Paskutinis priminimas apleistų sklypų savininkams – turite dar keletą dienų

Viešųjų erdvių priežiūra Alytuje rūpinasi savivaldybė, o gyventojai turi pasirūpinti savo turimais sklypais. Džiaugiamės, kad daugelis bendrijų, įstaigų ir organizacijų, gyventojai rūpestingai prižiūri savo sklypus, juos laiku nušienauja, tačiau, kaip ir kasmet, keliasdešimčiai jų savininkų tenka priminti ir paraginti tai padaryti.

Dar liepos pradžioje 83 tokių sklypų savininkus, kurių sklypai nebuvo tinkamai sutvarkyti, kvietėme ir raginome tai padaryti iki rugpjūčio mėnesio. Tikimės, kad didesnė jų dalis taip ir padarė, o nespėjusiems primename, kad jie tai padaryti turi dar keletą dienų.

To nepadarius, duomenys apie nesutvarkyto sklypo savininkus bus perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai ir jo savininkams teks mokėti gerokai didesnį žemės mokestį – 4 procentus nuo jos vertės. Tai dešimt kartų daugiau negu įprastas žemės mokesčio tarifas, kuris paprastai sudaro 0,3 – 0,4 procento.

Per penkerius metus, kuomet 2016 metais buvo patvirtintas Nenaudojamų žemės sklypų Alytaus miesto teritorijoje nustatymo tvarkos aprašas, neprižiūrimų sklypų kasmet mažėja. Jeigu pernai pirminiame sąraše buvo nesutvarkyti 178 sklypai, į galutinį sąrašą, sudaromą vasaros pabaigoje, įtraukti 37 sklypai, tai 2019 metais pirminiame sąraše buvo 342 sklypai, paraginus susitvarkyti, to vis tiek nepadarė 93 sklypų savininkai.

Alytaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse numatyta, kad turi būti nušienauti bendrijoms, privatiems asmenims ir įmonėms priklausantys sklypai. Į apleistų sklypų sąrašą įtraukiami tie sklypai, kurie apaugę žole, sumedėjusiais augalais ar avarinės būklės medžiais, taip pat sklypai, kuriuose laikomas statybinis laužas ar kiti daiktai.

Nuoširdžiai dėkojame aktyviems alytiškiams, informuojantiems apie apleistus ir tinkamai netvarkomus sklypus. Šiais metais rubrikoje „Tvarkau Alytų“ gautas 241 gyventojų pranešimas apie įvairias problemas mieste. 94 iš šių pranešimų susiję būtent su aplinkos tvarkymu, tiksliau netvarkymu.

Norite pranešti apie netvarkomas teritorijas ar kitas problemas mieste? Tai galite padaryti Alytaus miesto savivaldybės tinklapyje www.alytus.lt paspaudę nuorodą https://alytus.lt/lt/tvarkome-alytu arba tinklapyje www.tvarkaumiesta.lt. Pranešti galite ir elektroniniu paštu info@alytus.ltarba paskambinę telefonu 8 315 55 111.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *