Pusmetis be „Alytaus infrastruktūros“: kaip Dzūkijos sostinei sekasi taupyti?

 

Beveik tris dešimtmečius Alytaus mies­to par­kus, gė­ly­nus, pa­plū­di­mius pri­žiū­rėjusios „Alytaus infrastruktūros“ nebeliko prieš pusmetį – Dzūkijos sostinės politikai pritarė savivaldybės įstaigos likvidavimui tikėdamiesi, jog perkant kiekvieną miesto tvarkymo paslaugą atskirai pavyks sutaupyti biudžeto lėšų. Taigi, portalas Dzūkijosveidas.lt pasidomėjo, kaip Alytui sekasi gyventi be „Alytaus infrastruktūros“, ar papilnėjo ir kiek ta bendra miesto kišenė?

218,64 kv. m. ploto įstaigos patalpos Studentų g. 13, Alytuje, atiteko gyvūnų globos asociacijai „Keturkojo viltis“, kuri jas išsinuomojo viešojo konkurso būdu, dalis „Alytaus infrastruktūros“ turto buvo perduota savivaldybei pavaldžioms įstaigoms, kiti daiktai iki šiol išpardavinėjami viešuosiuose aukcionuose. Dalis darbuotojų įsidarbino Alytaus butų ūkyje ir bendrovėje „Stebulė“.

Būtent pastaroji, laimėdama viešuosius pirkimus, ir perėmė didžiąją dalį „Alytaus infrastruktūros“ darbų: miesto žaliųjų plotų, dviračių ir pėsčiųjų takų, paplūdimių ir Nemuno pakrančių tvarkymą, gėlynų bei želdynų priežiūrą. Įmonė užtikrins ir gelbėtojų paslaugas šalia vandens telkinių vasaros sezonu, kurias ankstesniais metais savivaldybė pirkdavo atskirai.

Su bendrove „Stebulė“ Alytaus miesto savivaldybė yra pasirašiusi tris sutartis, visų jų terminas – treji metai, o bendra visų vertė sudaro daugiau kaip 1,4 mln. eurų. Viešojo transporto administravimas patikėtas darbuotojai, prieš tai šį darbą dirbusiai „Alytaus infrastruktūroje“, o po jos likvidavimo perkeltai darbuotis į savivaldybės administraciją.

Pavyzdžiui, 2019 m. įstaiga „Alytaus infrastruktūra“ viešosioms teritorijoms tvarkyti iš savivaldybės gavo tiesioginį daugiau kaip 648,4 tūkst. eurų finansavimą rekreacinių teritorijų, parkų ir gėlynų priežiūrai, dar 26,5 tūkst. eurų – viešajam transportui administruoti.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėjos Palmiros Raškauskienės, įvardinti konkrečias sutaupytas sumas likvidavus savivaldybės įmonę „Alytaus infrastruktūra“ kol kas neįmanoma, tačiau pirmųjų trijų mėnesių rezultatai nuteikia gana optimistiškai.

„Skaičiuojant preliminariai, per metus savivaldybės išlaidos tiems patiems miesto tvarkymo darbams turėtų atsieiti apie 450 tūkst. eurų, kas leidžia tikėtis ne mažesnio kaip 25 procentų lėšų sutaupymo“, – svarstė P. Raškauskienė.

Anot jos, bent jau kol kas savivaldybė darbų kokybės pokyčių dėl pasikeitusio miesto infrastruktūros prižiūrėtojo nejaučianti, mat „Alytaus infrastruktūrai“ vadovavusi Jolanta Sovienė eina bendrovės „Stebulė“ Alytaus padalinio vadovės pareigas, puikiai žino Alytaus miesto situaciją ir poreikius.

Bendrovė „Stebulė“ esą puikiai susitvarkė ir iki šiol tebesitvarko su neeilinės praėjusios žiemos iššūkių padariniais ir tas savivaldybei nieko papildomai nekainavo, nors miesto tvarkymui buvo pasitelkta tiek papildomos žmonių pajėgos, tiek atsigabenta galingos technikos iš Vilniaus. „Tegul bus retorinis klausimas – kiek būtų reikėję iš biudžeto skirti papildomų lėšų tvarkymo darbams, jei juos būtų atlikinėjusi „Alytaus infrastruktūra“?“, – pažymėjo P. Raškauskienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *