Daugiafunkcis centras neįgaliesiems durų neatvėrė: žiežirbą įplieskė patalpos

Nevyriausybinės organizacijos „Savarankiškas gyvenimas“ planai Alytuje teikti paslaugas neįgaliesiems pakibo ore, nes organizacija su Alytaus miesto savivaldybe taip ir nepasirašė patalpų buvusioje Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykloje panaudos sutarties. Ketvirtadienis tam buvo paskutinė diena. Žiežirbą tarp organizacijos ir savivaldybės įskėlė organizacijos lūkesčiai dėl patalpų būklės ir jų remonto. Savivaldybės atstovai tikina, kad darbai buvo atlikti pagal turimas galimybes.

Parašai po sutartimi nenugulė

Praėjusių metų gruodžio 22 dieną Alytaus politikai priėmė sprendimą panaudos pagrindais 5 metams su galimybe sutartį pratęsti dar penkmečiui perduoti maždaug 200 kv. m. dydžio buvusios Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos patalpas Vilniuje registruotai asociacijai „Savarankiškas gyvenimas“. Šiai nevyriausybinei organizacijai jokių mokesčių už patalpas mokėti nebūtų reikėję, tik paliktas įsipareigojimas padengti komunalinius mokesčius.

Pasirašyti patalpų nuomos panaudos pagrindais sutarties nevyriausybininkai neskubėjo, mat tikėjosi, kad savivaldybė savo lėšomis patalpas suremontuos ir pritaikys jas negalią turintiems asmenims.

Toks poreikis buvo išreikštas organizacijos „Savarankiškas gyvenimas“ prezidento Ričardo Dubicko savivaldybei pasirašytame kreipimesi. Rašte buvo prašoma panaudos teise asociacijai „Savarankiškas gyvenimas“ skirti patalpas buvusioje Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykloje, kurios esą atitinka visus reikiamus patalpoms keliamus kriterijus. Rašte išreikštas noras patalpas perimti Alytaus miesto savivaldybei atlikus bazinį remontą ir apstačius reikiamais baldais. Esą kita reikiama įranga asociacija planuoja pasirūpinti pati, pasitelkiant neįgaliųjų tėvų finansinę pagalbą, ieškant kitų finansavimo galimybių, vykdant projektinę veiklą.

Asociacijos atstovas kartu su architektais ir savivaldybės vicemerais Povilu Labuku ir Jurgita Šukevičiene bei Investicijų, ekonomikos ir biudžeto komiteto pirmininke Skaiste Ulčickaite dar pavasarį apžiūrėjo minimas patalpas ir aptarė galimybes jas pritaikyti neįgaliesiems bei remonto darbus.

Alytaus miesto savivaldybės biudžete iš tiesų buvo numatyta beveik 12 tūkst. eurų buvusių Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos patalpų pritaikymui neįgaliesiems. Už tokią sumą darbai buvo atlikti, tačiau rezultatas neatitiko organizacijos lūkesčių, todėl atėjus paskutinei patalpų nuomos pagal panaudą sutarties pasirašymo dienai, parašai sudėti nebuvo.

Priekaištai dėl neįgaliųjų poreikių neatitinkančio remonto

„Savivaldybė pastato taip ir nepritaikė neįgaliesiems, o asociacija juk negali tiek laukti, prarasti savo rėmėjus. Juk mes privalome atsiskaityti ir savo rėmėjams, ir vykdyti duotus pažadus bendruomenei, kuri šios mūsų veiklos laukė.

Taip, pandusas buvo įrengtas dar anksčiau. Apipelijusios sienos buvo padažytos, tačiau grindys paliktos tokios, kaip buvo, net lemputės neįsuktos. Taip pat buvo sutvarkyti tualetai, prausyklos, tačiau reikalavimų neįgaliesiems jie neatitinka. Buvo padaryta tik tam, kad padaryti. Nubėgimai į kanalizaciją padaryti ne taip, kaip turėtų būti, net paprasčiausios dušo žarnelės ilgis – vos pusė metro, o su tokia neįgalaus žmogaus neapiprausi. Ką jau kalbėti apie keltuvą neįgaliesiems, kurio ten nėra. Nenorėjau daugiau su niekuo ginčytis ir klausytis pažadų, kurių buvo ne vienas. Planas buvo, kad iki liepos pirmos dienos visi darbai bus baigti, o mes su savo veikla startuoti turėjome pradėti nuo rugsėjo 1-osios. Nesam mes stebukladariai“, – kalbėjo R. Dubickas.

Nežino, ar vystys veiklą Alytuje

Jis priekaištų turėjo ir dėl pačios patalpų panaudos sutarties, esą atsakomybė suremontuoti patalpas palikta asociacijai, o jeigu savivaldybei atskaitingai komisijai kas nors neįtiks, tai savivaldybė turi teisę nutraukti sutartį.

„Mes negalime prisiimti tokių įsipareigojimų. Visa našta užkraunama vienai organizacijai, nors tai savivaldybės nuosavybė“, – apmaudo neslėpė R. Dubickas.

Pasiteiravus, ar organizacija toliau planuoja ieškoti kitų patalpų ir galimybių vystyti numatytą veiklą Alytuje,  prezidentas patikino, kad kol kas atsakyti į klausimą negali. Esą yra neseniai atlaisvintos patalpos Daugų gatvėje, kurios pakankamai būtų pritaikytos neįgaliesiems skirtoms veikloms, yra suremontuotos ir pagal plotą dar mažesnės, tačiau iki šiol atsakymo dėl galimybės jas nuomotis pagal panaudą nėra.

„Mes pasiruošę padėti, ir toliau organizuosime čia renginius, pagalbą, konsultuosime, tačiau dėl paslaugų plėtros Alytuje atsakyti negaliu. Valdžia mums nepadeda. Kitose savivaldybėse mus sutinka išskėstomis rankomis, o jeigu Alytuje mus mato kaip priešus, tai negaliu nieko padaryti. Man skaudu, labai skaudu. Ir prieš vaikų tėvus, ir prieš tuos, kurie prisideda prie mūsų veiklos. Nesu niekuo nusidėjęs, kiek daug indėlio įdėjau į tai, kad pradėtume veiklą Alytuje“, – sakė organizacijos prezidentas.

Asociacija „Savarankiškas gyvenimas“ turėjo planų įsteigti daugiafunkcį centrą atskirtį patiriantiems, negalią turintiems Alytaus miesto gyventojams. Šiame centre planuotos teikti kineziterapijos, ergoterapijos, masažo, psichologo, specialiojo pedagogo, elgesio terapeuto, atvejo vadybininko, darbinio užimtumo suaugusiems žmonėms su negalia, psichologinės pagalbos tėvams paslaugos.

Vicemerė: „Patalpų būklė pagerinta pagal galimybes“

Apie šią situaciją kalbinta Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė patikino, kad tiek, kiek buvo skirta lėšų biudžete, tiek jų ir buvo panaudota minėtų patalpų būklės pagerinimui. „Vyko susitikimai su asociacijos atstovais, sprendėme, ką galime įrengti už tuos pinigus ir patalpos buvo atnaujintos pagal turimas lėšas ir galimybes. Žinoma, tam, kad patalpos būtų pilnai pritaikytos paslaugų teikimui neįgaliesiems, investicijų reikėtų daugiau, tačiau asociacija dar prieš pateikdama pageidavimą nuomotis patalpas jas apžiūrėjo ir visą situaciją matė“, – kalbėjo vicemerė.

Jos tikinimu, socialinių paslaugų neįgaliesiems Alytuje išties yra, tačiau šių paslaugų spektro plėtra ir pastiprinimas būtų pageidautini, ypač vyresniems vaikams ir jaunuoliams su negalia.

Be šeimininkų likusias patalpas buvusioje Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykloje bus planuojama įveiklinti, tačiau tai turės spęsti taryba.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *