Liūties padariniai Alytuje: reikės ne tik laiko, bet ir naujų techninių sprendimų

Liepos 6-oji Lietuvoje  ne tik buvo nuspalvinta šventiniais akcentais, bet ir vadavosi iš liūčių padarytų padarinių. Ne išimtis buvo ir Alytus, kuriame per pora valandų iškrito mėnesio kritulių norma ir nedaug trūko, kad kritulių lygis pasiektų stichinę normą.

Trečiadienį nuo pat ryto šalinami ant takų ir pačiame Jaunimo parke pavojingai pasvirę seni medžiai. Pasak Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotojos Laimos Mulmienės, dešimt senų gluosnių bei drebulių neatlaikė lietaus ir vėjo šuorų – įmirkus žemei, medžiai pavojingai pasviro.

Lietus gerokai paplovė ir Žaliosios gatvės šlaitus, išplovė šaligatvį Ligoninės gatvėje. Pavojų pėstiesiems kelianti įgriuva pradžioje buvo užtverta STOP juosta, tačiau kai kuriems alytiškiams tai buvo nė motais: kelią pavojingu šaligatviu teko užtverti metaliniu užtvaru.

Antradienį, liūčių metu, savivaldybės specialistai važinėjo po miestą ir stebėjo situaciją bei problematiškiausias vietas, o šiandien lietaus vandeniui beveik susigėrus į gruntą, įvertinti ir liūties padariniai.

„Šiandien apžiūrėjome, kokius turime padarinius po itin gausios liūties ir įvertinome, kokių veiksmu imtis nedelsiant. Vakar buvo apsemti keli namų rūsiai, garažai, liūtis taip pat neaplenkė Lazdynų ir Žirgų žvyruotų gatvių, o kai kur ir pagrindinių miesto gatvių. Vandens surinkimo šuliniai jau nespėjo priimti tokio vandens kiekio, akivaizdu, kad kai kuriose vietose jų dar ir trūksta.   Žaliosios gatvės šlaitai prieš beveik dvi savaites jau buvo išplauti liūčių, o po vakar liūtis problema dar labiau pagilino. Ne tik išplauti šlaitai, bet ir negalima naudotis vienu Ligoninės gatvės šaligatviu. Šioje gatvėje greito sprendimo nebus, čia jau reikės atitinkamų inžinerinių sprendinių“, – sakė Alytaus miesto mero pavaduotoja, atliekanti mero pareigas Jurgita Šukevičienė.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorės Onos Balevičiūtės teigimu, dėl situacijos Žaliojoje gatvėje yra užsakytos tiltų eksperto paslaugos, kuo greičiau bus atliekama ekspertizė, bus ieškoma ilgalaikio problemos sprendimo.

Specialistai pabrėžia, kad rengiant gatvių rekonstrukcijos projektus, jos nebūna projektuojamos ekstremaliems atvejams, o ir tokį lietaus kiekį sudėtinga numatyti. Nepaisant to, bus dar kartą įvertinti techniniai projektai: ar juose yra trūkumų, nors penkerių metu garantinis laikotarpis ir yra pasibaigęs.

Buvo apžiūrėta ir Lazdynų gatvėje išplauta žvyruotos gatvės atkarpa bei Žirgų gatvė, kuri buvo užsemta, nes yra žemiausioje vietoje. Čia gyventojai, tvarkydami savo sklypų aplinką, panaikino drenažą, todėl lietaus vanduo nėra tinkamai surenkamas ir liūčių metu vanduo kaupiasi žemesnėse vietose.

Didžiulis vandens kiekis išplovė ir apie šimtą metrų Kauno gatvės kelkraščio, nuslinko šlaitas į Nemuną ir ties dviračių bei pėsčiųjų taku prie Dainų slėnio. „Čia taip pat reikia ieškoti tam tikrų technologinių sprendimų, kadangi nuo viršaus šlaitu į Dainų slėnį suteka, o ir pačioje aikštėje prisirenka labai daug vandens, kuris didžiuliu srautu plūsta į Nemuną“, – sakė A. Tarasevičius.

Pavaduotojas sakė, kad dėl  liūties buvo apsemtos ne tik gatvės, bet nuostolių patyrė ir kai kurių individualių namų gyventojai. „Statydami namus, gyventojai savo sklypus iškelia gerokai aukščiau, anksčiau pastatyti namai lieka žemiau, tad tokių liūčių metu vanduo subėga į žemesnes vietas. Akivaizdu, kad daugiausiai problemų tose gatvėse, kuriose nėra lietaus kanalizacijos, nors ir ši, esant tokiam kritulių kiekiui, nespėja vienu metu surinkti viso vandens“, – sakė A. Tarasevičius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *