Netvarkote savo sklypo? Pasiruoškite patuštinti kišenes

Visi suprantame, kad apleisti ir nešienaujami sklypai nepuošia miesto erdvių. Juose galima rasti statybinių atliekų, šiukšlių, sumedėjusių augalų, avarinės būklės medžių, o augančios piktžolių sėklos keliauja ir į gretimus sklypus. Todėl būtina juos tvarkyti arba kitaip reikės mokėti gerokai didesnį mokestį.

Pagal galiojančius teisės aktus, Alytuje iki birželio 10 d. turi būti nušienauti bendrijų, privačių ir juridinių asmenų valdomi bei naudojami sklypai. To nepadarius, savininkams žemės mokestis gali padidėti iki maksimalaus – 4 procentų tarifo.

Sprendimą priėmusi Alytaus miesto savivaldybės siekia ne nubausti, bet skatinti sklypų naudotojus tinkamai tvarkyti ir naudoti savo turtą. Per keletą metų, kai įsigaliojo šis sprendimas, pastebėta, kad kasmet apie trys ketvirtadaliai visų sklypų yra sutvarkomi, tačiau likusių naudotojai netvarko ir už tai sumoka.

Lyginant  2020 metus su 2019 metais, į Nenaudojimų žemės sklypų pirminį sąrašą pateko kone puse sklypų mažiau negu ankstesniais metais. Alytaus miesto savivaldybės Finansų ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojo Mindaugo Vaikšnoro teigimu, pernai metų pradžioje buvo nesutvarkyti 178 sklypai, į galutinį sąrašą įtraukti 37 sklypai, o 2019 metais pirminiame sąraše buvo 342 sklypai, paraginus susitvarkyti, to nepadarė 93 sklypų savininkai.

Nuo birželio 10 d. komisija planuoja pradėti tikrinti žemės sklypus ir rengti Nenaudojamų žemės sklypų sąrašą. Jei patikrinimo metu bus rasta, kad sklypas neprižiūrimas, tuomet jis bus įtraukiamas į minėtą sąrašą ir perduodamas Valstybinei mokesčių inspekcijai – ji apskaičiuos žemės mokestį ir  pritaikys Žemės mokesčio įstatyme nustatytą maksimalų (4 proc. nuo žemės mokestinės vertės)  mokesčio tarifą mokestiniams laikotarpiui.

Įprastas žemės mokesčio tarifas yra 0,3–0,4 procento.

Kad jūsų sklypas neatsidurtų šiame sąraše, kviečiame laiku ir bent tris kartus per metus nušienauti ir nuolat prižiūrėti savo sklypus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *