LKF padėkos ir apdovanojimai už nuopelnus Lietuvos krepšiniui – šešiems alytiškiams

Dzukijosveidas.lt, Š. Mažeikos/BFL, Marytės Marcinkevičiūtės ir asmeninių albumų nuotraukų koliažas.

2011-ieji Alytaus miestui buvo bene įsimintiniausi metai nuo nepriklausomos Lietuvos laikų. Alytuje įvykusio Europos krepšinio „EuroBasket 2011“ čempionato aidai dar vilnija ir šiandien. Lietuvos krepšinio namuose įvykusiame Europos krepšinio čempionato, įvykusio Lietuvoje, 10-mečio minėjime LKF Prezidentas Arvydas Sabonis šešiems alytiškiams skyrė padėkas ir medalius už pagalbą ir svarų indėlį organizuojant visų laikų sporto renginį Lietuvoje.

Padėkos ir apdovanojimai – šešiems alytiškiams

Į praėjusį penktadienį Lietuvos krepšinio namuose vykusį Europos krepšinio „EuroBasket 2011“ čempionato 10-mečio minėjimą buvo pakviesti šešių Lietuvos miestų čempionato organizacinio komiteto nariai. Kvietimus gavo ir šeši alytiškiai – Česlovas Daugėla, Nijolė Makštutienė, Egidijus Mensevičius,Emilija Pabarčienė, Adomas Andrušaitis ir Feliksas Džiautas.

Keturiems iš jų pats LKF Prezidentas Arvydas Sabonis įteikė padėkas ir atminimo medalius, o du alytiškiai iškilmėse nedalyvavo.

Šio dešimtmečio proga buvo pristatyta ir daugiau nei pusantros valandos trunkančio dokumentinio filmo premjera „Kai nemiegojo kamuoliai“.

Padėkas ir medalius atsiėmę alytiškiai neslepia dar ir šiandien aplankančio jaudulio ir nostalgijos, kuri lydėjo dar gerokai iki 2011-ųjų Europos krepšinio čempionato, kai, galima sakyti, anuomet teko kalnus versti, kad tik toks sporto renginys įvyktų Alytuje.

Į miestų sąrašą – ir Alytus

„Alytaus miestas nesiruošė Europos krepšinio čempionatui, nes tam buvo numatyti penki Lietuvos miestai. Tačiau man būnant Alytaus miesto meru, įvyko susitikimas su legendiniu treneriu, tuomečiu LKF prezidentu Vladu Garastu. Tada ir gimė mintis, kad čempionatas galėtų įvykti ir Alytuje. Būtent trenerio, mano ir tuomečio premjero Gedimino Kirkilo pastangų dėka įvyko šis čempionatas Alytuje, taip pat dėl to ir buvo pastatyta Alytaus sporto arena. Jos projektavimo darbus pradėjome tik 2008 metais, statyboms gavome tiek valstybės biudžeto, tiek ir ES fondo lėšų. Jeigu gerai prisimenu, tai buvo apie 24 milijonai litų“, – pasakojo Č. Daugėla, kuris, praėjus dešimčiai metų po Lietuvoje vykusio Europos krepšinio čempionato, penktadienį buvo apdovanotas LKF padėkos ženklu už nuopelnus Lietuvos krepšiniui.

„Labai džiaugiuosi, kad Alytaus miestas pateko tarp šešių šalies miestų, kuriuose vyko Europos krepšinio čempionatas. Kaip sakė Arvydas Sabonis, tąkart mus pamatė apie 1,5 mlrd. žiūrovų ir tikimybė, kad toks čempionatas Lietuvoje įvyks tik po 30-50 metų. Tai buvo didelis įvykis. Darbai, kuriuos atlikau dirbdamas Alytaus miestui yra ženklūs net ir po 10-ties metų, o šis apdovanojimas man yra vienas svarbiausių“, – sakė Č. Daugėla.

Tokio įvertinimo nesitikėjo

A. Sabonio pasirašytą padėką ir atminimo medalį už pagalbą ir svarų prisidėjimą organizuojant 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą gavo ir N. Makštutienė, anuomet ėjusi Alytaus vicemerės pareigas.

„Man tai didelis ir reikšmingas įvertinimas, tačiau jis buvo kiek netikėtas. Tuo metu buvau sporto sritį kuruojanti vicemerė, tad įvairių organizacinių, pasiruošimo čempionatui darbų tikrai netrūko. Nuo čempionato prabėgo jau dešimt metų, tačiau atrodo, kad viskas vyko visai neseniai“, – sakė N. Makštutienė.

2011-ieji padėjo pagrindą Alytaus sporto bazei

Egidijus Mensevičius, tuo metu buvęs Alytaus sporto ir rekreacijos centro direktoriaus pavaduotojas bazėms ir ūkiui, taip pat ženkliai prisidėjo prie čempionato organizavimo darbų ir už tai jam buvo įteikta LKF padėka bei atminimo medalis. Jis buvo atsakingas ir už Sporto rūmų išplėtimą, statant areną. Anksčiau jis buvo gavęs ir auksinį LKF apdovanojimą iš V. Garasto rankų, ir daugiau kitų padėkų bei apdovanojimų.

„Iki čempionato teko gerai paplušėti. Tuo metu buvau paskirtas Alytaus darbo grupės vadovu ir su LKF teko bendrauti labai artimai. Ši draugystė tęsiasi iki šiol. Pamenu, 2003 metais kaip oficialus Lietuvos atstovas buvau Stokholme, kai Lietuvos rinktinė laimėjo Europos auksą. Ten žaidėme ant lietuviškų grindų, kurios buvo atgabentos ir sumontuotos iš Alytaus. 2002 metais Lietuvoje vyko jaunimo iki 20 metų krepšinio čempionatas. Tuomet Rusijos komandos treneris Radionovas sakė, kad esminė to čempionato klaida buvo, jog finalai vyko Vilniuje, o ne Alytuje. Tam pritarė ir žydai, ir prancūzai“, – kalbėjo E. Mensevičius.

Pasiteiravus, ar, jo nuomone, būtų realu artimiausiu metu tikėtis europinio masto sporto renginio Alytuje, E. Mensevičius suabejojo, tačiau pabrėžė, kad 2011-ųjų čempionatas Alytaus miestui padarė ženklų postūmį į priekį, mat buvo gauta didelė finansinė injekcija sporto bazių renovacijai, esą dabar Alytuje vyksta ne tik sporto, bet ir dideli kultūros renginiai.

Tik dabar suprato reikšmingumą

LKF padėka ir atminimo medalis buvo įteiktas ir alytiškei Emilijai Pabarčienei, kuri tąkart organizuojant čempionatą buvo atsakinga už pramoginę dalį – koordinavo savanorių darbą, šokėjas, organizavo žaidimus rungtynių metu, buvo atsakinga už prizinio fondo dalybas.

„Daug kas klausia, kodėl tik dabar. Tuo metu aš ir pati nebuvau visko taip sureikšminusi. Manęs paprašė prisijungti prie komandos, dariau man pavestus darbus ir tik žiūrint dokumentinį filmą, aš supratau, koks didelis padarytas darbas, kiek naktų nemiegota. Jis sukėlė daug emocijų, sugražino prisiminimus. Padėka buvo viso to įprasminimas“, – sakė E. Pabarčienė.

Dokumentą rengė per naktį

Padėka ir atminimo medalis buvo skirtas ir tuometiniams Alytaus sporto skyriaus vedėjui Adomui Andrušaičiui. Pačiose minėjimo iškilmėse jis nedalyvavo, tačiau apdovanojimas jam buvo perduotas.

„Man labai gaila, kad negalėjau dalyvauti šioje šventėje, nors į ją buvau pakviestas asmeniškai. Aš žinojau, kad būsiu apdovanojamas. Manau, kad laikotarpis prieš maždaug trylika metų buvo labai įdomus, sudėtingas ir atsakingas. Su čempionatu susijusiame darbe dalyvavau nuo pat pirmojo dokumento, kurį kartu su kolege ruošėme naktį ir jau 8 val. ryto jis buvo Vyriausybėje ant stalo“, – prisiminimais dalijosi A. Andrušaitis.

Jam kaip savivaldybės atstovui teko dalyvauti daugybėje su čempionatu susijusių susitikimų, pasitarimų, taip pat jis kaip koordinatorius rūpinosi čempionato organizavimu, finansinėmis operacijomis, pristatymais.

Alytų sudrebinęs čempionatas įvyko tuomet, kai miestui vadovavo meras Feliksas Džiautas, tad ir jam kaip buvusiam miesto vadovui buvo įteikta LKF padėka ir atminimo medalis. Jis iškilmėse taip pat nedalyvavo. Su buvusiu Alytaus miesto meru susisiekti kol kas nepavyko.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *