Konteinerių Alytuje bus daugiau: siūlykite vietas

Gyventojų patogumui kai kuriose aikštelėse įrengta po papildomą konteinerį mišrioms atliekoms. ARATC nuotr.

Visiems norisi, kad atliekų konteineriai būtų arti namų, bet ne jų kieme. Todėl surasti jiems visiems tinkamą ir priimtiną vietą nėra lengva. Bet labai stengiantis pavyksta.

Naujoms aikštelėms ieškoma vietų. Siūlykite!

Alytaus mieste, savivaldybės parinktose ir su gyventojais suderintose vietose, jau įrengta ir nuo praėjusių metų vasaros eksploatuojama 131 pusiau požeminių konteinerių aikštelė. Šiemet jų tinklas bus plečiamas – numatyta įrengti dar 33 konteinerių aikšteles.

Dvidešimt naujų aikštelių jau projektuojama, o dar trylikai ieškoma vietų, kurios būtų patogios gyventojams ir įrengti konteinerių jose netrukdytų požeminės komunikacijos. Gal galite pasiūlyti tokių vietų? Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras ir Alytaus miesto savivaldybė labai laukia gyventojų nuomonių, kur jie siūlytų įrengti atliekų konteinerių aikšteles, kuriomis patys naudotųsi.

„Pradėjus įrenginėti pirmąsias pusiau požeminių konteinerių aikšteles, buvo sulaukta nemažai neigiamos reakcijos. Žmonės nenorėjo, kad aikštelės būtų įrengtos arti jų namų. Tačiau pamatę, kaip jos atrodo, pripažino, kad tokių aikštelių gali būti ir daugiau, ir arčiau“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Dar viena priežastis, apsunkinusi sklandų aikštelių įrengimo procesą Alytuje – laisvos žemės, kurioje nebūtų įrengtos požeminės komunikacijos, stygius.

Požeminiai ir pusiau požeminiai konteineriai įrengiami juos įkasant į žemę, ir po jais negali būti jokių komunikacijų: elektros kabelių, vandentiekio, nuotekų, dujų ir kitų tinklų, taip pat turi būti išlaikomi tinklų apsauginės zonos reikalavimai.

Todėl naujų aikštelių mieste dabar įrengta mažiau nei jų buvo anksčiau, naudojant senuosius varpo formos konteinerius.

Neišrūšiuotoms atliekoms trūksta vietos. Rūšiuokite!

Pradėjus eksploatuoti naujas aikšteles, pastebėta, kad kai kuriuose tankiai gyvenamuose miesto rajonuose mišrių atliekų konteineriai labai greit prisipildo. Žinoma, mišrių atliekų konteinerių poreikis būtų gerokai mažesnis, jei atliekos būtų geriau rūšiuojamos. Išrūšiavus plastiko, popieriaus, stiklo ir maisto atliekas, mišrių atliekų lieka labai nedaug ir papildomų konteinerių joms nereikėtų.

Tačiau kol situacija yra tokia, kokia yra, į ją buvo operatyviai reaguota – nuspręsta tose aikštelėse, kur leidžia techninės galimybės, įrengti po papildomą mišrių atliekų konteinerį, o kur to padaryti neįmanoma – esamą konteinerį pakeisti didesniu.

Papildomi konteineriai jau įrengti penkiose aikštelėse, esančiose Jaunimo g. 46, Naujoji g. 88, Sudvajų g. 18 ir 22, Tvirtovės g. 15 ir Žuvinto g. 3. Dar keturiose aikštelėse, esančiose A. Jonyno g. 29, Jazminų g. 26, Kalniškės g. 1 ir Sudvajų g. 22., mišrių atliekų konteineriai pakeisti didesniais – vietoj trijų kubinių metrų talpos įrengti 5 kubinių metrų konteineriai.

Artimiausiu metu esami mišrių atliekų konteineriai didesniais bus pakeisti ir Kaštonų g. 30, Topolių g. 11 bei Sudvajų g. 9 esančiose aikštelėse, o Likiškėlių g. 30, Statybininkų g. 30 ir Statybininkų g. 33 suplanuota įkasti po papildomą konteinerį mišrioms atliekoms.

Trinkelės prie konteinerių bus sutvarkytos. Palaukite!

Įrengiant naujus konteinerius, tenka papildomai tvarkyti ir aikštelių aplinką – perkloti ar papildomai sudėti trinkeles. Keturios aukščiau paminėtos aikštelės buvo rekonstruojamos žiemą, kai atlikti aplinkos tvarkymo darbų neleido oro sąlygos. Atsiprašome gyventojų už laikinus nepatogumus ir prašome jų supratimo bei kantrybės – rekonstruotų aikštelių aplinką numatyta sutvarkyti iki balandžio 19 dienos, bet darbų eiga ir pabaiga neišvengiamai priklausys ir nuo oro sąlygų.

Baigiantis žiemai ir pradėjus tirpti sniegui bei pakilus gruntiniams vandenims keliose aikštelėse pastebėti iškilnoti konteineriai. Juos savo lėšomis iki kovo vidurio sutvarkys rangovas – įrengimo darbams yra suteikta garantija.

Naujos modernios konteinerių aikštelės įrengtos ir šiemet dar bus įrenginėjamos Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui įgyvendinant Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis finansuojamą  projektą „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Alytaus regione.“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *