Tekstilės konteineriai – beveik kiekvienoje gatvėje

Alytuje išplėstas tekstilės atliekų konteinerių tinklas. Įvairiose miesto vietose, kurias parinko Alytaus miesto savivaldybė, pastatyti jau 22 tokie konteineriai. Visi jie yra prie naujai įrengtų atliekų konteinerių aikštelių – kad gyventojams būtų patogu naudotis.

„Tekstilės konteineriai – turbūt lengviausiai ir greičiausiai prigijusi atliekų tvarkymo naujovė Alytuje. Praėjusių metų pabaigoje pastačius pirmuosius konteinerius tekstilės atliekoms, jie pilnėjo žaibišku greičiu ir sulaukėme daugybės gyventojų klausimų bei pageidavimų pastatyti daugiau tokių konteinerių. Tą ir padarėme“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.

Jis priminė, kad į tekstilės atliekų konteinerius reikia mesti tik dar tinkamus naudoti drabužius bei avalynę. Tekstilę, kuri tolesniam naudojimui netinka, yra sudėvėta ar negali būti toliau naudojama dėl higieninių sumetimų, pavyzdžiui, apatinį trikotažą virtuvinius rankšluosčius – reikia mesti į mišrių atliekų konteinerius, o jeigu tai dideli daiktai, pvz. paltai, antklodės, pagalvės – vežti į rūšiavimo centrus.

Tekstilės konteineriais surinkta tekstilė pakartotinio naudojimo centre „TikoTiks“ruošiuojama, tvarkoma, skalbiama ir atiduodama labdaros organizacijoms bei pavieniams asmenims.

„Tekstilės atliekų alytiškiai išmeta daug – per tris mėnesius surinkta beveik 30 tonų. Į mūsų centrą kone kasdien važiuoja automobiliai, surinkę tai, ką žmonės išmetė į tekstilės konteinerius. Tolesniam naudojimui tinka mažiau kaip ketvirtadalis visos išmestos tekstilės. Ją rūšiuojame pagal drabužių, stilių, sezoną, dydį, atskiriame tinkamą rankdarbiams ir laukiame norinčiųjų pasiimti“, – kalbėjo Agnė Jučienė, ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė.

Tekstilės atliekos ir toliau surenkamos ir visuose rūšiavimo centruose esančiuose daiktų mainų punktuose „Mainukas“ bei centre „TikoTiks“. Tačiau iki kovo 1 dienos gyventojai negalėjo lankytis nei „Mainukuose“, nei „TikoTiks“ – daiktus buvo galima tik palikti už durų, o pasiimti buvo galima nebent iš anksto užsakytas ir sukomplektuotas siuntas.

Dabar į „TikoTiks“ ir „Mainukus“ jau galima užeiti tiek norint palikti atneštus daiktus, tiek norint jų pasiimti. Tik primename, jog tai yra ne vien daiktų pasiėmimo, o keitimosi jais vietos, tad einant pasiimti, dera ir atnešti.

Tiek atskiras tekstilės atliekų surinkimas, tiek jų sutvarkytų atidavimas gyventojams nieko papildomai nekainuoja. Visa tai daroma, siekiant diegti ir populiarinti pakartotinio naudojimo principus – kad mūsų turimi daiktai tarnautų kuo ilgiau, tapę nereikalingais vieniems atsidurtų pas kitus ir nepatektų į sąvartynus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *