Artėja terminas žolės nupjovimui

Dzukijosveidas.lt nuotr.

Pagal galiojančius teisės aktus, Alytuje iki birželio 10 d. turi būti nušienauti bendrijų, privačių ir juridinių asmenų valdomi bei naudojami sklypai. To nepadarius, savininkams žemės mokestis gali padidėti iki maksimalaus – 4 procentų tarifo.

Alytaus miesto savivaldybė žaliuosius plotus prie gatvių, parkuose ir plotus, nepriskirtus bendrijų teritorijoms šienauja nuo gegužės pradžios. Šiuo metu pirmo lygio plotai kai kur jau pjaunami antrą kartą, II lygio – intensyviai šienaujami. II lygio plotuose pirmiausiai nupjaunama žolė prie II lygio gatvių ir takų, po to pjaunami plotai tarp bendrijų teritorijų (kurie nepriskirti bendrijoms). Nors lietus dažnai sutrukdo darbus, tačiau planuojama, kad darbai bus baigti kaip suplanuota, t. y. iki birželio 10 d.

Visi suprantame, kad apleisti ir nešienaujami sklypai nepuošia miesto erdvių. Juose galima rasti statybinių atliekų, šiukšlių, sumedėjusių augalų, avarinės būklės medžių, o augančios piktžolių sėklos keliauja ir į gretimus sklypus. Todėl būtina juos tvarkyti.

Nuo birželio 10 d. savivaldybės administracijos sudaryta komisija planuoja pradėti tikrinti žemės sklypus ir rengti Neprižiūrimų žemės sklypų sąrašą. Jei patikrinimo metu bus rasta, kad sklypas nenušienautas ir neprižiūrimas, tuomet jis bus įtraukiamas į minėtą sąrašą ir perduodamas Valstybinei mokesčių inspekcijai, kuri apskaičiuodama žemės mokestį pritaikys Žemės mokesčio įstatyme nustatytą maksimalų 4 proc. nuo žemės mokestinės vertės  mokesčio tarifą mokestiniams laikotarpiui (įprastas žemės mokesčio tarifas yra 0,3–0,4 procento).

Alytaus miesto savivaldybė siekia ne nubausti, bet skatinti sklypų naudotojus tinkamai tvarkyti ir naudoti savo turtą. Per keletą metų, kai įsigaliojo šis sprendimas, pastebėta, kad kasmet apie trys ketvirtadaliai visų sklypų yra sutvarkomi, tačiau likusių naudotojai netvarko ir už tai sumoka.

SVARBI INFORMACIJA:

  1. Kad Jūsų sklypas neatsidurtų šiame sąraše, kviečiame laiku ir bent tris kartus per metus nušienauti ir nuolat prižiūrėti savo sklypus.
  2. Vadovaujantis Alytaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklėmis, jei yra žolės perteklius, jis turi būti sugrėbiamas ir išvežamas į kompostavimo aikšteles.
  3. Daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijos priskirtose teritorijose želdinius turi tvarkyti pačios ir nekaupti žaliųjų atliekų prie bendrųjų komunalinių atliekų konteinerių, o išvežti jas į atliekų aikšteles. Jeigu sudėtinga pasirūpinti žaliųjų atliekų išvežimu, nupjautos žolės (žaliųjų atliekų) perteklių gali sukrauti savo bendrijos teritorijoje, privažiuojamoje vietoje (ant vejos ne po medžiais), suderinę išvežimą su zoną prižiūrinčia įmone. Miesto centro ir Putinų zonas prižiūrinti įmonė UAB „2MP“, tel. +37065988785, Vidzgirio, Dainavos ir I-ojo Alytaus zonas prižiūrinti įmonė UAB „Raguvilė“, tel. +37064520999.
  4. Žaliąsias atliekas krauti šalia komunalinių atliekų konteinerių griežtai draudžiama.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *