Atliekų vežėjams – didesnės sankcijos, bet prašymai ir alytiškiams

Alytaus miesto savivaldybė kviečia alytiškius ne piktintis ir dalintis atliekomis užverstų konteinerių aikštelių nuotraukomis socialiniuose tinkluose, bet būti pilietiškais ir apie netinkamai tvarkomas atliekas pranešti bendruoju elektroninio pašto adresu komunalinesatliekos@alytus.lt. arba telefonu 8 315 75599.

Šiuos pranešimus elektroniniu paštu operatyviai gaus Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras, bei atliekų vežėjas bendrovė „Ekonovus“, o telefonu – tik „Ekonovus“.

Tikimasi, kad pilietiškų alytiškių pranešimai prisidės prie didesnės atliekų tvarkymo kultūros, sudarys galimybes įvairias atliekas išvežti greičiau, kol aikštelėse greta konteinerių jų dar bus nedaug, o vėliau, pasikeitus žmonių požiūriui, jų tiesiog ir nebeliks.

Praėjusią savaitę Alytaus miesto savivaldybės administracija, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras bei bendrovė „Ekonovus“ pasirašė laikiną mišrių komunalinių ir maisto atliekų surinkimo ir vežimo sutartį, kurioje numatytos ir gerokai didesnės baudos už laiku neišvežtas atliekas.

Naujoje sutartyje numatyta, kad jeigu dėl paslaugų teikėjo kaltės vėluojama konteinerį ištuštinti ilgiau kaip parą, vežėjui bus taikoma pusės procento išskaita nuo paslaugos vertės už kiekvieną atvejį.

Kalbant apie konkrečias pinigines sankcijas – išskaita galėtų sudaryti nuo 360 iki 540 eurų. Iki šiol atliekų vežėjams skiriama sankcija sudarė 60 eurų.

„Savivaldybei ir regioniniam atliekų centrui pavyko sutarti su atliekų vežėju dėl didesnių sankcijų laiku neištuštinant konteinerių, būtų gerai, kad pavyktų susitarti ir su alytiškiais, kad visi pagaliau suprastų, kad atliekos prie konteinerių miestą ne tik teršia, bet jų sutvarkymas reikalauja ir papildomų sąnaudų, kurias reikia apmokėti“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vida Mačernienė.

Aplinkos apsaugos skyriaus specialistų vertinimu, aktyvus daugiabučių namų bendrijų pirmininkų, neabejingų alytiškių prisidėjimas prie informacijos apie perpildomus konteinerius pateikimo, vaizdo stebėjimo kameros bei gerokai didesnės baudos už laiku neišvežtas atliekas, o taip pat ir didesnės galimybės nustatyti tyčia prie konteinerių atliekas paliekančius jų nerūšiuojančius asmenis turėtų iš esmės išspręsti vienoje ar kitoje vietoje gražią miesto aplinką gadinančius vaizdus.

Atsiradus naujoms aikštelėms su naujais konteineriais, visi džiaugėsi, kad vaizdas mieste pasikeitė. Tačiau vis dar išlikę seni kai kurių miestiečių įpročiai daugeliui tuo gražesniu vaizdu džiaugtis neleidžia. Kad visiems džiaugsmo būtų kuo daugiau, primename, jog kartono ir popieriaus atliekas, jas susmulkinus iki atitinkamo dydžio, reikia mesti tik į popieriaus atliekoms skirtą konteinerį. Pakuočių – plastikinius butelius, indelius, maišelius, blizgių saldainių popierėlius, kitas plastiko atliekas meskite į plastiko atliekoms skirtą konteinerį. Maisto atliekas – į maisto atliekų konteinerį. Butelius, stiklainius – į stiklo atliekų konteinerį, o likusias, netinkamas rūšiavimui atliekas – į mišrių komunalinių atliekų konteinerį.

Didelių gabaritų ir kitas atliekas galima ir reikia išvežti į surinkimo aikšteles Alytuje, kurios yra Alovės g. 6B ir Putinų g. 3A. Jos dirba antradieniais–šeštadieniais nuo 9 iki 18 val.

Sekmadienį ir pirmadienį šios aikštelės nedirba, tačiau didelių gabaritų atliekas galima atvežti į Alytaus rajone, Takniškių kaime esančią aikštelę adresu Karjero g. 2.

Taip pat gyventojai prašomi šalia konteinerių aikštelių nestatyti automobilių, nes jie trukdo specialiajam transportui privažiuoti ir ištuštinti pilnus konteinerius. Be to, ir Kelių eismo taisyklės draudžia palikti automobilius šiose vietose, tad nenustebkite, jeigu jų savininkus pasieks policijos pareigūnų ar Alytaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų skirtos baudos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *