Alytiškių patirtis: sėkminga renovacija – misija įmanoma!

Naujosios g. 78-ojo namo Alytuje gyventojai vasarą pasitiko itin pakiliomis nuotaikomis, mat jau skina pirmuosius puikiai pavykusios renovacijos vaisius. Prieš devynis mėnesius užbaigta daugiabučio renovacija jau leido jiems įvertinti ir rudens liūčių, ir žiemos šalčių, ir vasaros kaitros mestus iššūkius…

Gyventojai džiaugiasi – dėl apšiltinto ir ventiliuojamo fasado žiemą nebereikia šalti, o vasarą – kaisti. Be to, neatpažįstamai pasikeitęs daugiabučio bei sutvarkytos aplinkos vaizdas skatina nesustoti ir dar labiau rūpintis savo gyvenamąją aplinka, šio namo savininkų bendrijos planuose – automobilių aikštelės plėtra.

Bendrijos pirmininkė Danutė Valatkevičienė sako, jog tarp didžiausių renovacijos privalumų – ne tik pasikeitęs namo ir aplinkos vaizdas, bet ir ženkliai sumažėjusios šildymo sąskaitos. Pavyzdžiui, šalčiausią praėjusios žiemos vasario mėnesį moteris už šildymą savo trijų kambarių bute sumokėjo vos 28 eurus, nors vidutinė temperatūra kambariuose laikėsi apie 24 laipsnius šilumos, o patalpos buvo nuolat vėdinamos.

„Namo renovacija – tai investicija į savo gyvenamąją aplinką. Gyveni sau patogiai gražiame būste ir ko daugiau reikia“, – šypsosi D. Valatkevičienė ir prisipažįsta pastaruoju metu sulaukianti nemažai skambučių ir žinučių iš kitų bendrijų pirmininkų su klausimais apie renovacijos sėkmę.

Ji džiaugiasi, jog didžioji dauguma Naujoji g. 78-ojo namo gyventojų žinią apie planuojamą renovaciją priėmė gana palankiai, nepaisant to, jog daugelis jų – garbaus amžiaus senjorai. Tiesa, nemaža dalis jų pasinaudojo valstybės parama ir renovacija jiems nieko nekainavo.

D. Valatkevičienė tvirtai įsitikinusi, jog renovacijos sėkmę lėmė ne tik daugiabučio namo gyventojų vienybė, bet ir tai, jog bendrija renovacijos administratoriumi pasirinko UAB „Dzūkijos būstas“. Nuo pat pradžių sklandžiai pavyko susikalbėti tiek su bendrove „Dzūkijos būstas“, tiek su darbų rangovu – bendrove „Fasida“.

Daugiabutį administruojančios bendrovės „Dzūkijos būstas“ direktorius Deividas Matulevičius pažymi, jog Naujoji g. 78-ojo namo renovacija yra ypač sėkmingas pavyzdys. Kokybiškai atlikti visus remonto darbus pavyko vos per pusmetį.

Anot jo, visi šio 1971 metų statybos daugiabučio konstruktyvai artėjo prie savo tarnavimo pabaigos, tad gyventojai artimiausiu metu privalėjo ieškoti sprendimų. „Labai džiaugiuosi, jog jie priėmė tikrai racionalų verdiktą savo namui – renovuoti visą daugiabutį iškart, nes remontuoti kiekvieną konstruktyvą atskirai būtų atsiėję gerokai brangiau. Be to, renovacija leidžia pasinaudoti valstybės parama“, – teigia D. Matulevičius.

Atliekant Naujoji g. 78-ojo daugiabučio renovaciją, buvo apšiltintas namo fasadas, o šiltinant balkonų skydus pavyko nesumažinti jų vidaus ploto. Renovacijos metu taip pat buvo suremontuotas stogas, modernizuotas šilumos punktas, atnaujinti įvairūs inžineriniai konstruktyvai, sudėtos trinkelės šalia namo, sutvarkyta aplinka.

„Ateinančius tris dešimtmečius šio namo gyventojai galės būti ramūs ir nesukti galvos dėl didesnių remonto darbų. Renovacijos metu buvo atlikta ir nemažai papildomų darbų, kurie nėra įtraukiami į renovacijos projektą ir finansuojami valstybės“, – sako bendrovės „Dzūkijos būstas“ vadovas.

Paklaustas apie iššūkius, jis neslepia, jog tokių būta. Didžiausias tas, jog namo investicinis projektas buvo parengtas kiek anksčiau nei pradėjo kilti statybinių medžiagų ir darbų kainos. Dėl šių priežasčių rangos darbų konkursą teko skelbti net tris kartus, tačiau galiausiai visi darbai buvo atlikti ir sutilpo į numatytą sumą.

Daugiabučio namo „Naujoji g. 78“ savininkų bendrijos pirmininkė D. Valatkevičienė ir UAB „Dzūkijos būstas“ direktorius D. Matulevičius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *