Alytiškių iniciatyvose nubalsuota už švaresnę miesto aplinką

Gegužės pabaigoje pasibaigusio Alytiškių iniciatyvų balsavimo rezultatai patikrinti ir susumuoti. Pagal gautus rezultatus konsultacinė grupė konstatavo, kad nugalėjo idėja įrengti dėžes šunų ekskrementams su maišelių dispanseriu. Ji bus finansuojama pagal Alytuje įgyvendinamą piliečių dalyvaujamąjį biudžetą.

Šiemet, kitaip nei ankstesniais metais, buvo skelbtos tik mažųjų projektų kategorijai priklausančios iniciatyvos. Iš viso buvo pateikta 10 paraiškų, iš jų 4 atitiko reikalavimus ir už jas buvo balsuojama.

Dėl pandemijos ir karantino balsavimas vyko tik internetu.

Šiemet gyventojai, lyginant su praėjusiais metais, nebuvo tokie aktyvūs ir iš viso balsavo 1 219 kartus. Teisingai  užpildytų ir galiojančių alytiškių biuletenių buvo 874. Toks skirtumas susidarė dėl to, kad daugelis nenurodė tikslios gimimo datos, balsavo ne Alytaus mieste gyvenamąją vietą deklaravę asmenys arba balsavo ne po vieną kartą.

Už laimėjusį projektą „Dėžės šunų ekskrementams su maišelių dispanseriu“ balsavo 553 alytiškiai. Įvairiose miesto vietose bus įrengti 50 tokių dėžių. Jos papildys šią savaitę miesto erdvėse jau pastatytas tokio tipo dėžes. Tikimasi, kad įrengus tiek dėžių,  Alytaus miesto erdvės bus žymiai švaresnės ir higieniškesnės, augs gyventojų kultūros lygis, miestas taps patrauklesnis gyventojams ir svečiams.

Kiti projektai nuo nugalėtojo atsiliko pakankamai dideliu balsų skirtumu. Iniciatyva „Empatijos supynių aikštelė – Ratas“ surinko 365 miestiečių balsus. 289 balsus surinko projektas „Šunų vedžiojimo/terniravimo aikštelė Vidzgiryje“, o „Diskogolfas Alytuje“ surinko 247 balsus.

Alytiškių iniciatyvų projektas startavo prieš ketverius metus. Alytus pirmasis Lietuvos miestas, pradėjęs įgyvendinti bendruomenių idėjų, už kurias gali balsuoti patys gyventojai, projektus. Šis biudžeto skirstymo modelis inovatyvus ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Geru pavyzdžiu užsikrėtė ir kitos Lietuvos savivaldybės, bendruomeninių idėjų projektai jau įgyvendinami Lazdijuose, Klaipėdos rajone, Šiauliuose ir kitose šalies savivaldybėse.

Dėkojame visiems balsavusiems!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *