Alytaus rajone stiprinama pagalba sergantiems priklausomybės ligomis

Alytaus rajono savivaldybė ne vienerius metus įgyvendina įvairias iniciatyvas, skirtas priklausomybių ligų mažinimui. 2020 metų pradžioje Alytaus rajono savivaldybė kartu su dar 14 šalies savivaldybių bei Respublikiniu priklausomybių ligų centru pradėjo įgyvendinti projektą „Integruotų priklausomybės ligų gydymo paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas“, kurio metu bus siekiama sukurti metodiką, padėsiančią žmogui, sergančiam priklausomybės ligomis, gauti reikalingas paslaugas.

„Projektas – daugialypis, jo metu ne tik, kad bus paruoštas ir įdiegtas algoritmas, kuris padės sergantiems asmenims ir jų šeimos nariams kiek įmanoma greičiau gauti koordinuotą pagalbą, bet ir dauguma šios pagalbos grandinėje dirbančių specialistų  bus pakviesti dalyvauti naudinguose, pagal šiuolaikines metodikas paruoštuose kvalifikacijos kėlimo seminaruose“, – kalbėjo Integruotos sistemos diegimo koordinatorė Alytaus rajono savivaldybėje Jūratė Busilienė.

Nuotoliniu būdu prieš keletą dienų vyko viena iš projekto veiklų, kurių metu Alytaus rajono aktyviems žmonėms, seniūnaičiams, bendruomenių primininkams ir įvairių įstaigų atstovams buvo pristatytas Integruotos ankstyvosios diagnostikos, priklausomybės ligų gydymo ir socialinės integracijos sistemos dabartinės situacijos vertinimo tyrimas Alytaus rajono savivaldybėje bei Alytaus rajono savivaldybės psichoaktyvias medžiagas žalingai vartojančių ar priklausomybės ligomis sergančių asmenų integruotos pagalbos sistemos tvarkos aprašas.

„Būtų neteisinga galvoti, kad priklausomybių mažinimo programos skirtos tik kalbėti apie jas ir jų gydymą, priešingai – kuo greičiau mes suprasime, kad priklausomybė ir jos vystymasis – kompleksinė problema, o siekiant padėti žmogui reikalinga toli gražu ne tik profesionali medicininė pagalba, bet ir stiprus socialinės aplinkos įsitraukimas, tuo greičiau vyks pokyčiai. Nereikia pamiršti ir žmonių, galinčių ir teikiančių pagalbą sergančiajam, nes projektų ir  apskritai pagalbos grandinės tvirtumas priklauso nuo jų gebėjimų, jų sveikatos, motyvacijos. Šio projekto veiklose mes tai ir darome“, – kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

Renginys buvo skirtas ir psichikos sveikatos svarbos akcentavimui, atkreipiant dėmesį, kad holistiniu požiūriu sveikata ir ligų gydymas – tai kompleksiškumo koncepcija, pagal kurią serga visas organizmas, o ne tik kai kurie organai. Liga – tai individualus procesas, kuris vyksta kiekviename organizme skirtingai ir todėl reikalauja individualiai pritaikyto gydymo, tai ypač aktualu kalbant apie priklausomybės ligas. Priklausomybės ligų prevencijos, o ypač gydymo ir reabilitacijos procesuose, aktualūs savęs pažinimo, streso valdymo klausimai, darbo / socialinės veiklos įtvirtinimas, todėl renginio metu tai buvo akcentuojama. Gausiai renginyje dalyvavusieji su malonumu įsitraukė į Loretos Lichtarovičienės moderuotą edukaciją „Kodėl griebiamasi šiaudo…“ bei aktyviai dalyvavo dailės terapeutės Irenos Bulotienės užsiėmime.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *