Kaupiniais tirsis ir mokslus klasėse tęs dar septynių Alytaus mokyklų pradinukai

Asociatyvi nuotr.

Jau nuo kito pirmadienio (balandžio 26 d.) į Alytaus miesto mokyklas galės sugrįžti tik tie pradinių klasių mokiniai, kuriems ir kurių šeimų nariams bus atlikti COVID-19 tyrimai kaupinių metodu. Taip testuotis nenorinčių pradinukų ugdymas toliau bus vykdomas nuotoliniu būdu. Augant užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiui, Alytaus miestas buvo išbrauktas iš savivaldybių, kuriose gali būti taikomos švelnesnės karantino priemonės, sąrašo.

Visą praeitą savaitgalį Dzūkijos sostinės pradinių klasių mokinių tėvai dalyvavo apklausoje dėl testavimosi ir galimybės vaikams mokytis kontaktiniu būdu. Numatyta, kad profilaktinis kaupinių tyrimas gali būti organizuojamas tais atvejais, kai konkrečioje klasėje sutinka tirtis ne mažiau kaip 70 proc. jos mokinių.

Po apklausos paaiškėjo, jog toliau tęsti mokslus kontaktiniu būdu panoro 7 Alytaus miesto pradinio ugdymo programą vykdančios įstaigos – Sakalėlio ir Senamiesčio pradinės mokyklos, Dainavos, Panemunės, Vidzgirio, Volungės progimnazijos bei Dzūkijos mokykla, kitos švietimo įstaigos mokysis nuotoliniu būdu, tačiau į kontaktinį galės sugrįžti vos išreiškusios norą testuotis.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas portalui Dzūkijosveidas.lt sakė besidžiaugiantis tokiais apklausos rezultatais, kurie esą jį ne tik maloniai nustebino, bet ir dar kartą įrodė miesto mokyklų bendruomenių atsakingą ir kryptingą požiūrį į esamą situaciją.

„Gali nutikti ir taip, kad reikiamas procentas klasės sutiks testuotis, o kiti – ne. Tokiu atveju, nesitestavę mokiniai mokysis nuotoliniu būdu, taikant savarankiško mokymosi principą. Žodžiu, klasėje galės mokytis tie vaikai, kuriems ir kurių šeimų nariams bus atliktai testai. Pačios švietimo įstaigos turės tai griežtai kontroliuoti“, – pažymėjo Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Kiekviena įstaiga jai priskirtą dieną turės atlikti pirmąjį COVID-19 testą mobiliajame punkte. Šie COVID-19 tyrimai bus vykdomi po oficialių mobilaus punkto darbo valandų, t. y. šeštadieniais nuo 16 val., o darbo dienomis nuo 20 val. iki 23 val. Tos mokyklos moksleiviai, kurie šeštadienį atliks tyrimą ir gaus neigiamus atsakymus, jau pirmadienį galės pradėti vykdyti pamokas kontaktiniu būdu.

Vėliau moksleiviai bus tiriami kaupinių būdu kas 4-7 dienas. Jiems tyrimus atliks Alytaus miesto savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojai.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas neabejoja, kad balandžio 26-ąją į klases sugrįš ne visi norintys mokiniai, mat testo rezultatai galioja ne ilgiau kaip 48 valandas ir sveikatos priežiūros specialistai veikiausiai fiziškai nesuspės atlikti testų visiems iš karto. Pradinukai į klases sugrįš palaipsniui, o iki tol bus taikomas mišrus mokymas, t.y. nuotolinis mokymas bus kaitaliojamas su kontaktiniu.

Pirmieji COVID-19 tyrimai mobiliajame punkte bus atliekami Panemunės progimnazijai, nes ši mokykla dėl grįžimo į klases į Švietimo ir sporto skyrių kreipėsi ankščiausiai. Vėliau tyrimai bus atliekami Dainavos, Volungės progimnazijų, Senamiesčio pradinės mokyklos moksleiviams ir darbuotojams, Sakalėlio pradinės mokyklos¸ Vidzgirio progimnazijos ir Dzūkijos mokyklos bendruomenėms.

„Nesutikusių kaupinių metodu testuotis tėvų vaikai taip pat turės galimybę sugrįžti į mokyklas, jei tėvai neturės galimybių būti su jais namuose ir padėti mokytis, tačiau jie mokysis atskirose erdvėse nuo savo klasės draugų, nuotoliniu būdu, prižiūrimi įstaigos darbuotojų“, – sakė V. Valūnas.

Portalas Dzūkijosveidas.lt primena, Alytaus šv. Benedikto gimnazijos pradinukai sėkmingai mokosi mokykloje jau nuo kovo vidurio. Šios gimnazijos bendruomenė pirmoji mieste apsisprendė testuotis dėl koronaviruso kaupinių metodu, kad galėtų vėl mokytis įprastai – klasėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *