Ričardas Malinauskas: „Kiek dar tęsis vieša URM vadovybės manipuliacija?“

Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.
Trečiadienį VšĮ sanatorija „Belorus“ atstovai Vilniuje aukščiausiems šalies vadovams įteikė beveik 7 tūkstančių druskininkiečių pasirašytą kreipimąsi, kuriame prašoma sustabdyti Užsienio reikalų ministerijos savivalę. Surinktų parašų skaičius įspūdingas – vos per savaitę pusė druskininkiečių spėjo išreikšti savo palaikymą. Druskininkiečiai dar kartą įrodė savo vienybę, parodė turintys tvirtą stuburą ir leido suprasti, kad nesileis žeminami ir vejami į gatvę vos G. Landsbergiui spragtelėjus pirštais.
Bet mane stebina aukščiausių šalies vadovų reakcijos į šią situaciją. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen šaltai žurnalistams pareiškė, kad sankcijas priėmė ES, nors teisininkai jau ketvirtą mėnesį kartoja, o jiems pritaria ir net pati Europos Komisija, kad už ES sankcijų taikymą, jei jos ir būtų, Lietuvoje yra atsakinga Užsienio reikalų ministerija. Ką po tokių pareiškimų man atsakyti gatvėje sutiktiems druskininkiečiams, kurie klausia: tai kas gi priėmė tas sankcijas, ir kas gi meluoja?
Aukščiausi šalies vadovai viešai aiškina apie ES sankcijas, bet dokumento, kuriame tos sankcijos būtų juodu ant balto parašytos taip ir nesugeba parodyti. Ar valstybės vadovas Gitanas Nausėda girdi eilinių žmonių prašymus? Ar remiasi iš piršto laužtais Seimo pirmininkės ir Užsienio reikalų ministro išvedžiojimais?
G. Landsbergis viešai pareiškė neatmetantis to, kad sanatorijos atstovai yra tapę propagandos įrankiu ir dar nusistebėjo : „ką ta institucija daro ir kodėl žmonės yra verčiami piketuoti ir protestuoti?“. Ką reiškia tokie ministro žodžiai?
Žmonės, dirbę sanatorijoje 10, 20, 30 metų yra metami į gatvę. Protestuoti juos verčia ne kas kitas, o pati Užsienio reikalų ministerija. Aukštasis pilotažas, kaip apkaltini kitus tuo, ką pats pridirbai. Viešai melavęs Seime dėl sankcijų taikymo, trečiadienį G. Landsbergis net nesugebėjo prieiti prie sanatorijos atstovų – žmonių, kurie dėl jo klaidų ar ambicijų šiandien yra priversti stovėti su plakatais ir kovoti už savo ir savo šeimų likimus. Išdidumas ir arogancija paėmė viršų? Žurnalistų kameros ministrui pasirodė svarbesnės nei šalia stovintys du kuklūs žmonės, rankose laikantys kreipimąsi, kuris gali nulemti jų likimą.
Ministras sako, kad kovo pabaigoje (priminsiu – po ilgo visuomenės spaudimo ir Prezidentūros prašymo) leido išmokėti algas už sausio mėnesį ir nutaisęs nekaltą veidą stebisi, kodėl gi įstaiga nesumoka? Ogi todėl, kad įstaigos sąskaitoje nėra pinigų. Sanatorija yra biudžetinė įstaiga, dotuojama iš Baltarusijos biudžeto. Už sausio-vasario mėnesį įstaiga turi beveik 163 tūkst. skolą vien tik už darbo užmokestį, o kur dar kovo ir balandžio darbo užmokestis, kiti mokesčiai, komunaliniai patarnavimai ar šildymo sąskaitos! Tam, kad būtų galima padengti šią ir kitas skolas, sanatorijos steigėjas turi pervesti lėšų į sanatorijos sąskaitą iš Baltarusijos biudžeto. Tačiau tam, kad būtų galima atlikti tarptautinį pavedimą, reikia labai daug formalumų, kurie priklauso nuo Užsienio reikalų ministerijos ir Swedbank Lietuvoje malonės. Mano turimomis žiniomis, pirma Swedbank Lietuvoje reakcija į prašymą dėl tarptautinio pavedimo atlikimo buvo „preliminariai negalima“.
Po 6 Sanatorijos raštų (Kovo 18 d. Nr. 240, kovo 26 d., Nr. 267, kovo 29 d. Nr. 273, kovo 31 d. Nr. 284, balandžio 1 d. Nr. 287, balandžio 2 d. Nr. 294) Užsienio reikalų ministerija balandžio 13 dieną teikėsi atsakyti, kad galima būtų tokį pavedimą atlikti, tik lėšos liktų įšaldytos. Sanatorija raštą persiuntė bankui, bet Swedbank Lietuvoje kol kas tyli.
Ir po viso šito galima kaltinti sanatorijos vadovybę politikavimu ir delsimu sumokėti darbo užmokestį ir mokesčius? Kovo pradžioje kreipėmės į Generalinę Prokuratūrą prašydami ginti viešąjį interesą. Bet prašymo svarstymo terminas nukeltas, nes G. Landsbergio vadovaujama ministerija nesiteikia pateikti dokumentų.
Gitanai Nausėda, Lietuvos Respublikos Seime, Vyriausybe, Užsienio reikalų ministerija, kiek dar prireiks raštų, prašymų, viešų akcijų, žmonių nusižeminimų, kad situacija pagaliau būtų pradėta spręsti?
PARODYKIT PAGALIAU, KUR DOKUMENTAS, KURIAME NURODYTA ES SANKCIJOS SANATORIJAI, JOS VADOVUI AR STEIGĖJUI? URM aiškinimai, kad 2011 m. V. Sheiman pritaikytos sankcijos, kaip fiziniam asmeniui, yra pretekstas taikyti sankcijas ir sanatorijai, yra tušti išvedžiojimai.
Kaip to įrodymas – Latvijoje ir šiandien veikianti sanatorija, to pačio steigėjo ir to pačio V. Sheiman pasirašyta darbo sutartis su jos vadovu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *