Jaunimo parko „vaiduokliai“ – valdžios akiratyje: griauti ar atgaivinti?

Alytaus miesto valdžia planuoja iš peties imtis Jaunimo parko pastatų-vaiduoklių. Šią savaitę vyks susitikimas su pastatų savininkais ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) atstovais, kurio metu bus tariamasi, ką daryti su avarinės būklės statiniais parke. Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio įsitikinimu, jų vietoje galėtų atsirasti jauki kavinukė, galbūt bibliotekėlė ar koks nors kitas traukos objektas. Miesto valdžia net pasiryžusi tuos pastatus įsigyti, o žemes perimti iš NŽT.

Dėl pastatų ieškos sprendimų

Jaunimo parke jau dešimtmečius stovintis, kadaise elektrinių mašinėlių atrakcionus glaudęs statinys, vėliau tapęs jaunimo šokių, pasilinksminimų vieta, šiandien tapo griuvėsiais, keliančiais pavojų.

Šis pastatas – privačiose rankose, tačiau jis stovi ant NŽT priklausančios žemės.

„Yra keli variantai. Vienas jų – kad šių griuvėsių savininkas investuotų, pastatytų kavinukė, galbūt bibliotekėlę, skaityklą, laisvalaikio praleidimo vietą su lauko terasa. Tačiau kyla problemų dėl teisinių dalykų. Pastatai yra avarinės būklės, jiems nėra pratęsta sutartis. Jeigu savininkas neinvestuotų, tada miestas galėtų perimti žemę iš NŽT ir skelbti viešą konkursą kviečiant investuotojus“, – sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Jis pažymėjo, kad į Jaunimo parką numatytos nemažos investicijos ir jau netrukus jame atsiras ne viena nauja erdvė – naujos vaikų žaidimų aikštelės, laipiojimo sienelės, labirintas, krepšinio aikštelė, šunų vedžiojimo vieta, planuojama atnaujinti ir apšvietimą.

N. Cesiulis patikino, kad jau šią savaitę planuojama į susitikimą kviesti pastatų Jaunimo parke savininką, NŽT bei pasitarti dėl planų.

„Tokia pastatų būklė, kokia yra dabar – pavojinga, kelianti pavojų žmonių gyvybėms – mūsų netenkina ir ji negali likti. Pastatus reikia nugriauti arba rekonstruoti“, – tikino miesto vadovas.

Kaip tikino Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė, iki šiol pastatų savininkas nebuvo linkęs šių objektų parduoti.

„Tokia ilgai užsitęsusi situacija nieko neduoda. Savivaldybė pagal dabar galiojantį teisinį reglamentavimą, savivaldybė ne itin gali ką nors įtakoti. Jeigu tas turtas keltų grėsmę aplinkiniams, tada būtų galima uždėti didesnį turto mokestį“, – sakė direktorė.

Mena statinių istoriją

Buvęs Alytaus miesto savivaldybės vyriausiasis dailininkas Adolfas Klastaitis gerai žino kiekvieną miesto kampelį, mat jo pareigos buvo glaudžiai su tuo susijusios. Jis pamena ir šiandien griuvėsiais virtusius pastatus, kuriuose anuomet virė gyvybė, netilo vaikų ir jaunimo klegesys.

Dailininkas pasakojo, kad kadaise dviaukštis nedidelis pastatas atliko apžvalgos bokštelio funkciją ir jame buvo įsikūrusi kavinukė, o netoliese esantis elektrinių mašinėlių atrakcionus glaudęs statinys vėliau tapo jaunimo šokių ir pasilinksminimo vieta. Aplinka ten taip pat buvo nuolat prižiūrima, tvarkoma.

„Vėliau šie statiniai keistu būdu buvo privatizuoti, tačiau jaunimui buvo leista ten rengti savo vakaruškas. Deja, kiek pamenu, privatizavus pastatus, jų būklė tik blogėjo ir jie nebuvo niekaip įveiklinti“, – atsiminimais dalijosi A. Klastaitis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *