Kaltųjų medžioklė ąžuolų istorijoje – sentimentų burbulo ar cinizmo pasekmė?

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos iškirstos ąžuoliukų alėjos istorija ir toliau vilnija per miestą. Ji šią savaitę po siūlelį narstoma ir savivaldybės kabinetuose, kur bandoma ieškoti galimų kaltųjų ir atsakyti į klausimą, ar čia – viso labo sentimentais išpūstas burbulas, ar vis tik – ciniškai įgyvendinamas planas?

Leidimą išdavė medžių genėjimo komisija

Į viešumą iškirstų ąžuolų istoriją iškėlė Alytaus miesto tarybos narys Valerijus Vencius, pats kadaise baigęs tuometę 2-ąją vidurinę mokyklą.

„Ar būtina Alytuje viską griauti, keisti iš pagrindų? Nebeturime istorinio miesto centro, tinkamai nepuoselėjamas Miesto sodas, rengiamasi sudarkyti Jaunimo parką. Gal ne be pagrindo alytiškiams kyla įtarimų, kad naujos šimtatūkstantinės statybos yra pelningiau nei tinkamai tvarkyti tai, kas jau yra.
Teks išsiaiškinti ir kas „idėjos“ autorius, ir kas davė leidimą sunaikinti apie 50 ąžuolų. Beje, po jais, žemėje, abiturientai palikdavo laiškus ateities kartoms. Mano žiniomis, kasant keletas tokių rasta bei perduota mokyklai“, – socialiniame tinkle rašė politikas.
Alytaus miesto tarybos narys Valerijus Vencius. Asmeninio albumo nuotr.

Pirmadienį vyko Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos ir plėtros komiteto posėdis, kuriame iškirstų ąžuoliukų klausimui buvo skiriamas ypatingas dėmesys. Komitetas kreipėsi į Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorę Oną Balevičiūtę, prašydamas sudaryti komisiją, kuri atliktų tarnybinį šios istorijos tyrimą.

Paaiškėjo, kad leidimą iškirsti per pusšimtį dekoratyvinių ąžuoliukų išdavė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2020 metų rugsėjo mėnesio įsakymu patvirtinta medžių genėjimo komisija, kurią sudaro penki nariai – pirmininkė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Laima Mulmienė, pavaduotoja jau minėto skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Zubrė, Miesto ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Vitas Krakauskas, UAB „Alytaus butų ūkis“ direktorius Egidijus Mensevičius ir Alytaus miesto tarybos narys Henrikas Šivokas. Pastarieji du komisijos nariai yra deleguoti kaip bendruomenės atstovai. Kai ši komisija buvo paskirta, H. Šivokas tarybos nario mandato dar neturėjo.

Vertina kaip sentimentais išpūstą burbulą

„Gavus iškvietimą dėl Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos teritorijoje esančių ąžuoliukų kirtimo, įtarimų dėl galimai kilsiančio ažiotažo jau turėjau tada. Pasikalbėjome su mokyklos administracijos atstovais, kurie patikino, kad šis mokyklos kampelis nėra mėgiamas bendruomenės, nėra funkcionalus. Prašėme parodyti ir projektą, kaip visa tai atrodys. Tie ąžuolai jame niekaip neįsikomponavo. Apžiūrėjome ir pačius medžius, jie buvo genėti ir neatrodė nei kaip ąžuolai, nei kaip bonsai. Jie neatrodė gražiai, ne visi buvo sveiki, kamienai gumbuoti, kažkada susodinti tankiai ir suaugę į vieną raizgalynę. Be to, jie dalyje mokyklos patalpų užstojo šviesą. Mes dar tada sakėme, kad su projektu reikia supažindinti visuomenę, paskelbti per spaudą, kad nekiltų ažiotažas.

Suprantu, tiems, kurie mokėsi šioje mokykloje, gaila ąžuoliukų, galbūt buvo galima juos kur nors iškelti, bet jie neturi grožio. Čia labiau sužaidė sentimentai ir buvo išpūstas burbulas.

Kalbant apie patį projektą, tai po rekonstrukcijos kiemelyje bus gražu – planuojama iškloti kokybiškomis dviejų spalvų trinkelėmis, bus apželdinta krūmais, medeliais, įrengti suoliukai, bus daugiau vietų ir automobilių statymui“, – kalbėjo H. Šivokas.

Alytaus miesto tarybos narys Henrikas Šivokas.

Ieškos kaltųjų

Aplinkos ir plėtros komiteto pirmininkas Sigitas Leonavičius neabejoja, kad bus ieškoma šios istorijos kaltųjų.

Aplinkos ir plėtros komiteto pirmininkas Sigitas Leonavičius.

„2019 metų gegužės mėnesį Alytaus miesto tarybai ir komitetams buvo pristatyta tik investicinė projekto dalis, kur buvo kalbama, kokia dalimi prie jo finansavimo turėtų prisidėti savivaldybė. Jokio detalesnio projekto pristatymo ir paaiškinimo pateikta nebuvo. Viešoje erdvėje dėl to buvo mesti kaltinimai Finansų ir investicijų skyriaus vedėjai Neringai Rinkevičiūtei. Išsiaiškinome, kad jie buvo nepagrįsti – vedėja savo darbo dalį atliko puikiai.

Rengiant techninį ir darbo projektus, buvo aišku, kad planuojama šalinti per pusšimtį medžių. Čia ir padaryta esminė klaida, apie tai buvo sąmoningai nutylėta. Matyt, tai jau tapo dėsningumu, kai norint ką nors padaryti, peržengiama per visas moralės, etikos ir demokratijos normas. Kai ateina europiniai pinigai, visa tai pamirštama.

Daug kritikos buvo išsakyta ir Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjai Vidai Mačernienei, tačiau ji nuoširdžiai kalbėjo, kad jai buvo daromas spaudimas ir kad jos niekas neklausė. Ji, matyt, nujautė, kad kils skandalas, tačiau nutylėjo, pabūgusi mobingo.

Viešai išsakyti Švietimo skyriaus vedėjo ir gimnazijos direktoriaus komentarai, kad tie ąžuoliukai buvo menkaverčiai, yra absoliutus cinizmas ir melas. Didžiausia žala buvo padaryta moralinė, nes kiekvienam baigusiam šią mokyklą yra sentimentai. Abejonių sukėlė ir konkursas bei rangovo parinkimas. 12 tūkst. eurų dydžio atkuriamosios medžių vertės mokestį sumokėjo ne pati mokykla, o darbus vykdantis rangovas „VA statyba“, vadinasi, tai buvo įkalkuliuota pačiame projekte. Kas galėtų paneigti, kad čia nėra ir kitų interesų? Kaltų nėra, o tie, kas dėjo parašus po leidimu kirsti medžius, dabar tyli. Tetrūko, kad šis projektas būtų buvęs plačiai pristatytas visuomenei, politikams. Viskas buvo daroma tyliai, slepiant, o dabar jau post factum. Argumentais esą iškirsta ąžuoliukų alėja bus atsodinta kitais medžiais ir želdiniais moralinės nuoskaudos nekompensuos“, – kalbėjo S. Leonavičius.

Jis pridūrė, kad teko girdėti ir gimnazijos pedagogų nuomonę, esą niekas jų kolektyvinės nuomonės dėl tvarkomos teritorijos neklausė.

Tokios stiprios reakcijos nesitikėjo

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas patikino, kad jokio detektyvo šioje istorijoje tikrai nėra.

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas.

„Sumanymas sutvarkyti teritoriją tarp senojo gimnazijos pastato ir miesto sodo kilo pačioje bendruomenėje. Rengėme projektą, kreipėmės į savivaldybę dėl finansavimo. Dar tada įvertinome situaciją, kad kliūtis yra medžiai, kurie buvo susodinti kaip gyvatvorė, o tarp jų mažesnis nei vieno metro atstumas. Jie buvo dešimtmečius karpomi. Dėl jų iškirtimo tarėmės su specialistais. Visa tai vyko dar 2014 metais. Nuo to prabėgo septyneri metai. Per tą laiką tris kartus teikėme paraišką gauti finansavimui iš ES fondų ir tik praėjusiais metais pasirašėme sutartį.

Visa tai, kas vyksta dabar, vertinu kaip emocinę reakciją. Mums ir patiems buvo emociškai sunku, kai teko spręsti ąžuoliukų likimą. Tačiau ta erdvė buvo nefunkcionali. Po keleto mėnesių mes džiaugsimės atnaujinta erdve – čia bus ne tik suoliukai, bet ir nauji želdiniai, numatytas ir jų apšvietimas“, – sakė V. Skroblas.

Pasiteiravus, ar mokyklos administracija galėjo daryti spaudimą savivaldybės atstovams dėl leidimo iškirsti ąžuoliukus, direktorius dėl to liko nustebintas ir tai neigė.

„Leidimą kirsti medžius davė atsakinga komisija, sudaryta iš profesionalų ir niekas jokio spaudimo niekam nedarė. Tikrai nesitikėjom, kad taip stipriai emociškai bus sureaguota į medžių iškirtimą“, – patikino gimnazijos vadovas.

Mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui Aleksandras Kirilovas patvirtino, kad 12 tūkst. eurų dydžio atkuriamosios medžių vertės mokestį sumokėjo rangovas. Esą dalyvaudamas viešajame konkurse jis turėjo sąmatoje įsivertinti numatytų iškirsti medžių vertę.

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ugdymui Aleksandras Kirilovas.

Taip pat pavaduotojas patikino, kad visoje gimnazijos teritorijoje yra numatyta pasodinti 35 vienetus klevų, išlaikant reikiamus atstumus, taip pat numatyta įrengti želdinių apšvietimą, atnaujinti 1500 kv.m vejos dangą.

„Mes norime gražinti miestą, nes esame pačiame jo centre. Tikiu, kad rudenį, baigus įgyvendinti šį projektą ir pamačius realų vaizdą, nuotaikos bus visiškai kitokios“, – teigė V. Skroblas.

Valerijaus Venciaus nuotr.

Bendra projekto vertė – per pusę milijono eurų

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas teigė, kad Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos vykdomo projekto techninis projektas buvo parengtas 2014 metais. Mokykla šios teritorijos sutvarkymui tris kartus teikė paraišką gauti finansavimą iš Europos sąjungos fondų. Laimėjo tik trečią kartą. Paramos sutartis buvo pasirašyta 2020 metų liepos pabaigoje. Jo vykdymo pradžia buvo numatyta nuo 2020 metų rugsėjo 1 dienos, o įgyvendinimo pabaiga numatyta šių metų rugsėjį. Pasak mokyklos administracijos atstovų, karantinas gerokai pakoregavo projekto įgyvendinimo startą, tad darbai prasidėjo tik šių metų balandį.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Konkursą laimėjęs rangovas yra Alytuje veikianti statybų įmonė „VA statyba“, su kuria darbų rangos sutartis buvo pasirašyta šių metų balandžio mėnesį. Pasak gimnazijos administracijos atstovų, darbų rangos konkursas buvo viešas ir jame galėjo dalyvauti visi norintys.

„Teritorijos sutvarkymui prie senojo gimnazijos pastato numatyta suma yra 273 tūkst. eurų. Bendra projekto vertė, tenkanti Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijai yra per 510 tūkst. eurų iš ES fondų, o per 51 tūkst. eurų, gavus tarybos narių pritarimą, buvo skirta iš Alytaus miesto savivaldybės biudžeto.

Projekte numatytos atnaujinti erdvės bus pritaikytos mokiniams ugdyti ir įvairiems miesto bendruomenės poreikiams, renginiams organizuoti“, – kalbėjo V. Valūnas.

Vedėjo tikinimu, projektas buvo paviešintas internetinėje Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos svetainėje, Alytaus miesto savivaldybės portale, vietiniame laikraštyje bei buvo įrengtas informacinis stendas prie Birutės ir Pulko gatvių sankryžos.

Mokyklos administracijos atstovai patikino, kad projekto viešinimas buvo padarytas tik šių metų balandį.

6 komentarai apie “Kaltųjų medžioklė ąžuolų istorijoje – sentimentų burbulo ar cinizmo pasekmė?

  1. Reikia tikėt, kad būsimam tarybos posėdį kaip pasiviešins nauja valdanti daugųma, pasiviešins ir opozicija. Su veiklos programa ir deleguojamais atstovais į valdžios postus. Ir bus aišku, ko taryboj siekia atskiri po politika. Įdomu, čia lyg leidimai yra. O kur dėl skulptūrėlės, kur atseit pavogė ir policija ieško, ar teisėtai pastatyta buvo? Ar buvo dėl to gyventojų apklausos bei gaiti leidimai? Trumpiau patys taryboj turi tarpusavį aiškintis.

  2. Akivaizdi cinizmo viršūnė kai dėl paprasto krūmo ar medelio savo sklype savivaldybė leidimų neduoda, o čia beveik 50 ąžuoliukų-ąžuolų šnai ir niekam nė motais. Prezidentas visą savaitgalį kalbėjo apie Žaliosios Lietuvos ateitį, apie privalomą projektų vertinimą gamtosauginiu požiūriu. Alytus kaip visada išsiskiria savo “gebėjimais”.
    Matom kaip atrodo Rotušės aikštė išklota europinių lėšų trinkelėm, gal atsigręžkime į tikrą gamtą? Naikinti, juk ne statyti!

  3. Kažkas pilietinio ugdymo pamokas pramiegojo mokykloje, kad medis tampa svarbiau už Žmogų. Jei tik prarastume žmones Žemėje, nereikėtų nei 200 metų, kad visas Alytus ir dar tiek, kiek akys užmato aplinkui, virstų niekieno nesodinta ąžuolų giria. Ąžuolas, klevas ar beržas – tai tik medžių rūšys.

  4. Jeigu medis nera tobulas jis nupjaunamas ir vietoje jo trinkelėmis išklojama ,nes automobiliams nera kur statyti:) visai kaip mūsų visoje visuomenėje:(

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *