

Už kolonas prašė 270 tūkst. eurų

Per visą bylinėjimosi laiką komercinis, per 3,5 hektaro besidriekiantis sklypas tapo niekam nereikalingas, o nebaigti jame statyti statiniai buvo pardavinėjami.

Dzūkijos sostinės valdžia siekė atsiimti išnuomotą, statiniais neapstatytą sklypo dalį ir sėkmingai sklypą įveiklinti, tačiau statybas pradėję investuotojai nebuvo nusiteikę taip paprastai visko grąžinti ir savivaldybei tąkart siūlė pradėtas statyti kolonas išpirkti už 270 tūkst. eurų. Deja, Alytaus miesto valdžiai tokia suma pasirodė per didelė.

2019 metų pradžioje minėtas sklypas Fortų g. 3 buvo išnuomotas naują gamyklą jame planavusiai statyti bendrovei „Sofa Brands“. Didžioji dalis įmonės kuriamos produkcijos eksportuojama į Angliją ir užsitęsęs „Brexitas“ bei neaiški rinka pakoregavo įmonės akcininkų planus – jie nusprendė investicijų planus Alytuje nutraukti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *