Kur dingsta Mažosios Dailidės vanduo? Išsiaiškinti bus mėginama eksperimentu

Jau keletą metų iš eilės šalies vandens telkiniuose pastebimas didelis vandens lygio sumažėjimas. Ne išimtis ir Alytus. Nors vandenvalos darbai Didžiojoje Dailidėje jau baigti, tačiau situacija Mažosios Dailidės ežerėlyje nė kiek nepagerėjo, vandens taip ir nepadaugėjo.

Tuo susirūpinęs Alytaus miesto tarybos narys Edmundas Čečėta sako, jog situacija baugina ir būtina nedelsiant ieškoti to priežasčių.

Vietos politiko nuomone, vanduo Mažojoje Dailidėje neužsilaiko, nes daug metų ir nuolat vykdomi jos ir Didžiosios Dailidės vandenvalos darbai įtakojo stiprų grunto suardymą. Be to, šie du vandens telkiniai neturi vadinamosios „molio spynos“, kuri sulaikytų vandenį juose ir neleistų išbėgti per gruntą.

„Dar šalia Mažosios Dailidės įrengtas vamzdis, per kurį stipriai bėga vanduo. Nesu specialistas, tačiau jį apžiūrėjus man kilo klausimas, ar tas neturi jokios įtakos, kad ežerėlis stipriai senka. Mano nuomone, reikėtų patikrinti, ar užsandarinus vamzdį vanduo ežerėlyje ir toliau nesikaups, kaip bus iškritus didesniam kritulių kiekiui“, – svarsto E. Čečėta.

Bendrovės „Dzūkijos vandenys“ Gamybos departamento vadovas Leonas Mackevičius tikina, jog tarybos nario siūlomas eksperimentas bus išbandytas, tačiau, jo nuomone, problema egzistuoja visai ne dėl prieš daugelį metų, atliekant Didžiosios Dailidės valymo darbus, nekokybiškai įrengtame vamzdyje.

„Taip, vamzdis yra. Taip, jis įrengtas nekokybiškai. Tačiau per kiauras jo sandūras kapsi ne Mažosios Dailidės vanduo, o skverbiasi natūraliai susikaupiantys grunto vandenys. Šiame telkinyje vandens nėra, nes jau keletą metų iš eilės šalį alina sausros, o metinis kritulių kiekis yra tiesiog per mažas jam susikaupti. Net ir labai gausus sniegas ar didžiulė liūtis situacijos nepagerintų, nes vandeniui susikaupti reikia nuolatinio pakankamo metinio kritulių kiekio“ , – įsitikinęs L. Mackevičius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *