LSA suvažiavime – apie svarbiausius metų iššūkius ir ilgalaikius savivaldos siekius

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas (pirmas iš dešinės) su kolegomis LSA nariais.

Meras Algirdas Vrubliauskas, savivaldybės tarybos nariai Gediminas Krasauskas ir Algis Žėkas atstovauja Alytaus rajonui šiandien Ukmergėje vykstančiame metiniame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) suvažiavime. Jame dalyvauja 130 delegatų iš 58 šalies savivaldybių.

Pandemijos valdymas, nelegalių migrantų krizė ir diskusijos dėl tiesioginių merų rinkimų – tokius svarbiausius pastarųjų metų savivaldos iššūkius  suvažiavimo pradžioje pabrėžė  LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

„Krizių akivaizdoje parodėme savo vienybę, ištiesėme pagalbos ranką valstybei – kitaip ir būti negali. Tačiau centrinės ir vietos valdžios santykis turi būti nuolatinis. Savivalda turi ne vieną įsisenėjusią problemą, ir krizės nėra priežastis jų nespręsti,“ – suvažiavime kalbėjo M. Sinkevičius.

Pasak jo, siekiant pateisinti gyventojų lūkesčius ir užtikrinti politinį stabilumą, kurį garantuoja jau antrą kadenciją veikianti tiesioginių merų rinkimų sistema,  LSA ragina Konstitucijoje įtvirtinti ne tik tiesioginius merų rinkimus, bet ir mero– kaip savivaldybės tarybos nario, jos pirmininko bei savivaldybės vadovo, atstovaujančio savivaldybei ir vykdančio įstatymuose nustatytus įgaliojimus, statusą.

Paminėta, kad asociacija ir toliau aktyviai dirba, siekdama  ilgalaikių tikslų, tarp kurių – savivaldybių finansinio savarankiškumo ir lankstesnės galimybės skolintis investicijoms, teisės disponuoti valstybine žeme, subalansuoto ir tvaraus regionų ekonomikos augimo.

Šiemet asociacijai pavyko įtikinti Finansų ministeriją padidinti savivaldybių biudžetams tenkančią gyventojų pajamų mokesčio dalį 40 mln. eurų. Šiuo metu svarstomos ir savivaldybių nuosavų pajamų šaltinių didinimo galimybės, peržiūrint kai kurias Nekilnojamojo turto ir Žemės mokesčių lengvatas bei naują nekomercinio nekilnojamojo turto apmokestinimo modelį priskiriant šio mokesčio pajamas savivaldybių biudžetams.

Suvažiavimo dalyviai priėmė rezoliuciją, kurioje aukščiausios šalies institucijos raginamos Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstituciniame įstatyme įtvirtinti galimybę savivaldybėms lanksčiau skolintis lėšų, reikalingų prisidėti ir įgyvendinti ES fondų finansuojamus projektus ir taip mažinti regioninę atskirtį bei užtikrinti gyventojų konstitucines teises į kokybiškas viešąsias paslaugas, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos.

LSA suvažiavime pristatyti ir kiti svarbiausi pokyčiai regionų politikos, aplinkosaugos ir energetikos, švietimo, socialinėje, sveikatos ir susisiekimo srityse.

LSA ir Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *