440-asis Alytaus gimtadienis: daug saulės, renginių ir gražiausių žodžių labiausiai nusipelniusiems

Nei tropinis karštis, nei karantininiai ribojimai nesutrukdė Alytaus miestui atšvęsti savo jubiliejinio 440-ojo gimtadienio, pavadinto „Laikas vienija“. Kiek kitaip, be tradicinės šventinės eisenos, didelių scenų ir fejerverkų, saugant save ir kitus, bet ne mažiau įdomiai ir linksmai. Išties, ką jau ką, bet švęsti alytiškiai tikrai moka, net jei šventė – be tradicinių šventinių akcentų ir trunka ne kaip įprasta tris, o vos vieną dieną.

Tradiciniai miestui nusipelniusių žmonių apdovanojimai ir oficialioji šventės dalis šiemet nusikėlė į gana netradicinę vietą – ant aukščiausio Lietuvoje pėsčiųjų ir dviratininkų Baltosios rožės tilto, dar per 40 įvairių kultūrinių, pramoginių ir sporto renginių pasklido įvairiose miesto vietose. Nepaisant atskirų erdvių, miesto gimtadienį švenčiančius gyventojus suvienijo 21 valandą, vienu metu, visose jose nuskambėjęs Alytaus miesto himnas.

„Praėję metai buvo tokie, kokių nebuvo per visus 440 metų. Tai buvo metai, kai negalėjome išvažiuoti iš savo miesto, o mūsų svečiai ir draugai negalėjo į jį atvykti. Tai buvo metai, kai negalėjome bendrauti, susitikti, apsikabinti ir švęsti švenčių. Tai buvo metai, kai sutikę kaimyną prekybos centre nesisveikindavome, tik pakišdavome alkūnę ar suspaustą kumštį, o kartais ir visai nepažindavome jo per kaukę. Tai buvo metai, apie kuriuos dar ilgai pasakosime savo vaikams“, – šventinėje ceremonijoje ant Baltosios rožės tilto kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Trumpai primindamas miesto istoriją, jis pažymėjo, jog spaudžiamas įvairių negandų Alytus niekada nesustojo judėti į priekį, visada sugebėdavo atsitiesti, o šiandien yra tapęs galimybių miestu. „Šiandieninis Alytus toks yra visų žmonių dėka. Miestas – tai ne pastatai ir statiniai, miestas – tai žmonės. Linkiu visiems mums sukurti tokį miestą, kuriame norėtume patys gyventi ir kokio linkėtume savo vaikams“, – kalbėjo Dzūkijos sostinės meras.

Iškilmingos ceremonijos ant tilto metu buvo pagerbtas ir šių metų Alytaus miesto garbės pilietis Antanas Jonas Minkevičius. Jam įteiktos Garbės piliečio regalijos bei baltų rožių puokštė. Garbingu apdovanojimu ilgametis statybos sektoriaus darbuotojas, buvęs bendrovės „Grinduva“ direktorius ir nusipelnęs statybininkas A. J. Minkevičius įvertintas už nuopelnus ir pasiekimus profesinėje veikloje, meno, kultūros ir sporto rėmimą bei aktyvią visuomeninę veiklą.

Prisimindamas savo gyvenimą ir patirtį Alytuje nuo 1965-ųjų, kai baigęs mokslus atvyko dirbti į Dzūkijos sostinę, A. J. Minkevičius pasidžiaugė galėjęs iš labai arti matyti miesto plėtrą, ne tik pramonės rajono, bet gyvenamųjų mikrorajonų statybas, turėjęs išskirtinę galimybę pats dalyvauti šiame procese. „Mes, maždaug trys tūkstančiai statybininkų, per 25 metus pastatėme Alytų tokį, koks jis yra šiandien. Jei manęs paklaustų, ką dar mieste reikėtų pastatyti? Pasakyčiau, jog nieko, o senus pastatus tiesiog imti ir renovuoti“, – kalbėjo patyręs statybininkas ir  26-asis Alytaus miesto garbės pilietis A. J. Minkevičius.

Šventėje apdovanojimus atsiėmė ir trys Kultūros premijų laureatai. Šiemet Kultūros premijomis ir specialiais ženklais buvo įvertinti Alytaus kraštotyros muziejaus kolektyvas, video operatorius, televizijos, kino ir videomeno kūrinių autorius Alius Mikelionis (už aktyvią paskutinių dviejų kalendorinių metų kūrybinę ir/ar meninio ugdymo veiklą, reikšmingus pasiekimus, puoselėjant Alytaus miesto kultūrą ir garsinant miestą šalyje ir užsienyje) bei Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorė Giedrė Bulgakovienė (už ypač svarbią ilgametę kultūrinę ir aktyvią kūrybinę veiklą).

Tradiciškai, jau 27-ąjį kartą, „Metų žmogų“ šiais metais išrinko ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyriaus nariai. Vietos žurnalistų simbolinė „Auksinė plunksna“ kaip padėkos ženklas atiteko ypač sudėtingu pandemiu laikotarpiu priešakinėse fronto linijose atsidūrusiai medikų bendruomenei, ją įteikiant vienam asmeniui.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyriaus narių įvertinimas iškeliavo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Skubiosios pagalbos skyriaus slaugytojo padėjėjui Valdui Marcinkevičiui – darbo metu COVID-19 virusu užsikrėtusiam ir ypač sunkia ligos forma sirgusiam, du mėnesius komoje išbuvusiam ir dar šiandien kovojančiam su ligos padariniais alytiškiui.

Daugiau kaip keturiasdešimt – tiek renginių alytiškiams ir miesto svečiams šiemet pasiūlė Alytaus gimtadienio šventės rengėjai – Alytaus kultūros centras.

Šeštadienį Jaunimo parke nuo ryto įvairioms veikloms ir renginiams rinkosi mažiausi alytiškiai, vakarop – jaunimas.

Miesto sodas visą dieną buvo virtęs kultūros erdve suaugusiems. Čia vyko meno terapijos kūrybinės dirbtuvės, skaitymų popietė, naktišokiai su „Alytaus diksilendu“, dainininku Egidijumi Sipavičiumi ir kitais atlikėjais.

Rotušės aikštėje visą dieną veikė meninė erdvinė instaliacija „Alytaus laiko ratas“, o vėlų vakarą pakvietė tarptautinis lauko šokių spektaklis „Atspindžiai“.

Prie Didžiosios Dailidės rinkosi sporto gerbėjai. Čia buvo galima pasiplaukioti irklentėmis, sudalyvauti gydomojo judesio užsiėmime, stebėti baidarių polo varžybas.

Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *