Iš pirmų lūpų: nelegalai jau pasiekė Alytų, miestelėnų apsauga – pasirūpinta (ATNAUJINTA)

Situacija Lietuvoje išties neeilinė ir ekstremali – į šalį masiškai plūstant nelegaliems migrantams iš Baltarusijos, valstybės mastu yra paskelbta ekstremalioji situacija, Vidaus reikalų ministerija ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba pagalbos kreipiasi į šalies savivaldybes, prašydamos suteikti nelegalams laikiną prieglobstį. Šeštadienio rytą tokio pagalbos prašymo sulaukė ir Alytaus miesto savivaldybė.

Kaip portalui Dzūkijosveidas.lt sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė, vadovaujanti savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijai, sulaukus tokio prašymo, sprendimų ieškoti reikėjo nedelsiant. Teko operatyviai organizuoti nuotolinį Ekstremalių situacijų komisijos posėdį, atšaukti žmones iš atostogų, atsisakyti laisvadienio planų ir imtis darbų.

Nelegalūs migrantai Dzūkijos sostinę iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinės Druskininkų užkardos dviem autobusais pasiekė šį vakarą, apie 21 valandą.

71 asmuo (21 moteris ir 50 vyrų) apgyvendinti Pirmame Alytuje, Miškininkų gatvėje, buvusiose Alytaus aeroklubo administracinėse patalpose, priklausančiose Alytaus miesto savivaldybei. Pasak O. Balevičiūtės, toks sprendimas pasirinktas dėl pastato vietos, kuri yra pakankamai nuošali nuo miesto gyvenamųjų rajonų, kompaktiško ir apsaugai tinkamo pastato bei jo patalpų išdėstymo.

Atgabenti asmenys yra įvairaus amžiaus, daugiausia Afrikos valstybių piliečiai, neturintys jokių asmens dokumentų, kalbantys prancūziškai.

Jie aprūpinti patalyne, higienos priemonėmis, artimiausias dvi dienas gaus sausą maisto davinį iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos, tačiau nuo pirmadienio šių žmonių maitinimas guls ant savivaldybės pečių.

Administracijos direktorė ramina dėl savo saugumo nuogąstaujančius alytiškius: teritorija, kurioje apgyvendinti nelegalūs migrantai, yra aptverta, stebima vaizdo stebėjimo kamerų, saugoma policijos pareigūnų. Pabėgėliai galės būti tik tam tikroje teritorijoje, už jos ribų išeiti negalės.

„Kiek ilgai truks ši situacija, nežinome. Neaiškiu, kiek laiko prireiks, kol bus nustatytos jų tapatybės, priimti sprendimai dėl tolimesnių veiksmų. Mes nežinome, jie prašysis politinio prieglobsčio ar jiems bus suteiktas kitas statusas, tuo rūpinsis atsakingos tarnybos“, – pažymėjo O. Balevičiūtė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *