Alytuje apsilankiusi švietimo ministrė: „Situacija mieste ir rajone nuteikia optimistiškai“

Sparčiai daugėjant kaupiniais tirtis norinčių mokinių, trečiadienį Vyriausybė svarstys galimybę supaprastinti testavimosi procesą, tai yra galbūt testuoti tik mokinius, o ne visą šeimos ūkį, testus atlikti ne mobiliuosiuose punktuose, o pačiose švietimo įstaigose.

Tai ir nemažai kitų šiuo metu švietimui aktualių klausimų Alytaus miesto ir rajono savivaldybių vadovai, švietimo bendruomenės bei sveikatos priežiūros įstaigų atstovai aptarė su šį rytą Dzūkijos sostinėje apsilankiusia švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene.

Daug dėmesio skirta ir pastaruoju metu iškilusiai dar vienai problemai – jei vis daugiau mokinių tėvų neabejoja tyrimo kaupiniais galimybėmis ir nauda, tai sugrįžimu į kontaktinį mokymąsi ėmė nesižavėti patys pedagogai.

Kaip žinia, nuo balandžio 26 d. į Alytaus miesto mokyklas galės sugrįžti tik tie pradinių klasių mokiniai, kuriems bus atlikti COVID-19 tyrimai kaupinių metodu. Testuotis atsisakiusių pradinukų ugdymas toliau bus vykdomas nuotoliniu būdu. Augant užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiui, Alytaus miestas buvo išbrauktas iš savivaldybių, kuriose gali būti taikomos švelnesnės karantino priemonės, sąrašo.

Naujausiais duomenimis, tirtis kaupiniais ir mokytis kontaktiniu būdu norą šiuo metu yra pareiškusios dešimt Alytaus miesto pradinio ugdymo programą vykdančių švietimo įstaigų. Tvarkai nesikeičiant, numatytiems 1 004 kaupinių tyrimams atlikti prireiktų maždaug savaitės laiko.

Be to, jau nuo gegužės 3 d. į mokyklas sugrįš ir visos šalies abiturientai. Susitikimo Alytuje metu aptarti aktyvesnio jų skiepijimo galimybės. Tiesa, paaiškėjo, jog Alytaus miestas su šia problema kol kas nesusiduria, tačiau rajonui abiturientų skiepijimas tapo nemenku iššūkiu.

„Nepaisant visko, situacija Alytaus mieste ir rajone nuteikia labai optimistiškai. Matome dideles savivaldybių bendruomenių pastangas, kad mokinių sugrąžinimas į mokyklas vyktų kuo efektyviau. Daug kalbamasi su tėvais, mokytojais, kad visas ugdymo procesas vyktų kuo sklandžiau“, – po susitikimo spaudos atstovams kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto ministre J. Šiugždinienė.

Paklausta, kiek realu, kad dar šiais mokslo metais į mokyklas sugrįš visi mokiniai ir, ar tai yra tikslingas sprendimas, kai vasaros atostogos jau čia pat, ji pažymėjo, jog suaktyvinus testavimosi procesus viskas yra įgyvendinama, o mokiniams reikia ne tik mokslų, bet ir bendravimo su bendraamžiais. Be to, kontaktinis mokymas esą labiau motyvuoja, yra daug naudingesnis jų psichologinei ir emocinei būklei.

„Sunku paaiškinti, kodėl dalis pedagogų nenori sugrįžti į kontaktinį mokymą. Galbūt problema slypi kažkokiose baimėse, o gal yra per mažai komunikuojama šiuo klausimu. Sutikime, jog savo darbą atlieka ir tos neigiamos informacijos gausa internetinėje erdvėje“, – svarstė ministrė.

Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė pasidžiaugė, jog prieš mėnesį Šv. Benedikto gimnazijoje pradėtas ir pasiteisinęs kontaktinio ugdymo procesas taikant testavimą kaupinių metodu, galėtų tapti skatinančiu pavyzdžiu visų miesto švietimo įstaigų bendruomenėms, jog baimintis išties nėra ko ir tai yra didelis žingsnis į priekį.

Vicemerė pažymėjo, jog šiuo metu susiduriama su eilių mobiliuosiuose punktuose problema, todėl Vyriausybės sprendimas dėl testavimosi kaupiniais palengvinimo išspręstų nemažai bėdų, o mokinių sugrąžinimas į švietimo įstaigas vyktų ir greičiau, ir dar sklandžiau.

Anot Šv. Benedikto gimnazijos, prieš mėnesį pirmosios mieste apsisprendusios testuotis dėl koronaviruso kaupinių metodu, kad galėtų vėl mokytis įprastai, direktorės Loretos Šernienės, pradžioje bene sunkiausia buvo įtikinti dalį tėvų, jog sugrąžinti vaikus į mokyklą tiriantis kaupiniais yra saugu: „Buvo daug nepasitikėjimo ir abejonių, bet nemažiau buvo ir tarpusavio komunikacijos, diskusijų, kas ir leido visiems susikalbėti, apsispręsti“.

Pasak vadovės, iš pradžių tirtis sutiko 78 proc. mokinių tėvų, tačiau šiandien šis skaičius yra išaugęs kone iki absoliučios visumos, nes kontaktiniu būdu gimnazijoje nesimoko vos du pradinukai. L. Šernienė tikisi, jog testuotis norės ir netrukus į gimnaziją sugrįšiantys abiturientai.

„Pradžioje nemažai baimės buvo ir dėl paties testavimosi proceso, tačiau nerimas išgaravo vos jį išmėginus. Šiandien visa gimnazijos bendruomenė gali džiaugtis, kad tiriasi pastoviai, žinoti, jog yra sveika, nesibaimindama lankyti artimuosius ir kontroliuoti viruso plitimą tarp savęs“, – gerąja patirtimi dalijosi Šv. Benedikto gimnazijos direktorė ir pridūrė, jog per pirmąjį mėnesį, kuomet gimnazijos bendruomenė yra tiriama kaupiniais, pasitaikė vos du teigiami koronaviruso testo atvejai: vienu izoliavosi tik šeima, nes užsikrėtė atostogų metu, kitu – savaitei į nuotolinį mokymą sugrįžo viena klasė.

Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *